2.5.11

Cadangan maktok aisya dipertimbangkan...

Bismillah wal hamdulillah...

Adala skali arituh bincang2 dgn mak (a.k.a maktok jannah si aisya nafisa) pasai nursery, babysitter, bibik bagai... sy n en.somi tertnya2 jgkla smpai bila la agaknya si aisya nk dok dgn MIL... isau jgk 1day MIL ckp da xlarat nk jg aisya... ditmbh2 aisya skrg melasak sgt2 smpai xleh nk wat apa kkdg... memanjat, explore sana sini, buka almari, buka laci memunggah sume termasuk memanjat tong2 air T___T 

Tapi thn depan mmg mak da nk pencek dlm awal bln july... so dlm 1thn lbh skit kot... mak pn mmg ada offer nk jaga si aisya tuh... syukur sgt2... sian jgk kt MIL... dari lahir si aisya tuh MIL yg jaga if kami p keja... dahla dia kena tgkkan tok en.somi sbb sdg terlantar sakit kerna stroke... skrg ni makngah la yg dok jg tok tuh... tp sbg anak, MIL kena jgk p tgk n ziarah mak dia kalu bleh ari2... kalu ada si aisya nafisa tuh susah la sket nk ngangkut dia ke sana sini... time2 ni mula la fikir nk benti keja jg anak lg best, senang n mudah... en.somi pun da bg green light skrg ni if sy nk benti keja... tp still 50-50 lagi la... nk jgk pegang duit sndiri walaupun xbyk... tp en.somi ckp mcm xberbaloi ja dok berabes duit kt minyak tiap2 bln padahal masa depan keja tuh belum tentu lg... huk3... so daku dalam delima skrg... en.somi soh resign n tumpukan perhatian pada study, anak n family serta leh mulakan bisnes kecil-kecilan... ouh! mcm kena start new life ja kan... bersediakah? tp enjoy la kn? xpyh pressure2 sume :) nti la dulu kena tunggu smpai bln 6 nti tgk kontrak mcm mana... nti sy decide semula... 

Melalut sudah... eceli mengenai cadangan maktok aisya... soh kami antaq aisya p nursery/taska/school start dia da leh jalan atau dgn erti kata len da leh berckp n cerdik skit la... dlm umo 2thn gitu... means start next year la... tujuannya? bkn mak xmo jg aisya, tp maktok aisya berpendapat aisya leh blajaq berdikari n uruskan diri dia nti dgn mudah n cpt... adala 1buah taska kt area kangar tp bkn exactly dllm kangar, kawasan dia area kampung la jgk area Behor Empiang.. ramai member2 skola mak antar anak2 depa kt situ... hasilnya anak2 depa da pandai berdikari dlm umoq yg blh dikatakan muda la... contohnya, umuq 1thn lbh da xpayah pakai diapers, pastu umua 3-4thn da leh urus diri mcm mandi, p toilet, smpai waktu solat pandai dah p amik wudhuk ala2 kanak2, solat sume... kira pandai la nk urus diri dlm usia 3-4thn...legala kalu aisya pandai urus diri dia dlm usia yg bleh dikatakan muda... tp cam isau sbb aisya ni mcm dimanjakan sgt... skit2 xbleh, sket2 xbleh... toknek dia la... asik nk berdukung je... sy tgk pun isau sgt takut dia manja sgt payah lak kami neh nti kalu toknek xdak... satu lg isau bab dia nk practice jalan... toknek dia asik nk control xbg dia aktif2.. kkdg perlu jgk dia explore seorg2 dia... tp kita monitor la... br la dia blajaq sumthing... skrg ni da nk masuk 1thn tp xleh jalan lg... harap2 aisya dpt la berjalan dlm masa terdekat neh insya allah...

Ish... rasanya mcm mana ek? hantar aisya ke taska ke tak ek lepas neh... berbelah bagi jgk kami suami isteri... bila dgq mcm2 kes skrg neh rasa risau pun ada... haish... bila nk jadi housewife ni ye?? huhuh... masa sy dgn anak kesayangan pun da krg... ya allah cabaran sungguh!



   

6 sweet persons:

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

kak faizah, akak kne survey dlu smada taska tu bdaftr ke x, ade kes ke x, prestasi mcm mn.but mmg no doubt la ntr skolah die cpt bljr (kt skolah diorg ade jadual main n bljr)n mmg xkesah kalo p jln2 tmpt org.org nk dukung ke die xpilih org.

alhamdlillah taska adam ni taska compny.so mmg ade byk kbaikan kalo taska tu milik compny.nk trun jenguk die dkt,nk nyusu sng.akak sugest la compny akak bukak taska.hak3.botom line,if realy nk hntr,pilih la btl2.

f a i z a h 's said...

@Mrs Li - Faeeza Yusoff

Ouh...btul2...thanx ingatkan akak...adeiii xsmpt nk fikir pun byk sgt permasalahan hidup...huhu...sonok la sime darby...company besar haruslah ada taska mcm tuh...tp lately tgk da byk company bukak pusat jagaan kanak2 khas utk staff... :) harap2 TM pun bakal bukak jgk 1day..ameen

♥naematulsaadahismail♥ said...

haa... okay la tu..bagi aisya cepat berdikari..cepat la dia boleh dapat adik..hee..jangan marah :P

f a i z a h 's said...

@♥naematulsaadahismail♥

Hahaha...tunggula bg ummi dia stabil dulu dlm 1thn lg ka...heee...tp kalu allah swt nk bg rezeki awai terima dgn hati terbuka n redha...doa2la.. bahaha :P

nik rosmawati said...

mesti aisya suka. sebab nnt dia dapat ramai2 kwn2.

f a i z a h 's said...

@nik rosmawati heheheheh...hope so la nik...isau pun ada kalu difikirkan blk... haih...tp smpai bila kita xnak biarkan anak kita bersosial?penting jgk sosial tuh :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D