1.1.11

Welcoming 2011 & kisah aisya sakit mata

Bismillah wal hamdulillah...

Rasa xsanggupnya nk lalui thn 2011... wuwuwuwuw... ni entri 1st 2011... walaupun rasa xsanggup tp hidup mesti diteruskan... who knows sgala susah payah yg bakal dilalui itu bakal menjanjikan 1001 kebahagiaan pada hari2 mendatang? :) n who knows jgk 2011 merupakan thn terakhir sy berada dimuka bumi allah swt ini... T__T tiba2 teringat akn kematian... muhasabah diri sebentar... dup dap dup dap... jantung jd berdegub kencang mengenangkan andai thn 2011 masihi/1423 hijriah merupakan thn terakhir sy berjalan kt muka bumi allah swt ini... tp amalan tak bertmbh2 jgk.... dosa je bertmbh.... keji! T___T ya allah, ampunkan hambaMU yg lemah ini... ameen... azam thn ini adalah utk memperbaiki diri n hbgn dgn allah swt... sbb sy percaya dari situ sy beroleh kekuatan walau apa shj rintangan yg mendatang... 

Moga pasneh sy rajin tunaikan solat diawal waktu, buat solat sunat, rajin berqiamullail n jugak puasa sunat.. ops... posa ganti lom abes daaa... T__T all the best faizah! Beramallah seolah2 anda akn mati esoknya, dan berkerjalah seolah2 anda akn hidup selama2nya.... takutnya kalu btol2 mati esok! T__T

Tinggal bapa ari sj lg nk masuk tmpt keja baru... suasana baru, deal dgn org2 baru... xdakla org baru sgt cumanya lbh direk kpd bos... sblm ni bos ada beberapa org...haha! kali ni da jd 1org dah... fuhh lega... xdakla byk kepala sgt nk kena ikot... kalu x, mmg serabut dibuatnya... bos sini ckp gini, bos sana ckp gitu pulak... akhirnya?? buat keputusan sndirik! haha :D da mmg sepatutnya 1kapal tuh hnya ada 1nakhoda kapal shj... barula smooth kapal tuh...kn??? :) skrg da kembali kepada fitrah... syukur alhamdulillah...

Eh apa nk update sbnqnya ek... oh! Aisya hmpir2 kna sakit mata arituh... cuak sy! Cam ni... bgn2 pg je dlm kul 615am cam tuh aisya nanges dgn nyaring skali... pelik la jgk... slalunya dia bgn tdo mmg mood baek je... xpnh la nk nanges2... kkdg xpasan pun dia da bgn... slalunya dia bgn dia akn layan blues seorg2 dia... hehe... so xkisah sgt org sekeliling... xdakla merengek mintak diangkat ke apa... :) tp pg tuh pelik skit la... on lampu n cek2 kot sakit ke apa... tgk2 mata dia yg sebelah tuh xleh bukak... uh! cuak da kami suami isteri... aisya da nanges xingat... mebi stress mata xleh bukak... cek mata dia apa yg xkena... skali mcm ada bekas gigitan serangga kt atas kelopak mata dia...n mata dia mcm berair n mengeluarkan byk taik mata... sbb tuhla kelopak mata dia melekit n xleh bukak! ala korg tau kan kalu org sakit mata tuh.. kalu tdo mlm esok pg konfem mata xleh bukak! haha... kerna taik mata byk sgt... gitula keadaan aisya pg tuh... tp sebelah lg tuh ok je... rupanya mata dia kena gigit dek serangga... 

Pagi tu sy n en.somi amik kptsn nk bwk aisya g jmpa doctor pakar mata... en.somi mntak masuk opis lewat skit dari bos... xleh cuti katanya sbb ada audit... biasalah ujung thn... so seawal pg kami g register... doctor mai kul 930pg... alhamdulillah dpt giliran 1st...huhu... trus cek2... doctor xpasti serangga apa yg gigit aisya... tp sy pasan gak 2-3kali aisya ada bekas merah2 kt belakang badan kkdg... mak ckp serangga tuh slalu ada time org menuai padi kt kampung... serangga tuh miang tau... org utagha ckp... gatai! kalu kena kt kulit bleh jd merah2 n kkdg nmpak mcm melecur... agak berbisa la serangga tuh.... baru sy tingat...masa sy skola dulu ada penah kena... smpai jd org red indian... huhuhu... habes muka jadi merah2 tau... pedih jgk tp cepat baek... dlm 2-3hari okla... pg tuh aisya asik nanges2...mebi sbb pedih... pastu doctor kasi ubat titik, ubat sapu n ubat mkn... takut kena infection pada mata... bleh jadi sakit mata... bahaya jgk bebi baru nk masuk 8bln kena sakit mata... sib bek jmpa pakar trus kan... so dia leh cek dgn details.. doctor ckp ok xde apa2... cuma ada infection skit2 sbb tuh mata dia sgt2 berair... huhu...ksiannya anak ummi... serangga apa la yg gigit tuh... ayah n ummi xkena pulak...

Wajah mulus aisya nafisa... :)

Permata hati ayah n ummi....

Tgk kesan gigitan serangga tuh...

Sepet sebelah...huhuhu


 

6 sweet persons:

AshAnas said...

Bahayanya binatang tu!
Aista ttp comel wlupun sakit mata....
Happy new year faizah!

Abah Yie & Ummi Na said...

macam auni masa kecik dulu ( x ingat brape bln ), kena sakit mata. merah dan bengkak mata sebelah kiri. kalau tgk dekat2, mmg nmpk mata dia sepet sebelah hehe

f a i z a h 's said...

AshAnas: Bahaya jgkla shira...biasala dok kampung...gini la... :) kalu time org amik padi lagi la mcm2 binatang ada...seranggala maksudnya...hehe...bkn binatang liaq :)

Abah Yie & Ummi Na: aisya bkn kena sakit mata biasa...dia kena gigit serangga tuh...kena infection skit kt mata sbb tuh mcm sakit mata ja gayanya...huhuhu...

sahida said...

Siannye si kecil aisya, pape pn sntiasa doakan si comel tu baik2 je..happy new year dear..

kunaz said...

yer btuull... tetap comel walopun sakit mata. haha.. get well soon aisya!!

faizah, ha'a tula sjak jd mak ni, cam dh terabai sket kn rutin ngaji, solat sunat, etc. sdey jugak.. meh2 kte sama2 try to improve. huhu

f a i z a h 's said...

huda: meksh ye...happy new year jgk utk huda sefamily :)

kunaz: huhu...tuhla pasal...kena berkeazaman kuat la lepas neh! sy ni suka je emo kalu time2 terabai pengisian rohani...sbb itu perlunya pengisian rohani n amalan2 ke arah menjaga rohani jgk :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D