26.6.12

Perjalanan Penyusuan Saya (Part 5: Apa yang penting dan misi yg perlu ditunaikan... )

Bismillah wal hamdulillah...

Apa yg penting???

Terbaca status k.ngah suzana zaujah abg bin kt fesbuk... mengenai breastfeeding n hubungannya dgn menjaga hubungan kita dgn pencipta alam semesta ALLAH SWT... dan sy setuju 200% pendapat k.ngah suzana tuh... sy quote dari status beliau...
Dalam usaha memberikan yang terbaik untuk anak, ramai ibu memilih untuk menyusukan anak dengan susu terbaik, susu ibu.

Bahkan ramai juga yang memilih untuk menyusukan anak sehingga usianya 30 bulan. Sesuatu yang agak sukar dilaksanakan suatu masa dahulu.

Ibu-ibu, abah-abah, menyusukan anak dengan susu ibu baru satu peratus dari usaha memberikan yang terbaik untuk zuriat kita.

Itu keperluan fizikalnya sahaja. Apa yang lebih utama, pendidikan anak tersebut. Yang saya maksudkan bukan pendidikan formal.

Lebih dari itu, ibu bapa adalah guru pertama anak tersebut.

Soalnya sudahkah kita laksanakan tanggungjawab itu, selain memberikan anak kita susu ibu, pakaian yang 'go green', stroller terbagus, gendongan paling 'sihat' dll.

Sudahkah kita perelokkan hubungan kita dengan Allah? Sudahkah kita perbetulkan akhlak kita - bahasa, pekerti & adab?

Apa guna anak disusukan di riba, tapi lidah tak surut dari cela nista, aurat ibu tak dipelihara?

Berilah yang terbaik untuk zuriat kita dalam serba-serbi. Bukan zahirnya sahaja. Anak ini lahir dengan mata, telinga dan jiwa. Peliharalah semuanya!

Jika sekadar menyusukan dianggap terbaik untuk anak, sedang yang lain semberono, apa beza manusia dengan lembu?
Jelaslah kt sini APA YG PENTING? kerjasama! adalah menjg hubungan kita dgn ALLAH SWT... jgn kerna kita kalut pulun org utagha cakap kita nk susukan anak sepenuhnya dgn susu ibu kita lupa tanggungjwb kita kpd pkr2 lain yg lbh penting terutamanya menjaga hbgn kita dgn ALLAH SWT... Susu ibu itu anugerah dariNYA yg patut kita syukuri dgn melakukan apa shj yg diwajibkan ke atas kita sbg hambaNYA... besides hbgn kita dgn manusia jg patut kita jg... mai part bf sanggup bermati-matian smpai sanggup gado2 or ngumpat org len sbb org len xmampu bf mcm kita... ia adalah salah... umpat n menyakiti hati org tetap adalah 1dosa... adakah kita nk jd takbur smpai sanggup menolak tepi utk menjg hbgn dgn ALLAH SWT seterusnya hbgn dgn sesama mausia? sesama la kita fikirkan... terkenang kisah sy dulu masa dlm usaha sy nk fully-bf aisya ada jgk suara2 sumbang org sekeliling memperkecilkan usaha sy... ada yg ckp sy xcukup berusaha utk fully-bf aisya... sejauh mana usaha sy n sekuat mana usaha sy hnya sy n ALLAH SWT shj yg tahu... org yg pandai berkata2 tuh sesungguhnya tidak mengetahui... 

So utk ibu2 diluar sana termasuk diri sy sndiri, mintaklah n mohonlah hnya kepada allah swt... mampu atau tidak kita utk menyusukan anak sepenuhnya dgn susu ibu hnyalah mampu kita usahakan bersungguh2 tp hanya ALLAH SWT yg berkuasa utk tentukan sampai ke tahap mana kemampuan kita itu... so sepatutnya kita syukuri dgn setiap nikmat kurniaanNYA... mohonlah kpd allah swt agar DIA mempermudahkan perjalanan penyusuan kita yg kita niatkan utk meraih redhaNYA... disamping itu kita sepatutnya meningkatkan n memperbaiki amalan2 kita kepadaNYA sbg tanda syukur kita kehadrat ALLAH SWT... :)

Misi yg perlu ditunaikan...

Dah 3minggu tp stok EBM tak semeriah mana... tp sy redha n tetap  bersyukur disamping berusaha utk kumpulkan EBM utk baby amira... mmg kemungkinan besar sy bakal WAHM tp sapa tau apa akn terjadi nti kans?so EBM ni utk masa2 genting sy terpaksa berjauhan dgn baby amira... ouh... bln ramadhan n syawal da dkt kans... so EBM ni jgk bleh sy gunakan utk feed amira while sy mungkin sibuk tlg MIL... so xdakla alasan xnak tlg MIL kt dapo sbb sibuk bf...kkdg org2 tua ni xsuka bf sbb depa kata kalu nyusu badan susah nk buat keja2 dapo time anak nk mengempeng je... so utk elak sume tuh dats why EBM sgt penting... time kt umah sndiri leh ler nk df semahu mungkin... so bg sy even WAHM pun kena ada EBM sbg penyelamat keadaan di saat2 genting... :)

Sy ada misi yg perlu ditunaikan... masih byk lg storage bottles n liners yg blom digunakan... so dlm usaha nk gunakan semuanya utk store EBM... harap2 allah swt penuhi misi ini utk kebaikkan baby amira di masa akn dtg... ameen~

Amira Humaira day 45...

Stok 2minggu... alhamdulillah walaupun xsemeriah org lain...

Err... byk lagi storage bottles tak terguna nehs... adoi


 

3 sweet persons:

♥naematulsaadahismail♥ said...

thanks for the reminder kak fae.
betul juga... kadang2 lalai dalam jaga hubungan dengan Allah.haih..tapi nak zuriat yang terbaik dari segenap segi.

stok ebm tu.pakai pastik lagi jimat ruang kak fae ;)
naem dlu lepas thawed baru pindah storage bottle :D

F a i z a h ' s said...

@♥naematulsaadahismail♥

Btol naem...plastic sgt best n jimat ruang...nak2 plastic SURI nehs...dia xbesar sgt n max 7oz je...mcm Autumnz kan smpai 12oz... so sgt suka dgn liner SURI... tp since masa aisya dulu byk bli storage bottles tuh yg sayang sgt...dats why k.fae kena pakai jgk... Bumble bee pnya storage bottles byk masa aisya dulu... sayang kalu biar tersadai je...huhu

♥naematulsaadahismail♥ said...

oooh...dah ada pakai ja..hehe
ha betul autumnz dlu mula2 ada yg 70z..
kalau 12 ni memang rs syg kan..kalau boleh nk isi penuh.hee.tp mana leh campuq..

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D