11.6.11

Projek impian...

Bismillah wal hamdulillah... 

Sejak2 ada cita2 nk jadi housewife neh (tp xtau bila...mcm kena keja ja huhuhuhu) byk menda dok ada dlm kepala otak nehs... byk menda ilmu2 kewanitaan rasanya nk kena blajaq n praktis... so plan la mcm2 menda dlm 1-2bln nehs... tp xmenjadi2 pun... kekangan masa terutamanya... weekend yg agak leh releks cuma ari sabtu... ari jumaat, totally kena jg aisya... mana ada smpt nk wat keja sndiri... so time bila agaknya leh nk berprojek2 sndiri ni? grr... besides kekangan masa, kekangan dari segi bahan n peralatan... haih... time smgt2 nk wat ni la bila p cari bahan sokmo xdpt cari... aduhai...akhirnya tertunda mcm tuh je la... apakah projek yg dimaksudkan?

Projek masak memasak

Dalam kepala otak ni byk gak resepi yg nk try... tp bila mai mood rajin bahan lak xdak.. bila p cari tang2 ni jgk xjmpa... grr... xdak rezeki la tu kot... sy teringin nk cuba mcm2 resepi yakni

1) Pelbagai jenis apam (polkadot n mekar)

Asik dok tgk org len dok post entri pasai mcm2 resepi dah termasuk jenis2 apam ni tp guwe lom ada peluang nk try lg... T___T esok nk ajak en.somi p cari periuk kukus... mixer nk pinjam mak haha! xdak bajet lg nk bli sndiri... atau mixer secara manual sudeyyy...larat ka??? 

Apam mekar... terngiang2 nk bikin kamu! (Gambo ehsan: Mr. gugel)

Apam polkadot... bila nk buat nih??? (Gambo ehsan: Mr. gugel)
2) Blueberry cheesetart

Resepi amik beriya tp smpai skrg blom try lg... ada kot dari thn lepas asik mencari resepi... argh! geram sgt rasa... da 2kali order sbb tingin nk mkn nk wat sndiri xsmpt... nk cari bahan lg... aduhai... bila nk wat nehs.. kena bli mixer la jgk en. abg! :P

Slurpp... makan tau tp xtau buat...harus cuba! (Gambo ehsan: Mr. gugel)
3) Kek cheese bersalju

Masa sy ada projek kt skola dulu mmg femes la kek nehs... mmg sedap pon! sy da cuba buat 2kali n alhamdulillah menjadi... sy mmg TAK PERNAH langsung buat kek! sbb xreti tp kek ni mudah... 1st time buat trus jadi... tp xtau bila nk buat lg... en.somi asik tnya je... bila nk wat kek ni lg... so sila la beli mixer utk ai okeh! :)

Kek cheese bersalju...sedapppp :)
4) Kueh dorayaki doremon

Ada arituh adik sy try..mudah je... n sedapppp... :) beriya jgk salin resepi tp xcuba2 lg... sbb xdak non-stick pan...haha! byk sungguh alasan... so en.somi kena blikan dulu la non-stick pan nehs... asik nk pinjam yg mak punya je... inti dorayaki ni leh buat mcm2... kacang merah, coklat, pelbagai jenis jem... arituh adik sy buat letak inti coklat cair...sedapnyaaa

Dorayaki doremon punya! :) (Gambo ehsan: Mr. gugel)

Projek jahit menjahit

Yg ni kira projek plg mega skali sbb sy mmg buta bab2 menjahit nehs... walaupun kakak, mak n tok kira pakar la jgk dlm bidang jahitan ni tp sy xminat langsung okeh! en.somi asik dok tnya jgk, sy ni xnak belajar jahit ke? bkn xreti langsung menjahit... takat nk jahit benang yg bertas, atau jahit butang tuh bleh laaa... takat nk singkatkan kain yg labuh ke... sy leh je nk buat... tp xreti la mai part nk buat baju kurung ke atau seumpamanya... mesin jahit pun reti la guna... form 1-3 amik ERT namanya... xkan la lupa tros... hehe... so sy plan nk jahit baju2 aisya pasneh... bkn baju kurung je okeh mcm2 baju pun bleh... blouse kanak2, skirt, seluar... wah! teruja xsaba sgt rasa... sy siap da bli buku cara2 nk jahit pakaian kanak2... sonok sgt rasa... dok usha2 fabric2 cun n selesa utk buat baju aisya... tutorial buat baju budak pun sdg dlm proses pengumpulan... cuma brg2 n alat2 jahitan lom beli lg... ish xsaba lak rasa... pasneh xpyhla ummi bli baju aisya lagi...haha! berangansss... xsalah kot berangan...mana tau leh jadi realiti :)

Nak buat blouse comel ni utk aisya... :)

MyCraftZone... byk tutorial kt sini...mari cuba!

Macam2 tutorial baju2 budak... kemaja ada, skirt ada, gaun pun ada... sila refer DanaMadeIt

Harap2 projek impian ni leh jadi kenyataan :)

   

5 sweet persons:

Rai said...

wahh..banyaknya projek impian dia.. Good luck!!

Abah Yie&Ummi Na said...

sama lah kita :) saya pun dah buat planning project hehe....sebenarnya saya nak jadi surirumah sepenuh masa :) tapi belum "diluluskan" oleh suami huuhu...frust juga rasanya hehe

f a i z a h 's said...

@Rai

Macam2 berangan tau sy ni...hihi tp buatnya xtau bila...aduhai...arini plan nk gak buat tp mcm xmenjadi jgk! weekend slalu bz dgn mcm2 urusan...mengalahkan ari keje :(

f a i z a h 's said...

@Abah Yie

Hubby sy lak ok je sy nk jadi housewife sbb keje sy xmenentu...awk da keje dgn gov kn?rugi la kalu benti...hehe...sy ni keje pun kontrak n jauh lak kena ulang alik... better dok umah uruskan umahtangga...haha! tp byk menda yg sy fikirkan... kete sy sapa lak nk bayar kalu sy resign..keh3 :P so terpaksa lupakan hasrat itu dulu...ada rezeki len nti fikirkan blk :) sapa tau kan? rezeki kita allah swt yg bg :)

ღnFashyaღ said...

wah, best..best....ade jugak cite2 nak buat dress anak ....tapi tak reti nak blajo kat mane..

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D