23.6.12

Check up 1bln+check up postnatal+family planning...

Bismillah wal hamdulillah... 

Hari ke42 berpantang masih blom merasa zon selesa seorg ibu... baby amira masih dlm fasa penyesuaian diri newborn... hari2 pe'el dia berubah... da 3hari dia buat hal time mlm start kul 10mlm smpai kul 1-1.30pg... kkdg awal lg da start yakni sejak pas maghrib... dugaan btol bila asik nk mengempeng atau berdukung aje... da pandai mintak belas ehsan dari org ye anakku! mmg berbeza sungguh pe'el dia skrg nak dibelai2 sentiasa... da berakal bijak mungkin :) layankan aje...

Hari ke41 lepas baru nk p check up 1bln baby amira due to prolonged jaundice dia...so bila paed da sahkan sgalanya baek2 shj n dia benarkan utk teruskan jab 1month barulah selesa nk p check up 1bln kt KK Kangar... p lewat sket la bertolak kul 3.30ptg tp ntah ada apa kt kangaq arituh sgtla byk kereta suppose smpai kangar dlm 10minit je dari umah mak abah, leh smpai kangar kul 4ptg... so daftar sgala org pun xramai... tgk staf2 sume dok releks da... huhu...br kul 4ptg kot... ada lg 1jam... berbeza ek dgn staf2 swasta... hehe... sorry to government servants! :D so elok2 naek kt klinik ibu n anak, check anak skali nurse veteren tuh mcm sound sket sbb sy xbwk buku merah... ok fine xdak org remind pun sbb mengikut pengalaman masa aisya dulu xdak pun kena bwk buku merah sgala... nurse tuh daftarkan jgk utk postnatal check up... pastu dia pun start membebel...

Nurse: "Cik... da lewat skrg nk buat postnatal... 2jam mkn masa... awat mai lewat sgt?"

Aik... sy nk mai cek anak bkn diri sy... Dalam hati xdak org bgtau pun kena check up cerewet mcm ni... nk buat apa smpai 2jam?? cucuk anak je kot?

Faizah: "Hah??2jam?? nk cek apa ye?"

Nurse: "Yela...postnatal ni byk menda nk kena cek... amik urine, darah, cek berat, bp, kena refer kpd perancang keluarga lg, pap smear... mmg mkn masa..."

Gulppp... mak ai... masa aisya xdak pulak kena cek sgala tuh... jab 1month kt klinik gomen gaks... aneh! 

Faizah: "Ouh gitu... sy tak tahu pun n tidak diberitahu... masa anak 1st sy xkena mcm ni pun... kalu tak sure la sy tau..."

Control2... skit lagi nk kena maki nurse2 nehs... dgn muka kerek konon da lewat sgt ka kul 4ptg tuh mai... kau ada lg 1jam kot nk check up baby dgn cucuk... lama sgt ka nk buat sume tuh...ka kul 4.30ptg da nak blah??!!

Nurse: "Mana ada xcek??postnatal mmg kena cek semua..." 

Beriya okeh nk ckp pelik sy xtau kena cek mengalahkan org ngandung lak org pas beranak nehs... Nurse ni apahal buat muka kerek cenggitu?

Faizah: "Heh?serius la sy xtau... kalu sy tau sure la sy mai awai..." da tinggi da suara guwe masa nehs...

Nurse: "Ok2... kita set appointment esok ye... leh x dtg kul 8pg... sy tunggu...jmpa sy trus esok... " cover la tuh... geram skit lagi rasa cam nk baling ja kad tuh kt muka dia... apahal sound2 org...ckp la elok2... 

Dalam hati sumpah haku xmai esok sbb dia tgk rekod dia ckp sy beranak kerap yakni tahun 2010 dan 2012... melampau la nurse nehs... ikot suka la nk plan mcm mana... kira ok la tuh xberanak tiap2 thn... apa da... pas da check up amira n cucuk trus blk... sembang2 dgn mak... mak ckp mak xpnh amik perancang pun elok je beranak tiap 2thn... xdakla jarak dkt... bleh je la nk plan sndiri... sama mcm kakwa xpnh amik perancang apa2 pun... 

So arini xpi postnatal check up pun... huhuhuhu... sbbnya en.abg xbg... n berikut adalah perbualan kami...

Faizah: "Abg, td kt klinik nurse tuh soh buat perancang keluarga... dia kata faizah beranak kerap... malas la nk p check up postnatal... satg dia soh amik perancang keluarga... serabot la nurse yg suka paksa2 org... malas nk gadoh dgn depa..."

