15.12.10

Kuantiti vs Kualiti

Bismillah wal hamdulillah...

Pernah 1topik ni jd perbualan yg agak best la antara kami suami isteri... n sy pn memikirkannya sbg salah satu menda yg penting utk dirancang dan di'manage serapi mungkin...

Faizah: "Abg... faizah ni bersalin czer... pasneh xtau mcm mana...harap2 dptla normal... bersalin czer jgk max anak yg kita leh dpt 3org je la..."

Abg: "Abg nak 12org bleh?? heheheh..."

Faizah: "Serius la... realistik skit!" (kita ni pmpuan jenuh fikir tau sbb kita yg nk pregnant n beranak!) T__T

Abg: "Abg seriusla neh... 5org mcm family kita ok jgk yang..."

Faizah: "Ya yang... tp umoq kita skrg da bapa?? faizah da 26thn tau... kita baru ada 1org anak... pastu faizah bersalin kt aisya czer...so kena la jarak skit dlm 2-3thn sekurang2nya..."

Abg: "Abg tau tuh... bapa allah swt nk bg kita terima dgn redha yang... semua tuh rezeki..."

Sejuk skit hati... huhu... bkn xmau anak sedozen cam tuh... cumanya kita perlu lbh rasional n realistik... sy bkn xsuka anak ramai2... suka sgt2... tp byk faktor jgk perlu ditimbang n difikirkan sebaek mungkin... setgh org ckp, buat apa nk amal perancang keluarga bagai neh? mcm menolak rezeki allah swt ja... bkn soal tolak rezeki, tp soal kesediaan suami isteri tuh utk menimang cahaya mata... menyambut kehadiran ahli keluarga baru sepatutnya dgn hati yg mengalu2kan dan bersedia secukupnya... sbb tuhla dalam islam menggariskan panduan penyusuan ibu semaksimum 2thn... sbb dlm islam pn menggalakkan perancangan keluarga yg baek agar generasi yg lahir nanti merupakan generasi yg mantap, yg terdidik dan berkualiti! Jgn nti anak berderet2 tp xsempat nk bg dia perhatian sewajarnya... pastu jadi anak terbiar... nauzubillah... itulah yg dimaksudkan...

Apa2 pn semua tuh bergantung pd kemampuan diri suami n isteri... kalu suami isteri tuh mampu manage anak 1thn = 1org anak... bg sy its ok... as long as suami isteri tuh bersedia n mmg merancang utk mcm tuh... :) alhamdulillah... allah swt memberikan kemurahan rezeki n kekuatan tenaga utk mereka manage anak2 mereka dgn baek... bg sy xdak masalah anak berderet2 12org kalu suami isteri tuh mampu... tp utk org yg xkuat mcm sy neh berkira2 jgk... suka anak n ahli keluarga ramai... kalu ada kenduri kendara xpyh mintak tlg org dah... anak-beranak da lbh dari cukup nk membanting tulang bergotong-royong... :) nice kan? pastu kalu 1-2org anak xdak or xdpt blk kg ada lg ramai anak yg bleh balek jenguk kita kt kampung... heheh... kalu anak pn 1-2org je, both xdpt blk sunyi la kan.. heheh... Subhanallah... ada anak ni merupakan 1nikmat dan rezeki kerna setiap anak yg lahir mereka lahir bersama rezeki... bab rezeki or duit sy tolak tepi la... mmg sy xmeletakkan menda tuh penting dalam merancang nak anak lg neh... cuma kesediaan sy nk manage anak kecik2 berderet2 sebaeknya neh... hehe :D kiranya mcm org dpt anak kembaq 6!! hoho... ngeri kalu bayang... takut xsmpt nk bg depa perhatian... kalu bleh nk seorg2 anak tuh dpt layanan yg tip top n sama rata :) itu yg sy impikan utk setiap seorg anak... biaq depa berpeluang merasa bermanja dgn ummi n ayah depa puas2... 

