22.12.10

Bertiga lbh baek~ ^_^

Bismillah wal hamdulillah...

Syukur alhamdulillah, kami dpt berholiday bertiga di penang dgn baek arituh! sonok sgt rasa walaupun badan rasa penat diluar jangkaan...rupanya da terkena demam selesema daa... -_-" mebi ada terkena ujan kot... pastu tersilap mkn menda yg masih lg sepatutnya kena pantang... masalah btol kalu mkn kt luar... slalu je tersalah mkn pastu mula la nk demam T__T eh korg yg ada anak kecik ada x rasa cam ni ye??? mcm buah2 sejuk still xleh nk mkn lg... contohnya buah anggur... sy mkn je anggur trus gigil2 rasa nk demam... mak sy ckp mmgla sejuk... xsesuai utk org yg ada anak kecik cam sy... siyes??? btol lama la kena pantang lg... arituh masa menikmati rojak buah kt tepi pantai batu ferengghi sy ada mkn buah amra... mak sy ckp xleh gak! sejuk jgk... patotla badan rasa xsedap je n tros demam T__T macam2 kan...

Ok berbalek pada ceta trip kami bertiga ke Penang... kami bertolak xdela awal sgt pun..dlm kul 830pg... yela nk prepare bubur aisya lg, brg2 keperluan aisya sume sumbat masuk Persona Elegance kepunyaan ummu aisya... haha! penuh dah bonet kete... elok2 da siap sume, mak abah n kakwa (tokwan, maktok n maklong/paklong aisya) pn decide nk ikot jgk... ha... awal2 decide kan senang... arituh ajak xde seorg pn nk join kami... last minit baru la nk join... so abah soh kami bertolak dulu nti jmpa d penang... okla...dah siap sume kan.. aisya pn terkinja2 keseronokkan dpt holiday... pot pet pot pet je mulut dia berborak... riuh-rendah dgn sore dia... tenggelam da sore kakak iman n kakak nuha :D masa nk bertolak tuh ujan renyai2... perlis-penang mkn masa 3jam nk smpai kalu jalan ok... tp agak sesak jgk.. besela weekend... highway byk je kete nk speed pn xdpt la... sgt ramai manusia yg nk masuk Penang... kami decide nk naek jambatan p.pinang je instead of feri... takot kena lama kena tunggu kang aisya bosan mula meragam... so far mood dia adalah sgt baek sepanjang perjalanan... cuma merengek sbb poo poo je... tdo kejap dlm 30minit pastu bgn smbung melompat dlm kete... :) aisya ni mmg jenis suka berjalan2... n dia mmg xde masalah g tmpt org ramai n sesak! itu lg dia suka... jgn tinggal dia seorg2 kt umah sudeyyy :D dia mmg xmo ada kt dlm umah 24jam... mesti ada masa dia nk berjalan2 kt luar atau naek kete T__T 

Tertnya2 gak apsal org luar biasa rmai masuk penang neh??? rupanya ada Sua Rasa TV9 kt QueensBay Mall Penang daaa... patotla kan... pastu dgn Pesta P.Pinang lg... ada beach festival ke apa ntah la lg... tgk byk btul banner2 spnjg jln... patotla mcm crowded smcm je penang kali neh... seperti biasa mmg jam n sesak je jln raya... mengalahkan kl oke! kl kalu sesak pn ok lg sbb jalan luas n besar... penang??? hoh! jln sume sempit n berbukit2... pastu bengkang bengkok... aduhai... kecut perot tgk org penang bwk kete T__T mmg ala2 drift la... termasukla bas rapid penang... 

Sesampai je di penang, cari kedai mkn dulu la... perut da lapar sbb masa tuh da nk dkt kul 12tgh hari... pnya lama perjalanan nk masuk penang tuh sbb jln sgt sesak... sib bek kedai mkn tuh xramai sgt... kedai masakkan kampung je pun... kt area jalan tanjung tokong... otw nk ke bt ferengghi... aisya pn seperti biasa bwk kuar bubur nasi dia... dia pn join skali makan... kalu x mmg xleh concentrate mkn... asik nk kaco je pinggan nasi ayah n ummi T__T so smbil mkn smbil suap bubur dia... okla dia... mau la duduk lama skit...pastu ada 1aksi kelakar yg dibuat aisya... tgh2 dok mkn tuh ada sekoq kucing dtg miaaaww2 kt tepi meja kami... ingat ka aisya nk takot kucing itam tuh... skali dia tunduk2 nk pegang kucing tuh... dahla suasana kedai tuh mcm sepi skit la... org tgh kusyuk layan makanan... tiba2 aisya buat suara kucen! boley takk??? pandai lak mengajuk sore kucen tuh sebijik! org kt sebelah meja kami tuh gelak2 tgk aksi aisya... huhuhu... bajet kucen tuh nk dtg kt aisya la tuh... skali kucen tu lari tmpat laen... agaknya terkejut dgr sore aisya yg mmg sgt kuat... dgr 1restoren... :D mula la nk bgn kejar kucen! aduhai... semput da ummi time tuh... sib bek da abes mkn...cuma xsmpt minum fresh oren masa tuh... huhu... xsmpt lak nk snap gambo... bak kata Fashya ibu Husna nk jadi blogger ni camera kena slalu kt tgn... kt tgn tuh mmg da ada camera cuma tak smpt nk bwk kuar n snap gmba je... grrr... sbb kami bertiga je... so agak susah sket... mana nk handle si aisya lg, brg2 dia lg...wuwuwu

