26.12.11

Breastfeeding Preparation... (part 2)

Bismillah wal hamdulillah... 

Dlm 2-3hari kebelakangan ini mmg sgt bz n kepala jadi serabot... 1st pasai keja n 2nd pasai study... semester da hmpir ke penghujungnya n keja kena submit adalah sgt byk... asik dok ulang alik tgk to do list tp ada beberapa tugasan je yg da slmt setel... syukur alhamdulillah... tinggai nk print out je lg... study utk online quiz lom start pon lg! boley??? walaupun lecturer da bg2 hint menda apa yg akn kuar dlm quiz tuh nti... tp kena baca gak notes2 laen... yg plg melambak xsiap2 lg adalah website! huhu... template tuh da ada cuma nk masukkan2 isi... tuh yg manyakkk tuhhhh... xlarat rasa T__T xtau da bapa pages HTML da selamat d'create... grrr...harap2 keja2 ni akn berakhir... report melambak2... YA ALLAH mudahkan lah...ameen...

Pastu smpt terbaca entri lepas2 pasai perjalanan breastfeeding sy yg da pun berlalu... bila diamati n dibaca blk entri2 tuh tiba2 sy rasa cam cuak... sbnrnya keadaan kehidupan dulu n skrg adalah byk berbeza sudah... dulu a bit senang lenang tp skrg... sndiri mau ingat... so sy jadi lbh nebes n berdebar2 utk melalui breastfeeding journey utk kali ke2 ini... sy semacam sedikit gugup... sy bknlah seorg yg tabah n kuat... digertak sket pasti hati sy berubah... hati rapuh umpama kaca n kulit bawang... tp... demi sebuah cita2, impian n harapan yg menggunung tinggi.... sy mesti bersedia...

Mentally Prepared

Yang plg utama skali adalah NIAT... sbb sesuatu amalan itu dimulakan dgn NIAT... (inna ma 'amalu binniat...) mg apa yg diniatkan ini adalah yg plg utama kerana ALLAH SWT, krn ingin meraih redhaNYA, akn mempermudahkan lg perjalanan yg bakal dilalui... menyusukan anak adalah suatu pkr yg dituntut dlm ISLAM... mmglah bukan suatu pkr yg WAJIB tp DIHARUSKAN... sbb ALLAH SWT tahu kemampuan hamba2NYA... seperti dlm al-quran surah al-baqarah:233 yg bermaksud:

Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap Iaitu bagi orang Yang hendak menyempurnakan penyusuan itu; dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara Yang sepatutnya. tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya. janganlah menjadikan seseorang ibu itu menderita kerana anaknya, dan (jangan juga menjadikan) seseorang bapa itu menderita kerana anaknya; dan waris juga menanggung kewajipan Yang tersebut (jika si bapa tiada). kemudian jika keduanya (suami isteri mahu menghentikan penyusuan itu Dengan persetujuan (yang telah dicapai oleh) mereka sesudah berunding, maka mereka berdua tidaklah salah (melakukannya). dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) Yang kamu mahu beri itu Dengan cara Yang patut. dan bertaqwalah kamu kepada Allah, serta ketahuilah, Sesungguhnya Allah sentiasa melihat akan apa jua Yang kamu lakukan.

Ada hikmahnya dlm ALLAH SWT menggalakkan n menuntut hamba2NYA utk menyusukan anak yg dilahirkan selama 2thn bg menyempurnakan penyusuan... ALLAH SWT Maha Mengetahui dan setiap arahan dan sarananNYA pasti ada hikmah tersembunyi...

Harap2 mental sy btul2 bersedia berhadapan dgn apa jua rintangan atas niat mahu menyusu penuh anak kali nehs dan anak2 seterusnya (kalu ada rezeki ramai anak...huhuhu....ingat sng ka nk beranak?!) sbb skrg ni sy da start cam mengeluh... alamak pasneh ada baby kena bf... mesti penat...takut xdan...bla...bla...bla... cam na la sy leh fikir menda2 negatif cam tuh ek? tuh yg da start saspens skrg... mg sy kuat n berfikiran positif... mebi sbb sy da biasa dgn keadaan aisya yg EP masa awai2 arituh n trus fully-fm... org len bleh pasai pa sy xleh... i must do it! SUSU IBU ADALAH HAK SEORG ANAK... DAN ANUGERAH TERINDAH DARI SEORG IBU KEPADA SEORG ANAK... jgn nafikan hak dan anugerah ini ye faizah~!

