18.8.11

Hal kewanitaan...

Bismillah wal hamdulillah...

Hot mommy rite?? :)

Last week teman 1org member p ngurut kt seorg tok bidan area titi tinggi, perlis... sonok pulak mak bidan tuh explain mcm2 especially pasai org pas beranak atau mengalami keguguran... mak bidan nehs specialist pasai kes2 gugur neh... member tmpt keja lama yakni cikgu penyelaras ICT yg perkenalkan... mak bidan neh mak sedara dia... ada 2org cikgu kt skolah tuh mengalami masalah sakit puan yakni asik keguguran je setiap kali pregnant... pas p berubat dgn bidan nehs xsmpai 1thn pun tros pregnant n alhamdulillah kandungan mereka dgn izin allah swt selamat sehingga dilahirkan... mmg eksaited la dgn testimonial 2org akak tuh... pastu sy perkenalkan pada member pulak... so ari 1st last week sy teman la... eksaited sbb sy xberpengalaman mengurut btol2 masa dlm pantang dulu... sbb sy czer kan... haruslah bahaya kalu nk urut mcm org bersalin normal..

So ada hati la jgk nk mengurut blk pasneh.... insya allah pas raya... umo aisya pun da nk masuk 16months next month... ok kot kan? masa dlm pantang dulu sy ada ngurut tp mak bidan yg urut tuh mmg xkacau part perot... dia just baca2 doa n selawat sambil lalukan tgn dia kat perot sy... dia ckp kedudukan rahim n batu meroyan da elok.. kalu sakit tuh mmg ada problem la... alhamdulillah... pas 2minggu sy da xsakit part czer tuh... dlm pun da xrasa apa2... sesetgh org pas 1bln masih lg rasa pedih... syukur sgt2... bila dikenang kesakitan pas kena bedah tuh, hnya allah shj yg tahu... dahla sakit tahan contraction dari pg kul 8pg smpai kul 8mlm... kira 12jam jgk menahan sakit tuh... akhirnya kena czer... pas ilang je ubat bius, maha kuat rasa sakit luka kt dalam tuh... rasa nk mengelupur je... nanges kuat2.. mintak nurse cucuk ubat tahan sakit pun xjalan... xtdo semalaman sy menahan sakit... czer dlm kul 11:40pm... smpat tdo 1jam - 2jam kot pastu dlm kul 2pg da start rasa sakit bila ubat tahan sakit ilang... masa tuh nanges je la... xleh nk buat apa... nurse pun xleh nk cucuk2 ubat tahan sakit 2-3kali... hehe... cerita pasai beranak la pulak! cuma terkenang je...so ada kot 18kali fikir blk nk urut skali lagi ke mcm nk kena betolkan kedudukan rahim bagai tuh? sbb masa dlm pantang mmg mak bidan xkacau part perot... cuma urut badan betulkan urat2 je... tuh yg concern mau urut... da 1thn lbh dah berlalu... tp seriau tuh masih ada... 

Cuma concern part nti nk pregnant utk seterusnya la... ups... da fikir ka??? hehehe :P xsalah bersedia kn?? so nk perbetulkan la apa yg xbtol... cuma takut la... org ckp sakit part nk angkat peranakkan tuh... btol ke? sy xbuat urutan kt perot sy xdak pengalaman... pkiaq gak la... walaupun da 1thn tp kalu kuat urut kt perot mau rasa ngilu jgk tuh... org ckp luka tuh mmg la da sembuh tp parutnya masih ada... aiseh! huhu... kt dlm pun bknnya sy tau kondisi dia mcm mana... tp so far sy xdakla rasa ngilu or pedih2 lg... mmg da xrasa apa2 la... cuma rasa mcm strech skit bila angkut menda berat terutamanya si aisya nafisa yg beratnya da cecah 9.1kg tuh... mau semput plus rasa perut cramp! huhu... 

Ok ada rahsia nk reveal.. skrg ni da 2bln period xdtg tau... xpenah dlm seumo hidup berlaku nehs... da wat check up kt pakar da pun... dr.anuar (doctor yg operate perot sy n sambut kelahiran aisya) da scan jgk... mmg xdak apa2 dlm perot... lega dgr takut kot ada cyst atau menda2 yg tak diingini... hormon xstabil itu jawapan dr.anuar... mcm2 faktor jgk.. risau mmg risau... mebi da overweight sgt kot tuh yg da diet da nehs... hehe.. :D td p stokis DCL rembat 1botol Bidadari... sy da penah minom bidadari neh masa sblm n lepas kawen... puncanya sbb period xregular la... so ada member advice amik bidadari... syukur alhamdulillah pas amik period da ok... n pastu dlm masa 3bln pas kawen tros pregnant... org ckp kalu period kita xregular susah nk pregnant sbb masa subur xmenentu kan? tp syukur la dgn izin allah asbab kepada produk ni period sy da ok... botol bidadari tuh xsmpt habes pn sbb da pregnant n mmg kena stop mkn... da 1thn lbh xmkn bidadari.. so arini nk minom blk... pasneh nk g berurut pulak... sbg persediaan bkn apa... hehe :P aiseh promot bidadari la pulak... bkn promot okeh! ni just pengalaman sndiri.. sbb tuh tros jadi ahli DCL semata2 nk bli bidadari nehs... rasa dia pun sedappp... rasa masam2 manis... mebi sbb ingredient utama dia adalah kurma dan madu... pastu ada majakani, akar serapat, apa lg ek... bykla ramuan utk kebaekkan dalaman wanita... dilarang utk wanita hamil atau dlm period... bidadari neh panas sket...

Rupa produk BIDADARI DCL terkini...

Bila sy sibok2 nk urut n amik bidadari bagai nehs, ada lak yg tnya... nk pregnant blk dah ke? isk2... xsemestinya ye... cuma nakkan keadaan badan yg sihat n seimbang shj... sbg persediaan la jgk... nk pregnant pun kena dlm keadaan sihat kn? kalu sana sini sakit cam no? :) lu fikir la sndirik! heheh... bab2 plan nk 2nd baby tuh biar allah swt shj yg menentukan... mg dia memberikan yg terbaek... ameen...


  

4 sweet persons:

Qider said...

best gak urut2 ni,badan jadi ringan sket..tapi pada fie,tak semestinya nak pregnant baru nak p berurut,huhu..tak sabo nak tunggu deliver,sbb nak berurut..

fie ada jugak rasa sakit2 sket kat tmpat czer tu,yelah,org kata jgn angkat budak dua org tu,dok p angkat jugak (tak sampai hati tgk depa dok merayu-rayu wat muka kesian)..doc kami ckp,kalau smpai nak deliver nanti masih sakit2 kat situ,kemungkinan besar tak boleh normal..hukss..terkedu..

takpe adeq,stabilkan berat badan,sihatkan badan,baru preggy balik..insyaAllah second preggy nanti akan rasa badan sihat sikit..morning2 sickness tu,hehe biasalah..

F a i z a h ' s said...

@Qider

Kalu czer part perot tuh bahaya skit... kena jg2... tuh yg d'concernkan... :) kami arituh berurut seluruh badan kecuali perot... tuh yg nk try urut perot lak...:)

MammaSun said...

Tolong rekemen kat kami tukang urut tu gak. Hheheh

F a i z a h ' s said...

@MammaSun

Bolehhh...nti roger2 la kalu blk perlis :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D