29.9.11

Alhamdulillah... sweetsss...

Bismillah wal hamdulillah...

Setelah 1-2minggu yg agak bz... semester da nk start, bebanan keja yg semakin bertmbh, kesihatan yg kurang baek, kelasakkan aisya semakin meningkat n pelbagai lg dugaan kehidupan, arini baru sy tergerak hati utk melihat perkembangan si kecik kt PMC (Putra Medical Center) sepatutnya appointment 21Sept2011 tp entah kelam kabut apa ntah sy abaikan je dulu since xdak bleeding or sumthing yg pelik2... sy doakan smg kandungan skrg berada dlm keadaan baek... berdebar jgk... dlm 2kali scan cam kelibat si kecik kurang jelas... pastu arini baru rasa ada kelapangan utk menghadirkan diri ke PMC... memula plan nk p next week je.. tp kalu dilewat2kan sgt nti apa pulak kata dr.anuar... budak ni org soh mai 21Sept dia mai ntah bapa2 tarikhnya... kalau ada apa2 jadi tidakkah diri ini dipersalahkan?

Pi daftar awal... kul 8am da daftar... dpt giliran ke-2... fuh.. dr.anuar masuk klinik kul 9.30am arituh so sy blk opis dulu... dlm kul 9pg gitu baru kuar semula... tkt terlepas giliran pulak... sharp kul 9.30am dr.anuar masuk n giliran pun bermula... sat ja... dlm 945am turn sy smpai... saspens la jgk... dr.anuar cek rekod... lantas berkata "ooo...awk yg period xmai da 3bln tuh kan??" kah3... malu aiii :P trus dia nk scan je... sbb da janji 21Sept arituh kan? debar gile... ada pulak nurse praktikal dlm bilik tuh... menganggu gakla konsentrasi guwe sbb dia tgh belajar2 nk treat patient.. xpa2... ksian :) nk blajaq kan? adik guwe ada 2org nk jadi doctor haruslah sy memahami situasi itu... insya allah... so agak lmbt skitla nurse praktikal tuh nk letak2 selimut bagai... tp bgs dr.anuar releks je smbil bg peluang kt adik nurse tersebut... elok dr.anuar letak je alat scan kt perot, trus kelihatan kelibat kt bawah... terkebil2 jgk mata ini... pas adik nurse tuh tnya dr.anuar pun explain dgn pnjg lebar... ouh ic... dr.anuar pun ckp dgn sy "haa... tuh dia... btul la da pregnant... jelas da nmpak... arituh mungkin kecil lg...da ada heartbeat... so far ok la..." lantas diriku bertnya soklan bodoh! "tak period 3bln pun leh pregnant ke ek?" haha... erk... da tnya baru rasa malu... hihi... dr. anuar said "bleh je... kuasa allah... rezeki sume tuh... dlm 3bln tuh ada masa kita ovulate... n berlakulah persenyawaan maka pregnant la..." huhuhuhu :P baeklah doc! :P 

Sy pun m'intebiu lg dr.anuar... yela, dr.anuar yg smbut kelahiran aisya dulu... dia la yg czer perot guwe... so haruslah bertnya... 

Faizah: "Doc... sy nk tnya, b4 ni saya kan czer... doctor tulis dlm tuh prolong 2nd stage... sy tau lbh lanjut"

Dr. Anuar: "Bila prolong 2nd stage ni maksudnya kedudukan bebi xbtul... slalunya kita guna kaedah vacum atau forsep... ni mesti kes kepala bebi terlalu tinggi atau kedudukan bebi xberapa elok... "

Faizah: "Walaupun kepala da elok kt bawah..."

Dr. Anuar: " Yup... xsemestinya kepala da turun bawah tuh kedudukan da elok... kemungkinan kepala tuh sedikit terdongok, sangkut dagu ka.. "

Faizah: "Oooo baru sy tau... bkn sbb tulang pelvic kecik? mcm mana nk tau tulang pelvic kecik?"

Dr. Anuar: " Anak berapa kg lahir arituh?"

Faizah: " Kecik je... 2.7kg.."

Dr.anuar: "Kemungkinan tidak la... kedudukan kepala dia xberapa betul... sy xleh nk vacum takut luka lagi byk kt bawah tuh..."

Faizah: "Ouh...begitukah??"

Dr.anuar: "Congratulations... :) truskan makan acid folic... kita jmpa lagi 1bulan ye... " (sweet word ever... suka!) ^_^

So kesimpulannya, berdoa byk2 la mg dipermudahkan urusan melahirkan... kkdg konfiden je leh bersalin normal bagai... tp kuasa allah swt hnya DIA je yg tahu... doakan daku ye kawan2... :)

My little 2nd...
Ouh ticker pun telah di'edit kerna EDD terkini adalah pd 20MEI2012... :) Mei jugakkk...

Latest ticker...




 

5 sweet persons:

sharEna said...

bagus pertanyaan faizah tu semua...suke bace..info =)

congrats yer nk confirm preggy lagi. hehe

btw link blog da tukar..sila ke http://teppeilifejourney.blogspot.com/ k =)

F a i z a h ' s said...

@sharEna

Haha..siap prepare nk tnya apa kt doctor tau! yela da kita bayar pakar kan? :P ouh...patutla dok bukak xdpt2 masuk... nape link jadi cam tuh sharena??

♥naematulsaadahismail♥ said...

hehehe..seronok pulak time prgnant..hehe..
ooh..tak period tak bermaknaxboleh pregnant.hehe..
tu yang seronok kalau pi kat doc muslim..mesti jawapan "kuasa Allah"
enjoy your 2nd moment sis..jaga diri baik2 <3

F a i z a h ' s said...

@♥naematulsaadahismail♥

Seronok... tp xtahan ni da mabuk2.. nk buat apa pun xbleh... mg dipermudahkan sgalanya... kelas da start... tsk tsk tsk T_T

Hana Soffelia said...

Congrat for ur second pregnancy. Syoklah baca blog ibu2 ni, bnyk sgt maklumat for me yg br berkahwin ni. ^_^

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D