Physically Prepared

Dari segi fizikal pun kna buat persediaan... brg2 utk store breastmilk di kala sy kuar berkerja... tp alhamdulillah masa aisya arituh da byk bli storage bottles... xingat berapa tp bleh tahan byk... ada 1kotak++ lg xguna... kena basuh, steril sblm kelahiran nti n simpan elok2... nti xdakla tercari2... cuma kna tmbh skt dgn storage bags... nk try guna storage bags pulak sbb freezer kt umah sgt kecik... kemarin ada dok usha2 freezer... penuh! mcm mana ek nk manage nti dgn segala haiwan2 ternakkan dlm tuh... takkan xmo masak pulak... any ideas?? atau nk buat fresh EBM shj? erk... xbleh2... sbb sejurus pas sy pantang nti trus masuk bulan ramadhan... sy isau bila mengenangkan pengalaman lepas... 1minggu start posa ramadhan tuh tiba2 production susu merudum dgn agak truk... dahla xdak stock EBM... mmg rasa stress sgt2 waktu tuh.. so sbg langkah berjaga2 mmg kena cukup stock utk hadapi saat2 genting cenggitu... mmg pengalaman lepas byk jgk mengajar sy...harap2 kali nehs lbh improve walaupun da ada perasaan cuak nk hadapi...

Medela FS n Spectra da ada... mebi sy byk gna Medela FS sbb ringan n leh batery operated... nk kena antaq serbis... da lama xberoperasi... kena take note menda2 cam ni...harap2 xlast minit... arituh da survey tmpt nk serbis... sy antaq kt Aja kot...org yg sama sy bli Medela FS... chiller/cooler pad ntah letak mana...haha... cooler bag ada 2 satu kecik n satu lg besaq sket... leh muat corong2 sume... yela kan takkan setiap kali pump mau basuh sgala corong2 tuh...ltk ja dlm cooler bag... oh! teringat zaman m'pump ku... apa shj demi dpt pump n supply susu utk aisya masa tuh... walaupun rasa cam penat sgt tp sgt berpuas ati aisya dpt gak fully-bf dlm 1jangka waktu... :) alhamdulillah... da itu rezekinya... dan setakat itu yg ummi ni mampu buat...

Harap2 smgt sy ini tidak separuh jalan... mg berterusan membaranya sbg persediaan breastfeeding utk kali ke-2... kita hnya merancang n ALLAH SWT yang menentukan sgalanya... berusaha shj! slbhnya biar DIA yang tentukan... :)

Breastfeed is THE BEST feed~ enjoy...

  

2 sweet persons:

Qider said...

adeq,takut2 tu semua orang ada..kami pun ritu nebes gila part nak bersalin normal dan nak bf semula..dahla amalan ngan Tuhan pun macam 'nak tak nak',segala2nya kurang,dosa pun melimpah2..adehh..

dan kami sekarang masih struggle untuk segala2nya..tapi ingat,dan sentiasa mintak doa orang lain untuk kita.dan kami rasa kami masih waras ni pun,sbb ada orang masih doakan kami..

wpun macam cakap tak serupa bikin,stay positif ya..kami doakan Allah mudahkan segala2nya buat adeq,pregnancy,delivery ngan bf..keep in touch,mana la tau,kot2 nanti time adeq tgh sakit2,kami ada can bg tips,the way you did to me last time..it was a GREAT help you know,i dont know how to thank you more..keep on writing,kami still sakit2,takleh nak kosentret menulis..

F a i z a h ' s said...

@Qider

Baru pasan komen kt entri nehs... kami pn sama fie... sibuk dgn hal2 duniawi smpai lupa amalan2 kpdNYA... yg wajib pun tunggang-langgang apatah lg yg sunat...zaman single dulu alhamdulillah rasa tenang tp skrg byk sungguh dugaan yg kkdg buat kita kerap melatah... mg allah swt mengampuni dosaku...

Kami memula tkt nk kaco fie tgh berlawan dgn kesakitan... tp dlm hati sgt isau sbb kami da lalui thn 2010 lalu... mmg sumpah kami xlupa akn kesakitan itu walaupun fie lagi lama mengalaminya... kami 12jam pun rasa cam nk putus nyawa apatah lg fie yg harungi lbh dari 24jam... perghh... mmg terbaek la fie... sgt kuat... kalu kami nk mntak czer la kot sbb da xleh epidural... hehe... sakit bkn skit2 kan? ish...xleh nk pkiaq la kesakitan itu... itulah mengorbanan seorg ibu... kuat sungguh ibu2 kita... tanpa sbrg painkiller dpt lalui sehingga melahirkan...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D