Ni masa otw nk ke Penang... tertdoq sbb letih xsmpai2 lg... hehe :D

Selesai je makan2, masa masih awal...solat leh jama' qasar kan? so kami menuju ke Island Parade... eh btol ke... parade ke mall ntah..xpasti lak... yg pasti Island la :D org xramai sgt kt sini... tmpt dia xde best sgt... cuma byk gak brg2 baby n budak... tujuan utama nk cari sweater yg ada topi tuh utk aisya... in case mlm kang kt hotel nti sejuk! (ok nti ceta bab hotel lak :D) xdak apa sgt nk bli kt sini... shopping brg2 aisya je la... peliks btol la... asal family Chinese nmpak aisya je diaorg mesti suka agah2 aisya... melayu xramai sgt yg cam geram2 kt aisya... Chinese yg ramai... siap cubit2 pipi pastu usha xmau lepas pn ada gak... isau dah ayah n ummi... muka aisya Chinese look kot so diaorg cam berminat... takpun diaorg ingat kami kidnapped anak cina mana2 kot... haha! takkan xpasan, ayah aisya pn Chinese look maa :) ok bdn da sgt2 penat, so kami nk g amik kunci hotel kt pak long aisya... oh! paklong aisya a.k.a abg ipaq guwe/abg en.somi mmg keje kt bt.ferengghi... bukak 1agensi perlancongan kt penang... so kalu nk booking hotel ke apa mmg melalui dia je la... sng skit :D ktaorg byr je bila smpai... kunci sume amik kt dia...

Sesudah check in solat sume...tuka2 diapers aisya sume kami kuaq lg... nk jln2 kt pantai bt ferengghi la konon2nya... mak n kakwa da smpai... calling2 depa mcm bz ja berjalan2... so sudahnya walaupun sesama dok Penang xsmpt jumpa pun... baru ja plan nk amik gmbaq aisya skali dgn sepupu2 dia...huhu... pusing pnya pusing... org mak aii ramainya kt pantai... ada yg berkhemah, mmg crowded la... so kami berada ditempian saje la... smbil layan ABC + rojak buah... xsnap gmbaq jgk sbb aisya sibuk nk kejaq rabbit yg tuan gerai tuh pnya... adoila.... tergedik2 oke nk turun kejar rabbit yg comel itu T__T smbil jerit2 sbb ummi xlepaskan dia utk kejar rabbit tuh... masa tuh da kul 630ptg... singgah kfc sat mamam2 sbb da lapar ssgt... pastu tuka2 baju aisya sbb da xsmpat nk naek hotel tuka... nk bertolak ke QueensBay Mall pulak... cadangnya nk p mlm tp memandangkan ada Sua Rasa TV9 tuh takut crowded lak mlm nti so seawal jam 645ptg kami bertolak ke sana...gna jln balik pulau sbb xmo crowded dlm town georgetown...

Otw ke sana aisya lak tertdo...org pnya la ramai...xsmpt lg nk snap gmba T__T aisya tdo smbil berguling2 atas ummi dia neh... uhuks... ayah pulak sibuk cari parking n cari jln nk meloloskan diri dari kesesakkan org ramai... cari2 parking kt tingkat 7 baru jmpa parking!! mmg full je sume... skali aisya bgn.. sengeh2... mood dia mmg baek kalu bgn tdo... sib bek kan??? :P ni haa gmba2 dia baru bgn tdo... blur mula2 pastu sengeh2 tgk org ramai2... :)

Muka blur baru bgn tdoq... tgk kiri kanan ramainya manusia!! :D kt mana ni ekk???

Ok2...kt QueensBay Mall Penang rupanya... bestnya ummi...ramai btol org :)

Pastu aisya tiba2 buat perangai xmo dok dlm stroller... boley x?? b4 ni dia mmg prefer n sgt2 suka dok dlm stroller... xsuka didukung2... kali ni dia buat xmo dok dlm stroller...tarik2 baju ummi soh dukung...aduhai... dahla cam kelam kabut skit cari kedai nk bli handset ummi... heheh :D dpt handset baru beb! en.somi sponsor... murah2 jerk... sbb handset N81 sy tuh da nazak btol... smpai application messeging pn da xleh bukak! aisya lak wat xmo dok dlm stroller...pastu memekik2 kt sume org... xtaula memekek suka atau saje je nk merengek2... ummi pn xsmpt sgt nk memilih handset sbb sibuk handle aisya... dgn badan sgt penat... aisya lak wat perangai...tp syukur dia xnanges... aisya ni kalu nanges mmg kuat! kang nti ada yg ingat aisya kena dera...so sy serahkan bab2 nk memilih handset kt en.somi la...yg mana yg dia kenan sy pun suke je... yela, da besar rahmat org sponsor dr xdpt langsung! :) thanx my dear... so dptlah sy handset Nokia 6600 Fold... huhu... dgn harga RM599... ngahaha... ckuplah... alhamdulillah... b4 ni hset sy bli tuh 1k++ kali ni da xmampu dah...:) saving lg penting... dulu masa bujang mana ada fikir ape.. fikir diri sndiri jerk...

