1.4.12

Menguji kekuatan mental n fizikal si ayah...

Bismillah wal hamdulillah...   

Sementelah cuti kami suami isteri xsama, jumaat sy cuti, sabtu cuti secara berjemaah n ahad en.abg je cuti dan sy keje maka hari ahad adalah sgt kritikal... en.abg slalu merungut kena jg aisya seorg2 tp tuh pun halfday je... tgh hari slalu mak p amik aisya... itupun xlarat ka? huk3... sy slalu perli2 en.abg, baru seorg anak da kalut tahap dewa... faizah tiap2 jumaat jg aisya seorg je kkdg smpai mlm... xdak masalah puns... cuma skrg la kondisi diri yg tidak mengizinkan... sejak sarat ni la... masa kandungan da cecah 32weeks (8months) mmg xmampu nk handle aisya seorg2... masa mabuk laut dulu gagahi gak jg aisya... dgn muntah n melepek skali tp hati seorg ibu kkdg sy xsangka sy mampu utk kuatkan diri demi seorg anak... dgn xleh bau tumis2 masak lg sy masak jgk utk mengisi perut anak... ntah dari mana dtgnya kekuatan itu... mmg kagum la dgn hati n jiwa seorg ibu terhadap anaknya... 

Hari ni sy tinggal aisya dgn ayah dia... sy xcall pun mak utk amik aisya... nk tgk sejauh mana si ayah tuh bleh bertahan sama cam si ummi? huk3... suka sgt si ayah ni ckp besaq... haha! awai2 pg da p cari mkn kt aisya... ok bgs... make sure aisya mkn ye... pastu sy pesan mcm2 la sbb jauh disudut hati risau la jgk... sy pesan, jgn marah2 aisya, sbb dia bkn paham apa... layankan aje... time2 cuti gini je la masa dgn anak pun... sbb kemarin adalah hari mogok aisya... dgn melasaknya, memanjat kerusi, grail pintu... dgn xmau mandinya, xmau tukaq diapers, xmau tdo walaupun mata da nk tertutup... saja cari pasai dgn ayah dia... mmg huru-hara kejap umah kemarin... sy da xlarat nk terkejar2 jg aisya... cuma gagahkan diri masak jgk utk lunch... tuhpun menyenget je siang ikan, udang, sume tuh... abes 1keje msk bilik baring kejap... 15minit kemudian smbung lg 1keje... lenguh n xmampu berdiri msk bilik baring dulu 15minit... sudahnya kul 3ptg baru leh lunch...dari kul 11pg bersilat kt dapo... haha! kalah org masak utk kenduri... sy masak 2lauk simple je ha hamik! 4jam kau br siap~ keh3... ksian kan kt en.abg...cuti2 pun kena mkn nasik kedai ke? so gagahkan diri memasak jgk walaupun da xmampu sbnrnya... tkt gak kot bleeding lg... alhamdulillah so far ok... cuma jgn paksa diri kalu da start sakit2 pinggang, sakit kt ari2, sakit kt tulang montot... kena duduk n rehat kejap... 

Ok fine... baru ja mak call tnya aisya dok dgn sapa... n mak offer kalu nk antar aisya kt mak pun xpa... memula malas nk msg en.abg... tp msg je la tgk respon dia... tgk2 zasssss... kata trus nk antar aisya skrg jgk.... hahahaha :D katanya aisya cam boring... ka ayah dia yg da boring plus da xlarat melayan karenah anak nk membesar tuh... huuuuuu....

 

4 sweet persons:

NaD said...

teringat dulu masa masih lg PJJ ngn hubby, dia keje terengganu. dia cuti jumaat sabtu, kak nad cuti sabtu ahad. dari umar umo 4 bulan sampai la setahun lebih, tiap2 jumaat dia jaga umar sorang2, tiap2 ahad kak nad jaga umar sorang2. huhuhu.. sedih je time tu. hari sabtu je yg ada nak buat apa sama2, tu pun masih kene memenuhi tuntutan pegi rumah MIL, attend kenduri kawan2 etc. masa tu mmg tak puas ati sangat kalau org perli kitorang taknak datang event or jemputan apa2. bukan taknak, tapi masa tak mengizinkan. orang bukan paham masalah kita. Alhamdulillah sekarang dah duduk 1 bumbung :)

F a i z a h ' s said...

@NaD

Kira hubby k.nad lg tabah jaga anak 1hari suntuk... hubby sy half day je bleh la... pastu mula xlarat...segagah2 lelaki...huk3.. tp cenggitu la kot...kalu xdak sgt2 org nk tlg jagakan rasanya bleh je... tp sbb fikir ada maktok aisya leh tlg jagakan tuh yg sng hati lepas tgn...huhu

♥naematulsaadahismail♥ said...

hehehe..comey ja.. tp kan kak fae, raziken penah ngaku yg org laki ni kurang sabar nak handle anak2..
mungkin aisya tgh lasak sama kot.merap nak dapat adik.hehehe..

tisya pun kena tinggal ngan babah dia berdua. boleh ja babah dia bangun malam bancuh susu.haha..kalau ada naem dia tlg gerak pastu tlg tepuk2 ja tisya tu.susu pn xpnh buat malam2.hehe..lawak lak tingat

F a i z a h ' s said...

@♥naematulsaadahismail♥

Haah btol! bos kami GITN alor staq pun ada ngaku...pdhal anak baru 2org... girl pulak tuh... dia ckp nk handle sat2 tuh bleh la... tp kalu lama2 mmg xleh tahan... hehe :) kfae pun kkdg isau nk tggal kt ayah dia bkn apa, ayah aisya tuh kkdg terlepas jgk marah2 aisya... kena pesan slalu... bdk2 ni org ckp ahli syurga... kita blom tentu ahli syurga so sapa kita nk marah2 tengking2 ahli syurga... kfae fikir cenggitu je... so sabar la skit rasa di hati... :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D