18.5.11

Nak blajar b'kraf...

Bismillah wal hamdulillah...  

Teringat zaman kanak2 dulu... byk baju2 comel mcm skirt labuh mak yg buat sndiri... mak mmg pandai menjahit... tp dia dah keja so sibuk la... xdak masa dah nk menjahit ditmbh pulak bila da berumuq neh, mata pulak da makin kurang memuaskan... cantek sgt2 baju ala2 meksi labuh yg mak buat kt kami adik beradik dulu... dahla kami 5beradik pmpuan... baju mcm2 gaya... dgn design mak la... skrg ni kami seorg pun xmewarisi kepakaran mak... mak ni org seni skit sbb dia pandai crochet, pandai jahit, pandai sulam byk jgkla craft yg dia tau... kopiah abah dulu pun mak yg crochet'kan... sarung bantal, alas meja pun mak crochet'kan dulu... best sgt tgk! mcm2 kaler n corak ikut kehendak sndiri... mak ada ajaq tp xreti2 smpai sudah... xtumpah jgk kuah ke nasi ye... oh! mak jgk pandai melukis... pandai wat potrait... mak sy cikgu so byk mural kt skola mak yg lukis... pemandangan la, corak la... serba serbi... smpai da nk pencen skrg pun org still soh mak buat sume2 tuh... skrg sibuk pulak wat backdrop pentas kalu ada event... apa yg uniknya adalah mak boleh menulis menggunakan both tgn kanan n kiri... kalu letih tulis tgn kanan leh tukaq tulis tgn kiri... sama je style tulisan... mak sy mmg unik! hehe :)

So skrg sy tiba2 rasa teringin nk jahit baju utk aisya... nk wat skirt cantek2... tp mesin jahit pun xdak T___T nti nk mntak tlg en.somi beli kan la boleh?? hihi...arituh ada beli 1buku mengenai cara2 nk jahit baju kanak2... harus try la pasneh... ingat pas abes sem ni nk start projek menjahit la pulak... :) sedia aisya ummi nk jahit baju2 aisya laks... hehe... :P blaja skit2... sy slalu usyar blog CraftZone... pandai dia jahit baju budak2... budak pompuan la terutamanya... comel~! :) teringin la nk jahit comel2 bg aisya pakai... apsal la kuah xtumpah ke nasi ye... hehehe :) keturunan mak mmg sume pandai jahit... xpi kelas apa pun tp blaja2 sndri n pandai sndiri...bila nk pandai cam ni ek???

 

6 sweet persons:

zaidah said...

samalah kita tak ade mesin jahit...klu nak jahit langsir tumpang kat rumah mak...mintak husband belikan mesin dia kata tak ade space nak letak...

Rai said...

hehe..sebelum si kecil damia lahir saya pun berangan nak jahit baju anak pompuan. termasukla jahit skirt bagai. siap da potong2 kain. tapi takde mesin jahit..ingat nak jahit tangan je..hehehe..

lastnya sebelum damia lahir sempat jugak saya siapkan sesuatu..hihi.. selimut dia..

f a i z a h 's said...

@zaidah

Ala mesin jahit skrg kan leh lipat2 dah...heheh...abes jahit simpan bwh katil ler...hihi

f a i z a h 's said...

@Rai

At least rai ada wat utk si damia jgk...sy lom pnh jahit sumthing utk si kecik aisya... huhu...dpt gaji nti ingat nk bli kaen pastu nk memulakan projek menjahit la :)

Rai said...

hehe..saya buatkan faizah..ingat nak menjahit lagi..tapi minatnya dah ke laut..

nak buatkan selimut utk abang pun tak buat2 lagi..sudahnya dua beradik tu berebut selimut yg satu..hehehe..

good luck..kalau da siap jgn lupa tayang di blog..kalau cantik boleh kami tempah..

f a i z a h 's said...

@Rai

Tempah??hahah...ni yg menaekkan smgt nk menjahit nehs...hihi :P thanx rai...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D