Setelah selesai urusan jaul beli kt kedai handset mata trus terpana pada McDonald... aaah gasak la... McD je pun yg terdekat n org xdela ramai sgt mcm kedai2 mkn yg len... nk tunggu blk mkn nasik kandaq kt hotel mcm xsmpt je sbb da kul 10mlm... ditmbh lak org ramai ssgt xtaula kul bape leh smpai hotel... so sy n en.somi menapau set prosperity n BigMac burger... huh! selesai sudeyy... trus cari lift nak nek ting.7 tmpt kami park keta... kt lift pun sesaknye... lama btol menunggu smpai aisya jerit nanges sbb dia da ngantok... aisya biasa tdo kul 830mlm - 900mlm... ksian sgt kt aisya... mmg nanges smbil gosok2 mata... ngantok sgt2... 

Bila da smpai kt kete n cpt2 kami bertolak blk ke hotel... org mmg ramai... bertembung pulak dgn org yg baru nk pegi kt tapak sua rasa tv9 tuh... xtaula sua rasa tuh abes kul bape...masa kami bertolak kuaq dari Queensbay Mall tuh da kul 1030mlm da... mmg jam btol jalan... berderet2 kete... aduhai...lamat rasa nk smpai... mmg sesak... aisya trus da tertdo masuk2 kete tuh... ksian sbb sgt letih+ngantok bersesak2 td... smpai je trus tuka diapers aisya n solat2 sume trus tertdo... xsmpt mkn pun prosperity tuh! ahha! sbb penat mengatasi perasaan lapar :D

Esoknye kami kuar pepagi lg sbb konon2 nk kasi aisya men tepi2 pantai... kalu pegi lewat kang org ramai... alhamdulillah org xramai... yela ari ahad kan... so kami bekpes dulu baru bersantai2 ditepi pantai dipagi hari... mmg best kan dok tepi pantai awai2 pg... lewat skit mesti panas terik dah... :) ni la gmba2 terakhir kami snap kt penang b4 bertolak balek... huhu... da nk blk baru nk snap gmbo... aduhai.. mmg kekurangan gmba la... T__T nti harus beringat2 skit... snap byk2 lg gmba kan...

Chenta hati sy ^_^ v

Aisya n ummi...

ibu n anak!

Merenung masa dpn...

My little angle~!

Aisya n ummi lagik...bam3 da aisya...sgt berat..uh...uh...uh

3 of us...ya allah...satukan hati kami dlm rahmatMU...ameen

5 sweet persons:

sharEna said...

mata Aisya ikot ayah
kulit putih ikut ummi

comeyyyyy =)

f a i z a h 's said...

haha! ramai org ckp cam tuh...mata mmg copy paste mata ayah dia :D

ღnFashyaღ said...

wow, panjang nye entri ni...

fashya penah g penang sekali, mase tu belum kawen..dekat2 nak kawen. best jugak jalan2 penang. Nanti nak g ngan cik suami n anaklah...

aisya comel,gebus..kulit santik....
faizah, dia tak cakar muka die ke? kulit husna abes ade kesan cakar kuku. kuku pendek tp tajam.

Mawar_Mohamad said...

semestinya bertiga lebih baik bila kehadiran anak menjadi penyeri hidup bersama kn :) i suka sgt2 tgk photos couple with their baby.nampak macam full of bliss (walaupun hakikat ada hari2 mencabar jadi parentskan).
alhamdulillah Allah kurniakn rezeki peluang menikmati saat-saat bersama anak seperti Faizah gambarkan dlm post ni.Mawar pun sentiasa terkenang-kenang saat2 bercuti bersama si kecik bila hubby dapat join sama :)

f a i z a h 's said...

Fashya: aah best jgkla...penang kan dkt je dgn perlis tuh la slalu gak menjejak kaki ke sana :)

ada gak di calarkan muka dia...huhuhu... so sume org akn marah ummi dia sbb xpotong kuku T__T mmg la nk potong tp sokmo kna tunggu dia tdo...kalu x jgn harap dpt potong kuku dia...kalu tercalar mesti nmpak! kuku bebi mmg tajam kot fashya...ehhe

Mawar: sbb tuh anak adalah permata keluarga...mmg penyeri keluarga... :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D