20.11.10

Buntu+Sakit+Sedih

Bismillah wal hamdulillah...

Tak tau mcm mana nk cerita... :( ok mcm neh... mcm2 ujian la yg sy hadapi since pas bersalin neh... ujian dari segi keadaan kesihatan... b4 beranak pn kerap sakit gak... redha je la... sakit kronik tuh xdakla cuma bertimpa2 2-3 jenis masalah kesihatan... huhu... sakit ni kan kifarah pada dosa2 kita... so trima n redha je la dgn ujian yg allah hadirkan ini... bkn nk bukak keaiban sndiri, bg sy just nk share utk dptkan pendapat kawan2 bloggers sekalian... tlg doakan sy cpt sembuh n tabah menghadapi ujian ini... ameen

Seperti entri INI sy mengalami masalah keguguran rambut yg agak kronik! Pas beranak mcm melarat pulak... masa pregnant hmpir 100% rmbut sy xgugur... sihat je rambut... oh! takkan kena peknen lg kot... wuwuwuwu... so skrg ni sy just cuma pakai produk hair fall control dari cosway... setakat ni xdak kesan +ve lg... cuma maintain je la... xdakla makin trok... ingat pasneh nk try treatment hemopathy pulak... ujian sungguh!

Pastu masalah sistem perkumuhan yakni penyahtinjaan... hehehehhe  :D sensitip la skit topik neh... since pas beranak, mkn ubat2 bagai mmg sy alami masalah sembelit yg blh thn kronik... smpai bleeding bila poo poo... ya allah! sakitnya mmg azab... mula ngeri kalau nk poo poo tiap2 ari... sorry la ye mcm sgt sensored lak cerita cam neh... :( solutionnya mcm2 sy wat termasuklah minum air byk2 n skrg sy baru amik fiber plan dari Shaklee... alhamdulillah... si N da smooth tp bekas2 masa sembelit tuh masih xbaek... so masih tetap bleeding masa poo poo.. masih sakit, pedih n perit... ya allah... sembuhkanlah penyakitku ini... ameen... kna jmpa doctor ke? sy da buntu n xlarat nk fikir... takut pn ada kalu trus2 mcm ni... aisya da 6bln++ n 6bln++ jgklah sy mengalami masalah ini.... harap2 sembuhlah pasneh... ingat nk try hemopathy jgk lah pasneh...

Pas beranak ni jgk baru sy dpt rasa gigi sensitip tuh mcm mana... mmg xleh nk minum ais sgt... manis2, masam2 n panas2... mesti rasa ngilu2 kt gigi... so smlm adalah klimaksnya pada masalah sy slama 6bln lbh ni... kesan kunyah daging byk sgt... aduhai... sy xdpt tdo sbb terasa sakit banget gigi... pagi td g cek, tgk2 gigi garham sy da rosak trok... al-kisahnyee... sy ingat, sy ni mengalami masalah gigi sensitip... siap bli sensodyne tuh lg... memula dlm 2-3bln mmg berkesan sensodyne tersebut tp bila lubang kt gigi makin serius so dah xberkesan lg la... doc ada kasi ubat tahan sakit n antibiotik n esok kena cabut... gigi bongsu pulak tuh... cam no la leh rosak neh... haihhh... kurang kalsium ka?? atau malas gosok gigi?? haha! ok pasai gosok gigi mmg sy kerap gosok gigi ok~! bkn nk bangga... kalu blh tiap2 waktu solat mesti gosok gigi... erm... dah taqdir agaknya gigi ni nk rosak... sakitnya menyengat smpai kepala....

And yg jadi persoalannya... td time doc kasi ubat tahan sakit n antibiotik utk dimkn hari ni sy lupa nk tnya sama ada breastfeed mother leh amik ke x?? huwaa... sbb mmg rasa sgt serabut dgn pelbagai masalah kesihatan... ditmbh dgn kesakitan yg tak tertanggung2 siang n mlm... T__T apa pendapat sume ye? sy da mkn ubat tuh n sy fikir xleh nk perah susu utk bekalan aisya lg buat masa neh smpai urusan treatment gigi sy selesai... mebi esok leh tnya doc ubat yg sesuai utk bf mom... stock susu dahla xdak... fm la alamatnya... ksiannya anak ummi... mcm2 penyakit ummi ni aisya... mungkin sbg balasan byknya dosa ummi... ummi akn pump jgk utk stimulate susu... harap2 ummi tabah.... ameen...

Sorry ye entri ni berbaur emosi... huhu... doakan kesihatan sy ye~ 

10 sweet persons:

Cery said...

alhai dear..ksian dear.. fiber tablet yg faizah mkn tu ok skit kan?..yg tu kandugan fiber dia tak setinggi.. fiber unflavored...yg ni dlm bentuk serbuk..lagi tinggi kandungan fiber dan mudah bdn serap..nnt if ada budget ty yg niyer.. so far..sape2 ada sembelit..insyaAllah....and if faizah free baca rtikel yg akak share smlm kat blog pasal 5 juta rakyat malaysia ada masalah lagu ni gak... punca dari usus..so ape2 kene jaga kesihatan bahagian perut ni.. bacalah ada tips2 ygboleh diamalkan http://everybodylovescery.blogspot.com/2010/11/5-juta-org-malaysia-mengalami-masalah.html okay ye dear..take care

[Zaza Azlan] said...

dulu masa pantang makan pil phytonatal nonaroguy tu. sangatla lawas haha sampai tak berani nak makan lebih dari sekali sehari. sebab lepas makan je confirm pergi toilet.

take care dear =)

nurhasuna khalid said...

yup, phytonatal tu sgt bagus...kami amik sampai skrang...try lah.

Juraidah Hashim said...

siannyer dgr citer sembelit tuh...sy pon ade gak kena pas bersalin..mmg smp berdarah la..tp kakak ajar duduk atas tungku yg balut ngan kain..pas tungku perut, tungku kt situ gak.(duduk)..Alhamdulilah jadi..huhu..semoga cpt sembuh ye!

f a i z a h 's said...

Kak cery: skrg ni mr.N tuh da soft dah so far cuma bekas2 masa sembelit tuh yg masih sgt2 menyakitkan...wuwuwu... insya allah nti faizah try fiber unflavoured tuh pulak

Zaza & Suna: phytonatal nonaroguy tuh utk soft'kan mr.N ja kn?leh smbuhkan bahagian luka kerna sembelit tuh dak? :P

Juraidah: tungku ek? erm cam bgs...tp da lama benor kan pas pantang... kiranya tungku skali dgn daun2 dia ka?

nurhasuna khalid said...

kalo sembuhkan tmpt luka tu tak sure plak....kami dulu kena bua*** sbb meneran nak beranak. Tapi tak dak lak sampai luka berdarah. Tak ingat dah buat camna. Just elakkan dari stool yg keras dan letak minyak nona roguy je kot. Ada jugak guna ubat doktor. Sengsara sgt time tu....nangis2 dibuatnya. Takut nak beranak pulak sbb mesti akan kena balik...huwa huwa huwa...

f a i z a h 's said...

nurhasuna:jgnla sebut pasai beranak lg suna...hihi...suna harus plan utk 2nd lak neh...sbb alyaa da 1thn++ kan...eheh :) apa2 pn kena hadapi...huk3

Juraidah Hashim said...

aah..ari tu sy tungku ngan daun2 skali..

AshAnas said...

faizah cuba la homeopaty

f a i z a h 's said...

AshAnas: ok ke hemopathy shira?

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D