30.4.11

Disposable Diapers vs Cloth Diapers...

Bismillah wal hamdulillah...  

Menda n persoalan yg xpnh2 dpt jawapan final dari kami suami isteri... sejak aisya dlm perut lg sy mmg bercita2 nk pakai CD (Cloth Diapers) ja... tp ada beberapa org menasihati tunggu baby lahir n try 1-2kpg... takut kulit baby xsesuai pulak... tp CD ni xdak bhn kimia cam DD kan? erk... sat CD sat DD.. huhu... masa aisya lahir sy prepare DD Huggies newborn... Huggies ni well-known brand la kn... tp aisya xsesuai dgn Huggies... masa dlm pantang celah paha n kt *tutt* dia naek mcm gelembung2 n kt dlm gelembung2 tuh ada air... ngeri sgt tgk masa tuh... trus tuka jenis diapers... p jmpa doctor n bg ubat sapu... alhamdulillah da ok pastu... Pastu pakai jenis murah lak yakni Hey Baby... sponsor by maklong aisya... pun xsesuai kulit aisya jadi cam merah2... pastu tgk sepupu aisya si muhaimin pakai PetPet... so kami pun tryla PetPet pulak... alhamdulillah sgt sesuai dgn aisya... trus ja pakai PetPet... harganya pun lbh murah dari Huggies... pastu maklong aisya bwk blk balance diapers saiz M yg da xmuat utk sepupu2 aisya... aisya lak masa tuh still pakai saiz M... diapers tuh jenis Pampers Comfort... makanya ummi n ayah ni pun try la... again... kulit aisya naek rashes truk dibahagian itu... merah2 dibuatnya... huhuhuhu.... lama pulak tuh rashes tuh xmo ilang... smpai kena jmpa doctor la... so doctor suggest soh pakai diapers yg branded time mlm... kalu bleh time mlm pun kena tuka jgk beberapa kali sbb kulit aisya sgt sensitif...

Start dari tuh mmg sy da xberani nk tuka2 diapers aisya... setia je la dgn PetPet smpai skrg... penyataan brand di sini bkn utk menaikkan atau menjatuhkan mana2 jenama diapers ye... just an opinions sbb setiap baby tuh kulit dia xsama dari segi ketahanan n kesensitifannya... bg si aisya nafisa ni mmg kulit dia sesuai dgn PetPet je... ada gak try MammyPoko sesuai la jgk... tp xberani la nk pakai secara berterusan sbb mahal! huhu.. time mlm je pakai sbb tahan sket kalu lupa nk tuka... tp skrg ni kulit aisya da xdak rashes apa dah so trus pakai PetPet je la siang n mlm... seperti yg kita sedia maklum, DD ni kalu dikira2 mmg bykla pakai duit plus sbnrnya bhn dia terkandung beberapa chemicals yg kemungkinan akn memberi kesan negatif kepada anak kita... so, kami suami isteri xabes2 diskas lg nehs... nk try jgkla pakai CD... kena bli 1kpg dulu tgk mcm mana... harap2 sesuai la dgn kulit aisya yg super sensitif... isau jgk neh nk try... tp lom cuba lom tahu kn? harap2 tuh okla... tp nak bli 1kpg dlu.. heheheh... ada jual ke 1kpg je?? keh3....

Nanti da sesuai dgn aisya br la nk borong secara best... skrg ni masih teragak2 lg... umo aisya pun da nk masuk 1thn... xtry pun lg CD... bleh la berjimat skit kalu pakai CD... tp leh pakai time cuti je la... ksian lak kt MIL nk kena basuh2 CD tuh... xpala... kurang2 leh jgk berjimat sket... kita try dulu k! kalu xsesuai dgn aisya ummi redha je la... mesti ada hikmahnya :) any suggestions mama2 yg pakai CD utk baby2 sekalian???

 

2 sweet persons:

Farra said...

Masa pantang pakai cd..dh naik keje x sempat dah berCD, lg2 anak dah 4, masa cemburu

Cd ok jer..

f a i z a h 's said...

@Farra
Yaka?tp tingin nk try org ckp leh jimat duit skit..awal2 je cam truk sket nk shopping cd pastuh okla... :) sbb tuh nk try...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D