29.3.12

Mistik dan Mak...

Bismillah wal hamdulillah... 

Dari zaman2 remaja dulu smpai skrg, sure dgr mcm2 cerita mistik yg mak alami... kkdg sy terfikir mungkin mak antara org2 yg terpilih utk mengalami kejadian mistik seumpama itu... byk sgt sy pun da lupa... kkdg mak seorg je nmpak sumthing tuh tp org len xnmpak pun... heran jgk kans? sy masih lg bermlm kt umah mak abah since kejadian bleeding arituh... so arini kan antar aisya p umah MIL so smptla sembang2 dgn mak...

Rutin harian mak semenjak berpencen dari kerjaya seorg guru adalah mengurustadbir (amboi perkataan... terpengaruh dgn org staf gomen... keh2.... byk sgt kot dok isi borang pencari kerja smpai ayat pun skema smcm...) 2org adik sy... cik doctor dan cik yg tgh dok sibuk skola lg sbb thn ni nak SPM... cik doctor ni agak sibuk la... kkdg tuh tdo pun xtentu... kkdg mak terpaksa p amik dia kt spital kul 2-3pg sbb xlarat drive dah... ksian pulak... da keje xtentu waktu... mlm keje siang lak blk tdo...kul 2ptg p pulak spital... ntah haku tgk pun naek rimas... mlm td suppose habes shift dia kul 12mlm... tp mak call xdpt2... so dek susah hati seorg ibu mak n abah p tunggu kt spital kul 12.30mlm... tp xjgk kuaq2 cik doctor tuh... abah da xlarat, so abah bwk blk keta cik doctor tuh dulu while mak masih lg sabar menanti... abah pun da tua mana larat lagi nk stay up cenggitu kans... so tinggal la mak seorg dlm keta avanza kt parking spital tuh... sunyi sepi dah perkarangan Hospital Tuanku Fauziah Kangar masa tuh... mak pun smbung tdo kt dlm keta...cuaca pun sejuk, mak tutup enjin keta n bukak tingkap sikit... smbung tdo tp xdakla lelap trus... still terjaga kejap2... sementara menunggu cik doctor tuh habes tugas dia... tiba2 rasa kna tindih... korg penah rasa tak time tdo2 ayam rasa cam ada menda berat menghempap badan... tp xleh nk gerak, cam sgt sesak napas... sy slalu kena time duduk kt hostel dulu... kena ubah tmpt tdo baru ok... xsure la ada menda ghaib yg sj nk kaco atau perasaan kite je... mak pun da rasa seram sejuk masa tuh... trus tutup2 tingkap avanza n hidupkan enjin keta blk... dlm kul 3pg baru si doctor abes keje... pnyala lama mak tunggu dari kul 12.30mlm... sabaq sungguh mak... so da siap2 nk gerak keta, da turunkan handbreak sume nk jalan tuh tiba2 rasa berat bkn men... cik doctor pun heran... siap tnya mak "apa kena dgn avanza mak nehs? cam menyengguk2 berat je..." mak lagi la heran... masa mai td ok je... mak tekan minyak kuat2 utk gerakkan avanza tuh... berat sgt2 mak ckp mcm dok tunda keta laen kt belakang... xberani pandang belakang okeh... "Jangan pandang belakang" hehe :D

Mak trus drive smbil masing2 da tegak bulu roma tengkuk... mak tekan minyak kuat2 sbb avanza tuh susah sgt nk gerak kerna terasa sgt2 berat... masa otw dlm keadaan terseksa avanza tuh nk gerak, mak bukak sume tingkap2 n buka cd bacaan ayat2 suci al-quran kuat2... mak ni berani sket... trus je ckp "Jgnla kacau kami, silalah turun skrg..." haha! gila slamber berckp2 mcm tuh... beberapa minit kemudian avanza yg mak drive tuh trus ringan cam biasa... lega sgt2 mak ckp... trus memecut laju blk umah... smpai xlelap tdo smpai pg... sib bek aisya antaq p umah MIL... mak smbung tdo pas subuh td... keh3... 

Sy teringat ada 1lg kejadian aneh yg jadi kt mak... sy xingat bila...rasanya masa zaman sy blaja dulu lg... mak otw blk amik cik ana (my youngest sister yg nk amik SPM thn ni) dr tuisyen... time tuh da maghrib rasanya... mak drive kancil... tiba2 smpai kt 1kawasan lapang xda pokok apa2 ada darah yg amat byk mengalir kt cermin keta kancil yg mak drive tuh... nk kata darah burung atas pokok kawasan tuh lapang je pun... kawasan sawah padi... mmg agak mustahil la... fresh blood yg bleh tahan byk... trus mak bukak wiper sbb xnmpak... cermin da dipenuhi darah... smpai je umah mintak abah n pak njang yg kebetulan ada kt umah tuh utk cek... mebi cecair laen yg rupa cam darah kot... tp siyes itu adalah darah... bila dihidu bau hanyir darah... iskkkk... cuak pulak... mak ni ada je kejadian mistik yg dia alami... byk lg tp xbape nk ingat kisah2 dia... org len xalami dia seorg je n org2 yg ada bersama mak diketika itu pun terlibat skali... sy pnh jgk 1kali kena dgn mak jgk... masa br blk ziarah org meninggal... mlm jumaat... tp siyes xfikir bkn2... apa nk ditakutkan mlm jumaat dgn ziarah org meninggal... sy mmg xdak la rasa cam takut ka apa... tp bila smpai kt satu jambatan sungai tiba2 ada satu menda lalu n singgah kt atas bumbung kereta kami... mmg rasa cam redup kejap... lampu jalan pun xnmpak dek kerna di'cover oleh mendalah yg ada kt atas bumbung kereta... tp buat2 bodo je... smpai umah baru berani sembang2 pasai tuh... fuh mmg memercik peluh waktu tuh...walaupun keta tuh ada ekon... siyes rasa len mcm je bulu roma pun menegak je... haishhhh... 

  

4 sweet persons:

ღnFashyaღ said...

adui, seramnya bace...

F a i z a h ' s said...

@ღnFashyaღ

Hahah... agak ar... slalu je jadi kt mak sy...sy pun kkdg xpaham...huk3

hernyhafiz ^_^ said...

uuu...seramnya..saya jugak kerja kat hospital..banyak dengar pesakit cakap macam2.. tapi alhamdulillah dengan stafftak penah kena.. sekarang ni ramai pesakit cerita pasal ada nampak budak2 dan 'takde kepala'.. :P

F a i z a h ' s said...

@hernyhafiz ^_^

Awk doctor ke herny? hehe...sy pun xsure la knp hospital byk sgt kejadian2 yg pelik gitu... atau sekadar dimomok2kan?wallahu'alam... tp pengalaman mak sy tuh cam membuktikan sesuatu jgkla... :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D