6.9.11

Perihal anak dgn org asing...

Bismillah wal hamdulillah...

Mak n MIL slalu pesan... kalu dok kt tmpat awam contohnya shopping complex ka kalau ada org offer nk dukung anak or bwk anak g bli sweets kt kedai tlg jgn bg... mcm2 kejadian da skrg... arituh masa antar mak abah kt airport utk ke London, ada org offer nk dukung aisya... mmg mak xkasi... sy da jadi serba salah time tuh... mak ckp, biarlah org nk ckp sombong ke apa... skrg ni byk kes culik... tiba2 di bawak larinya anak kita tuh, time tuh leh ke nk nyesal2??? trus terkedu dgn explanation mak... ada logiknya... dlm dunia yg serba canggei neh, org nk buat jahat mcm2 cara... kkdg kita pun tak terfikir... 

Blk beraya arituh, kak wa ada cerita, anak sedara dia hmpir2 kena bwk lari org... umo 1thn 8bln... masa tuh diaorg kt spital melawat org sakit... kt ICU so budak2 xleh masuk kn? mak ayah budak tuh da masuk n tinggal la budak tuh maksu dia tgkkan... tiba2 je ada seorg makcik dlm umo awal 40-an dtg sambar dukung budak 1thn 8bln yg tgh pusing2 kt dpn pintu ICU tuh... sib bek maksu dia nmpak trus kejar makcik tuh smbil ckp "makcik... ni anak sedara sy... makcik nk bwk g mana?" makcik tuh pun da cuak n jwb "makcik nk bawak g bli gula2 kt kedai bawah tuh..." ewaahhhh... senang2 je kn bawak anak org cm tuh... kl ikut logik ada ke org nk buat mcm tuh kalu tak kerana ada niat laen? ada ke nk bawak cam tuh je anak org... btol x?

So hati2la... nak2 anak yg kalu org hulur tgn tuh mau2 je nk soh org dukung... aisya tgk org jgk... kkdg ada je org yg dia berkenan... kalu org hulur tgn dgn releks je dia g kt org tuh... kkdg tuh xkenal pun... sedara2 jauh... isau la jgk... dgn skrg da xmau org dukung... en.abg slalu bising biar aisya jalan... yela jalan pun pegang la tgn dia... en.abg kata bahaya tkt terlepas nti dia lari... mmg kalu g shopping complex en.abg sanggup je dukung budak 10kg tuh walaupn termengah2... kkdg aisya melalak2 mintak dilepaskan sbb nk lari2 ke sana sini... tp en.abg tetap xkasi... kalu dok dlm troli tuh xpela... kalu jalan cam tuh mmg dia xbg... sy bg je kkdg sbb xlarat dukung... huk3...  

  

4 sweet persons:

Ummi Shira (AshAnas) said...

anas cmtu la faizah... tgk org gak. tp klu org tu pndai mengumpan, cpt je die ikut org tu...

F a i z a h ' s said...

@Ummi Shira (AshAnas)

Tuhla kan... takutnya... sbb tuh asyraf cukup xbg biar aisya jalan2 kalu ramai org... dia rela dukung bdk 10kg tuh... kalu sy da xlarat la.. kita kalut beli brg dia lak sibuk berlari... bahaya kn? bawak babysitter la seorg... hehe

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

adam nk msk 12kg kak :P sarat2 pun dukg2 jugak sy dh die suke sgt blari xtentu arah.hahakalo p shoping ayahnye mmg letak dlm troli lah.sng.hee

F a i z a h ' s said...

@Mrs Li - Faeeza Yusoff

Yeke??? huhu...pengsan!

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D