25.10.10

The best breastpump ever~!

Bismillah wal hamdulillah...

Padan muka diri sndiri... spnjg tempoh journey sy menyusukan aisya, sy penah mengalami kejadian bengkak susu sbyk 2kali... 1kali masa dlm pantang n smlm 1kali lg... bengkak susu yg bkn biasa2 tuh, tp jenis yg saluran susu tersumbat tuh... cik B bengkak+keras+berketul yg amat.. tp bila pump susu xkuar pun... skit2 je kuar... n rasa yg amak terik di bhgian cik B xpyh ckpla... tp masa dlm pantang tuh siap demam lagi oke~! smpai nanges2 ha... masa dlm pantang tuh yg jadi lg tragis kerna n****e luka+berdarah... pastu cik B pulak mcm saluran tersumbat... dahla baru urut susu ptg tuh... mlm tuh trus kena bengkak susu smpai demam... susu mmg elok2 je melimpah ruah... skali n****e lak luka berdarah... nk pump xleh kerna darah kuar skali dgn susu... mmg ngeri sgt! 

Pastu tok paksa jgk soh nyusukan aisya walaupun sakit tuh xpyh ckpla... nanges je keje kerna kesakitan dgn demam lg... so nyusukan jgk smbil nanges2... hasilnya... taraaa... trus ilang bengkak susu tuh :) sbb tuh org ckp suction baby ni xleh nk tandingi mana2 bpump pn... suction yg allah swt create mmg elok je utk cik B ibu kan... xpyh pakai alat2 pump sume... :) 

2nd bengkak susu terjadi smlm... ptg tuh masa tgh masak2 sy terasa mcm cik B bengkak n berat smcm jer walaupun baru je pump b4 masak tuh... konfius jgk... sy bajet sbb mkn sup sawi blackpaper kot... trus cik B engorge... hihi... skali tgk da berketul2 dah cik B... pump xkuar apa2 pun...just titis2 susu je... adoihhh... kena bengkak susu lg laa.... sakit yg amat! tp xdakla sesakit masa dlm pantang dulu kerna n****e xdak luka apa cuma cik B je keras+berketul skit... rasa mcm nk demam jgk masa tuh... nk susukan aisya, phm2 je la dia xmo nyusu waktu siang... mlm2 time dia mamai leh la... kena tunggu smpai mlm la gamaknye... T__T ksian kt sy tau...

Dalam penantian nk susukan aisya tuh, sy just mampu tuam2kan cik B je...pastu mandi dgn air suam n urut2 cik B kasi surut sket bengkak tuh... namun xberhasil pun... tahanla smpai ke mlm... dlm kul 12tgh mlm mcm tuh aisya bgn nk nyusu elok nk nyusu je dia tros ngamuk kerna kepanasan... smlm sgt panas... umah kami mana ada ekon mcm umah maktok2 aisya T__T xdpt lagi la ummi nk susukan aisya utk ilangkan bengkak yg xmau surut2 neh n makin menyakitkan... smpai xtdo smlm smpai kul 2.30pg... sakit weh... percubaan kedua... aisya bgn lg utk nyusu... berhati2 angkat aisya utk susukan... alhamdulillah dia xmenolak... lama gak dia nyusu... rasa lega n suka sgt2... 15min gakla dia nyusu... setelah selesai on the spot bengkak tuh ilang trus~! n xsakit lg.... alhamdulillah trus dpt tdo dgn amannya... :) thanx aisya anak ummi... kalau la aisya trus nyusu direk mcm ni kan best... :) xdakla ummi asik nk bengkak2 susu... guna pump laen skit... kkdg tuh xsume susu dpt d'pump kuar... lg satu sbb kenapa sy kena bengkak susu, aisya jrg isap cik B sebelah itu... so mlm2 cik B sebelah tuh kerap la engorge...esok siang atau dlm kul 4pg cam tuh br sy bgn pump...kkdg subuh esok...kkdg kt tmpt keje baru sempat T__T padan la dgn muka kn... pemalas nk pump sgt...asik xkonsisten je jadual pumping... aduhaiiii 

4 sweet persons:

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

br je nk ckp akak kene balance kn 2-2 belah.sy pun pnh jd camni.doc kt nsb baik cpt dtg.die kate ade kes smpai kene operation sbb dh keras sgt.so akak kene balance kn la cuz pump x sm ngan direct.ms die mamai2 tu try bg sblh lg.heee~

MammaSun said...

sgt kasihan dan sgt rasa betapa mcm tak best nya anak tak nak direct tu...sabar lah...mmg rasa nikmat sgt kalo time engorge tu anak isap...release jek...

kami kalo pam mmg kadang2 tu rasa mcm ada lagi ja susu...pulak tu pam makin lama makin tak kuat dah suction dia mcm awal2 dulu...penat je beli yg mahal2 :(
kami memang akan sambung perah dgn tangan bg kuar abis sampai rasa kosong...guna tangan kadang2 lg best tau...cuma lenguh laaa

eh, alyaa skrang kalo try nak sua kan cikB kat dia, dia pandang semacam je mcm tak tahu langsung apakah kegunaan benda itu...hurmm...mmg tak leh paksa kan kalo derang tak nak direct.

f a i z a h 's said...

Mrs Li - Faeeza Yusoff : tuhla pasai...akak je degil xmo balance 2-2... haha... dah tuh pemalas nk pump if aisya just isap sebelah je...inila jadinya :P

MamaSun: mmgla...tp kami da lama redha... kami usaha cara len lak bg dia dpt gak susu ibu...dah letih kami teriak n layan perasaan... so skrg ni just happy2 production susu pn leh maintain... ampa nyesal ka bli medela FS tuh?? huhu... kena servis kot... next bebi pakai blk la... servis dulu b4 guna...setau kami breastpump mmg kna servis kan utk jangka masa tertentu... bg eletrik pnya... kami pn baru dok blajaq gna tgn juge... berjaya jgk dlm 1oz...haha... tp okla...pas try gna tangan tuh sambung pakai pump balek... susu kuaq lagi byk... mebi sbb da ada skin-to-skin kontek kn... selagi ada susu ni kami perah je la setakat mampu... kami letih la pkiaq pasai nk fully-bf anak smpai 2thn... mmg jadi impian pn... tp kami cuba n usaha setakat mampu :) penatla stress2...huk3

Qider said...

ya adeq,takyah layan sgt stress2 tu,kesian pada diri anda juga,seb baik ada blog,bleh melepaskan kestressan yg ada..

kami pun jadi malas pump,tak wat stok, sbb baby2 suka direk feed..bukan apa,bila pump macam hape je kuar,tapi bila direk feed,terpancut2 kat muka baby2,i pun naik konpius (and naik give up jua nak pump).bila memikirkan kemungkinan2 yg mungkin kita tak tau pada masa depan,tgh servis otak ni spy motivate balik nak pump..

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D