7.5.11

Compact camera or DSLR?

Bismillah wal hamdulillah...   

Family kecik kami ni lom ada camera sndiri... tragis! huhuhu... arituh pinjam camera cybershot company shj buat jadi harta sndiri...ehehe... skrg da tuka company makanya kena pulangkan la... so xdak camera la nk rakamkan moments2 best... so sejuruh selepas ketiadaan camera sy amik gmbo pakai camera handset shj... kalu handset canggei xpa jgk... ni handset besa dgn camerea 2mpx shj :( handset en.somi lg la... haha! so sama2 xdak camera... 

So last month en.somi dpt bonus n back pay utk increment gaji dia... alhamdulillah rezeki kami sekeluarga... syukur sgt2... xdiduga pun rezeki nehs... sume kuasa allah... walaupun sy keja jauh terpaksa ulang alik 140km sehari tp ada rezeki laen yg menunggu... xpalah sy redha je... nti akan ada rezeki utk sy pulak...ameen... so kami decide nk bli camera... en.somi mmg da lama ngidam nk bli DSLR nikon D90... Tp harga dia bapak mahai... da nama DSLR kan... D90 yang 2nd hand pun da mencecah RM3K... sy xsure la apa beza segala DSLR neh dari segi model2 dia... sy ada tnya en.bos dulu dia pun suggest D90 so tepatlah dgn DSLR idaman en.somi... tgk yg 1st hand mmg nk dkt RM4K jgk la... erk... skrg walaupun en.somi da mampu nk bli DSLR tuh tp kami decide cam xpayah lg kot... tunggu 2-3thn akan dtg je n utk setakat ini bli ja compact camera... Nikon pn da ada compact camera tp xtau lak beza dia cam mana... buta sket bab2 camera ni... xkesah la asalkan ada camera... tp compact camera ni pn leh tahan gak harga dia dlm RM1k lbh jgk... yg style dia ala2 DSLR jgk... asik ber'pospon je nk bli camera nehs... aisya pun da nk masuk 1thn da esok... byk moments yg xsempat nk capture... nk harap hset susah jgkla.. 

Skrg ni xtau sama ada nk bli jenis Nikon atau Olympus... bg sapa2 yg biasa dgn camera ni tlg advice org yg buta camera mcm sy...hehe... :P DSLR mmg kalu bgs jenis Nikon atau Canon la... kalu photographer depa prefer Nikon... sy xsure la sbb apa... da tnya 2-3org depa tetap vote utk Nikon... Olympus lak org bercerita mmg terbaek utk camera compact... xtaula sejauh mana kebenarannya... just tnya2 org... tp still xpuas ati mmg kena amik masa nk survey... by ujung may da kena bli sbb nk p majlis kahwin adik ipar di terengganu... Oh xsabaqnya nk meredakan keserabutan dgn pegi bercuti... mesti rasa sgt release kn?? harap2la...ameen...

Petajam skill pakai camera murah dulu nti leh bli DSLR... sonok gak photografi ni kn??? puas ati tgk moments2 kita abadikan dgn cantek n indah...

Nikon Compat Digital Camera P Series (Performance) dgn harga dlm RM1400... cam DSLR dah tp compact camera je

Nikon compact S Series (Style) harga dlm RM1K jgk tp murah skit dari yg kt atas tuh

Ni Olympus series SZ-30MR harga dlm RM1.5K jgk... erm... 



6 sweet persons:

nik rosmawati said...

baik beli yg compact camera dulu.senang nak bwk kemana2.lagi2 kalau pompuan kan.letak jea dlm handbag.

nik dah beli DSLR baru2 ni.beli Nikon D3100.sesuai tuk org yg baru guna DSLR.lagipun dia user friendly dan harga murah la berbanding D90.
nik tak expert gak bab2 kamera tp try gak search internet nak tahu camera mana yg best.

f a i z a h 's said...

@nik rosmawati

Ouh...btul gak ek...DSLR kan cam gabak skit besarnya...DSLR nikon d3100 tuh bape nik?ramai yg ckp bek bli compact camera je dulu..thanx for suggestion nik! :)

Rai said...

1st time saya beli kamera saya beli kamera Canon. User friendly, quality gambar pun not bad for a compact camera. Murahan jek..

Then saya gila kamera, so saya beli DSLR canon. Murahan jugak. Untuk beginner. Kalau kat malaysia EOS kiss 300 kalau tak silap. Body plastik gila. Tapi so far saya puas hati dengan kualiti gambar. Walau pun initially saya berminat dengan Nikon tapi nikon agak mahal. Dan dari segi pengendalian bagi saya nikon takde la user friendly sangat untuk beginner. tapi dari segi kualiti gambar nikon dgn canon both memuaskan.

tapi bagi saya yg sebenarnya kualiti gambar lebih bergantung pada pengendalian. tak kisah beli jenama apa pun.yang penting kita kena master cara nak guna.teknik ambik gambar. then gambar yg terhasil mmg akan jadi super. kalau nak belajar pengendalian, compact camera is a good start. tapi tak salah kalau ambik dslr yg murah2..

f a i z a h 's said...

@Rai

Gud advices Rai... kiranya okla kan kalu bli compact pun? kalu compact camera which brand yg the best ek?Olympus should be ok?

Rai said...

sori faizah, saya tak pernah cuba olympus..cuba check model yg faizah berkenan, kemudian check review kat internet. biasanya org akan check dari segi user friendliness, control, digital zoom dan kualiti gambar..saya suka kamera yg bagi manual control. walau pun compact.

harap membantu :D

f a i z a h 's said...

@Rai

Ouh ok2...sbb sy byk dgr camera olympus gud kalu compact pnya style :) thanx!

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D