Oh anyway, terjadi kt salah seorg ahli keluarga sy, anak dia xdakla ramai sgt dlm 7org... kira ramai jgk sbb anak dia 1thn = 1org... mmg kecik2 je anak2 dia kkdg xdpt beza mana kakak mana adik... satu saiz je tgk :D pastu ada salah seorg neh ada mengalami masalah mata... yelah budak2... mana dia reti nk bgtau dia xnmpak ke apa... bila da besaq skit n bleh berckp, baru pasan yg dia tgk sebelah mata je... sblh lg da xleh pakai... ada barah n menyebabkan mata sblh tuh kena buang... mak ayah dia xpasan n xsempat pn nk belek2 anak seorg2... sy rasa sgt simpati la dgn dia... doctor ckp kalu dpt kesan awal mebi leh diselamatkan... apa leh wat da taqdir... so sebelah mata yg dibuang tuh terpaksa dipakaikan dgn mata palsu... kkdg kwn2 tnya knp mata dia, ksian tgk dia mcm malu2 je... huhu...

Tuhla yg sy maksudkan.... kalu bleh anak2 tuh nti dpt perhatian sebaeknya dan sewajarnya... kita ibu bapa pn hnya mampu berikhtiar je kn... kalu allah swt nk uji jgk kita terima la dgn hati yg redha dan terbuka... tp at least jgnlah dari kesilapan kita sndiri sbg ibu bapa... aduhhh... sbb keja n anak kecik2 xsmpt nk belek2 satu2... sakit ke, xmakan ke, ada masalah2 fizikal laen ke... nti da masuk skola pelajaran lak mcm mana... yg mana da leh baca, mana ada problems study... kalu jarak dkt2 ni mcm mengah skit la kn... kalu jarak tuh, si kakak leh tgk si adik... kurang skit beban ummi yg xberdaya neh... -_-"

Apa2 rezeki allah swt nk bg dgn kemampuan hambaNYA... Kena terima dgn hati yg penuh redha n terbuka :) mg rezeki mendatang dpt anak kembar pulak! hehe... sy teringin anak kembar oke!! Fie tgl advice sket mcm mana nk pregnant kembaq neh?? :D bleh save masa sket... heheheheh :D menjadi seorg ibu n ayah ni bkn 1perkara yg mudah... mmg byk tanggungjwb...rasanya kkdg masa tuh xcukup pn nk laksanakan tanggungjwb tuh... sume menda nk fikir utk anak... progress mcm mana... tp ayah lbh releks la... haha! sy yg trok2 perah otak fikir kkdg... nk sekolahkan kt mana, da fikir siap2 dah :D 

Apa2 pn doakan sgalanya berjalan dgn lancar... zaman skrg da xmcm zaman mak2 n nenek2 kita dulu... skrg lbh mencabar! rasa takut n ngeri sgt kalu nk fikir... hnya mampu berdoa yg terbaek utk family kita...

Puas ati skali beranak! :D alhamdulillah... rezeki :)
Kena beli 6 bijik carrier! :D

Dengan 6bijik stroller! :)


4 sweet persons:

sharEna said...

sbnrnya kita sndiri tahu tahap kemampuan kita. so klu rase2 kurang mampu tue, pandai2 la plan family tuh. huhuh..

bukan menolak rezeki. tp mahukan stp anak yg lahir mendapat kasih sayang secukupnya. perhatian secukupnya. pendidikan secukupnya. biar klu blh semuanya cukup. biar adil utk stp seorg anak tue. Insyallah dia akan membesar jd anak yg sihat, bijak & soleh. amin =)

f a i z a h 's said...

sharEna: tuhla sharena..sume ats kemampuan...merancang keluarga bkn bermakna tolak rezeki...dlm islam pn suruh kita jarak2kan kelahiran so that kita berkesempatan utk memberi perhatian kpd setiap seorg anak tuh... besides utk kesihatan kita sbg seorg ibu...nti kita sakit lagi naya! hehe :)

kunaz said...

hahaha lawak la plak. kembar 6... kene ade 3 psg breast gitu br leh breastfeed serentak. huhu

f a i z a h 's said...

kunaz: hahah...xsure lak kn...pasai bf kembar 6...trus slim la jwbnye..xpyh mkn herbalife dah :D

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D