25.1.12

Perihal kelahiran dan bahan ilmiah wajib khatam!

Bismillah wal hamdulillah... 

Masa 1st pregnancy dulu, ilmu sy pasai bersalin n kelahiran adalah hmpir zero! yg sy tau adalah 3basic tanda2 bersalin... yakni 1) Contractions yg konsisten 2) Turun darah+lendir 3) Water bag pecah... and antara 3tanda major tuh, sy alami tanda ke3 masa kelahiran aisya nafisa... tp nasib xmenyebelahi sy utk melahirkan secara natural birth... sume sudah ditaqdirkan... kalu bleh, sy rasa xdak ibu yg nak gone tru all those procedures kan? sume nk gone tru natural birth... yg xdak bantuan drugs dan sebagainya... sbb dr apa yg sy baca n phm, kkdg efek drugs contohnya cam epidural, laughing gas n any painkillers secara tak langsung bleh efek kondisi baby... baby yg pada asalnya tenang n bersedia utk dilahirkan ke dunia menjadi tertekan lantaran terkesan kerna drugs yg diambil ibu semasa proses kelahiran... hal ini memberi impact yg -ve pada proses penyusuan dan berpantang... aiseh... mcm dokumentari lak...huhu... tp siyes! pengalaman 1st dulu sedikit sbyk menyebabkan sy mengiyakan statement ini... mebi depends pada baby itu sndiri... tp aisya meragam n sgt susah utk menyusu mebi sbb kesan painkiller yg sy amik utk meredakan sakit kontraksi dan juga epidural yg sy amik sebelum procedures caesarean dijalankan... so 2jenis drugs serentak! ksian aisya... n aisya menjadi sgt kuat meragam... menyebabkan keadaan sy turut tertekan... apa2 pun sume ni sbg ujian n habuan utk sy, agar sy menjadi ibu yg cekal berhadapan dgn karenah anak... utk sy menghargai pengorbanan seorg ibu :) 

Apa2 pun kita sbg manusia biasa nehs hnya mampu merancang, selebihnya ketentuan itu hnya ALLAH SWT shj yg Maha Menentukan... sapala kita nk lawan taqdirNYA... kalu kena czer gak kali ni diriku dah pasrah n redha shj... setakat neh apa terdaya sy usahakan mcm cari ilmu pasal kelahiran, doa n solat hajat byk2, pehtu buat la apa yg patut amalan2 yg bleh memudahkan proses bersalin... masa 1st pregnancy dulu men redah je... ada minum ayaq akaq fatimah je kot time dok sakit2 nk bersalin... kali ni sy nk serius sket dlm mencari petua2 memudahkan bersalin... bak kata Faeeza Mama Adam Anas sume bergantung pada kalamullah... heheh...btul... agreed 200% tp nasib n rezeki setiap org tuh berbeza2... mebi akak kena usaha lebih sket utk memudahkan proses bersalin tuh... :) kalamullah, selawat n zikir2 insya allah jadi main amalan dgn niat memohon pertolongan allah swt :) kiranya kali ni sy btul2 serius cari sources utk melalui detik2 gentle birth... masa 1st pregnancy sy byk membiarkan keadaan yg mengawal diri... sy byk mempraktikkan tunggu n lihat shj... layankan sakit n sebagainya... sy panik apabila kontraksi menjadi semakin kerap, sy mmg tak langsung mengamalkan teknik pernafasan yg btul sewaktu menahan sakit, sy hnya statik kt atas katil je. Apa taknye, sewaktu serviks 2-3cm sy da kena masuk LR... pas sy solat zohor tertonggeng smbil tahan sakit nurse da dtg dgn wheelchair minta sy turun ke LR sbb waterbag sy pecah since subuh lg... tp poor progress pulak bukaan serviks... dr kul 8:30am cam tuh smpai PRM (Pusat Rawatan Mahsuri) bukaan da 2cm... tp statik je cam tuh smpai masuk LR dlm kul 2:30ptg... 6jam gak kan xdak progress... tp sakit da 5minit skali... cam no tuh? bila da masuk LR siap da pasang CTG lagila sy xleh gerak mana2... statik kt atas katil... sy tahan je smpai maghrib... hnya mampu mengiring ke kanan n ke kiri... da poor progress, rasanya doctor ada masukkan ubat kot setelah dipasang drip... pastu sakit da tinggal 1minit skali... masa tuh seingat sy br 4-5cm... arghh... xleh nk imagine detik2 tuh smpai tanpa segan silu sy mintak epidural pada bukaan 6cm... skit je lg kan... tp tuhla sy da xlarat... 12jam doh tahan cenggitu... mmg dah rezeki sy cam tuh kot so redha je la... ada hikmahnya...

Sy ada beli 2buah buku utk dikhatam sblm bersalin nanti... :) dpt infos dr page Gentle Birth kt FB... mg memberi manfaat bersama... antara buku yg sy nk share adalah "Detik Kelahiran Si Permata Hati" tulisan Mazneera Zainal... baru baca half tp rasa byk menda yg sy dpt alhamdulillah... terutamanya sharing byk sgt kisah2 ibu2 melahirkan anak... bkn normal je, yg emergency czer pun ada, beranak sulung pun ada n mcm2 lg la... so sedikit sbyk bg sy idea n ilmu pengetahuan mengenai kelahiran... ilmu sy cam zero kalu baca byk2 nehs...ehheheh :P lbh baek sedar diri xberilmu dari perasan da cukup ilmu kanss???? ^_^ ok mari share bahan ilmiah ini... bg yg nk tau leh la beli...murah jerk...

Try la baca...sgt infomative ^_^
Satu lgi buku yg sy bli kt MPH adalah berkenaan dgn teknik "Hypnobirthing" buku dlm bhs inggeris nehs slow sket la nk baca...keh3 :P tp kena jgk khatam... at least sy tahu apa nk buat tak sama cam 1st pregnancy...mmg blur giler... harap2 tuh mg dipermudahkan sgalanya... ameen :)

Buku HYPNOBIRTHING itu ^_^
 



2 sweet persons:

ReYNa said...

mcm best je buku2 tu.bleh bagi pengetahuan kan.sy pon mcm nak beli gak la utk baca bg preparation utk delivery nnti.thanks for the info:)

F a i z a h ' s said...

@ReYNa

Yup...penting jgk ilmu sblm deliver supaya kita tahu apa hak kita n what should we do pada certain2 situasi... mg kita sama2 dipermudahkan urusan melahirkan... ameen... ^_^

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D