En.abg: " Ish... perancang apanya... okla tuh jarak 2thn aisya n amira... nk lagu mana lg...bkn tiap2 thn pun... xpyh p la... satg dok soh mkn n amik mcm2 pulak..."

Faizah: "Tuhla...faizah dok pkiaq cam tuh gak... pap smear tuh nti p cek kt klinik DR.FAIZAH ja... dia pun pakar sakit puan... malas la nk p ikut jadual KK... serabot! Abg... next baby bg jarak jauh skit na... bg aisya n amira at least da leh n pandai p toilet sndiri n xpakai diapers dah... ok x?"

En.abg: "Awat pulak cam tuh? mcm aisya n amira da ok la tuh..."

Faizah: "Kali ni jarak la sket... xkesian ka tgk aisya terkontang-kanting xphm apa2 pasai ada adik... at least bg dia besaq bleh phm n jg adik dia..."

En.abg: "Biasala tuh anak sulung... kenala berdikari... nti dia phm la dia jadi kak long... skrg mmg la xphm lg tp at least dia blaja awai utk berdikari... "

Faizah: "Mmgla... tp faizah selesa kalu depa besaq sket n bleh diharap utk mintak tlg... phm kita ckp apa... abg nk bapa org anak ni?"

En. abg: "Erm... 7org ok x?"

Faizah: "Hahhhhh?????? ingat beranak ni mcm berak ka?ingat xsakit ka?"

Aduhai... sonangnya lelaki... leh request lagu tuh ja nk anak ramai mana... haku ni sakit bersalin yg lepas pun dok terngiang2 lg... ok fine part bersalin sy seorg je kot nk merasa n sat ja rasa, tp part nk jg newborn, nk breastfeed, nk jg itu ini... wahhh... byk kot nk kena fikir... setiap seorg anak rasanya ada hak utk mendapat perhatian, kasih sayang secukupnya... biarlah sedikit asalkan berkualiti... what do u say? 7org cam sgt ramai je... T__T rezeki allah swt yg menentukan... sy serahkan n tawakkal hnya padaNYA... huhu...


 

8 sweet persons:

ummi said...

kehkehkeh....
suami mas kate,nak 1 team bola...boleh...sediakan aje pembantunyaaa....hahahah

F a i z a h ' s said...

@ummiHahaha :D adoi...bg sy biaq la kita puas hati jg anak2 dgn sama rata...lgpun penatnye lah nk handle anak kecik2 sbb xdak pembantu...hehe :D

Ibu_Aqiel said...

faizah...nasib baik 7 maunya 1 team bola lagi teruk hahahha..2 tahun elok kot jgn susah mcm kak nita cukup..sedey...huhuhu

F a i z a h ' s said...

@Ibu_Aqiel Huhuhu..letih xsangga anak br 2org... kkdg xdan nk benti rehat pun... ni sib bek ada mak kalu nti pindah p umah sndiri huru-hara kot.. :P

♥naematulsaadahismail♥ said...

hahaha... 7orang eh.. aiyark..sakit beranak pun xabes lagi kan..
ngee.
kak fae:nurse gomen mmg sokm,o camtu kan.nyampas kot..tu mesti yg pangkat2 sikit2..xpun kak fae mai dh jam4.depa nk balik dh.haha.
naem buat pos natal kat swasta dlu pn less than 15min kot.. sat ja pap smear tu.. prosedur kk mmg lmbt.huh.

perancangan kuarga boleh p lppkn kot kak fae.xpyh dgr nurse consult :Dhahaha
gynae naem ritu pn xpaksa wat famili planning..

sharEna said...

7 org zmn2 mak2 kite okay kot. zmn kite ni belanja anak2 semua tggi, adoiiii fenin kepala. klu blh nk bg yg terbaik utk semua anak kan. taknaklah ala kadar aje....hurmm

F a i z a h ' s said...

@♥naematulsaadahismail♥

Xpasan komen naem...hehe...kfae xmo buat perancang2 sgala... huhu...kalu blh natural...tp kali ni mcm nk jarak byk sket mcm kena perancang jerk... tgh fikir2 lg... hehe

F a i z a h ' s said...

@sharEna

Yuppp...sokong 200% sy pun jns tak gagah nk jg anak kecik every year... huhuhuhu... 2org ni pun da semput...ni baru umo 28thn...pasni??? xleh nk fikir -__-"

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D