13.10.10

Are u ready my dear aisya???

Bismillah wal hamdulillah....

Hari ni aisya dah 5bln 5hari... sejak 1-2minggu lepas, toknek aisya sibuk je dok tnya2 bila aisya boleh mkn solid? sy letih dah nk explain kt toknek aisya... tp biasala org tua2 depa susah skit nk phm n susah nk trima pendapat kita... toknek aisya ckp dulu2 umo 4bln da kasi mkn solid... ye2... mmg sy xnafikan, tp skrg kajian demi kajian telah dijalankan n umo tuh dah d'up jadi 6bln... so kita ikut je la kn... 

Tgk2 smlm Fashya wat entri pasai solid... umo husna n aisya beza beberapa hari je... Fashya da start plan2 pasai solid... sy blom lg... apa la faizah ni sume menda leh lupa n sume nak last min jerk... trok btol! Pastu sy tertarik dgn buku yg Fashya share tuh yakni buku Wardina Safiyya - "Mama... Saya lapar...." wah... cam besh je reviewnye... Member2 blogger yg ada anak seangkatan ramai yg da bg anak2 mereka solid... sy je blom... aisya xpenah lg jamah apa2 solid... masa baru lahir dulu je ada mkn kurma sbb tahnik tuh :) pastu mmg da xkasi apa2 makanan... Since masuk 5bln ni tgk aisya cpt sgt laparnya... dia minum susu pn kerap banget... MIL slalu je ngadu... dulu dia minum susu 3jam = 4oz skrg ni 1-2jam = 4oz... cpt sgt laparnya... kejap2 merengek lapar lg... so setelah baca review MAMA... SAYA LAPAR tuh saya rasa ada btolnya jgk... kita leh tgk kesediaan anak kita menerima solid... n yg penting jgn terlalu awal atau terlalu lewat... oh! kesiannya anak ummi... n instinct sy mengatakan aisya da ready utk solid... mebi dlm 1minggu lg... aisya give me 1week utk ummi wat sedikit research pasai solid ye sayang... ummi isau kot solid ni xsesuai utk aisya... biar ummi study dulu skit2... 4-5hari lg kita da leh mkn k... 

Setelah berkira2 nk bli buku wardina tuh, blk umah ada selongkar2 almari skali terjmpa buku koleksi PA&MA yg penah sy bli dulu masa zaman2 preggy... sy sgt suka bli buku koleksi PA&MA... masa tuh byk bli buku pregnant mcm "40 Minggu Nan Indah..." apa ntah lg da lupa...ehheh :D sy ada order online sume buku koleksi PA&MA sbb leh dpt murah kalu bli sekaligus cam tuh... so dlm tuh ada skali buku "Panduan pemakanan anak sihat & pintar - panduan lengkap dan penting utk memperkenalkan makanan pertama bayi dan kaedah pemakanan yg baik dikalangan anak2 yg sedang membesar" siap dgn 70resepi berkhasiat utk anak n menu harian mengikut usia anak... satu lg buku "Rahsia Anak cerdas & cergas - pelbagai aktiviti menarek yg blh dilakukan bersama anak2 n panduan memilih taska dan tadika" oh! da ada sume dah... so jimat la skit kn :) ha ni 2buah buku yg sy peram selama ini :D



Panduan pemakanan anak sihat dan pintar
Dalam buku pertama ni "Panduan pemakanan anak sihat dan pintar" - ada review pasai makanan pertama bayi... makanan pertama bayi of kosh la SUSU IBU... :) Ada jgk kt buku ni nyatakan kebaikan2 susu ibu kepada anak sbg makanan petamanya...Panduan memberi bayi makan -

  • suapkan bayi apabila sudah tiba waktu makannya. Jika dia masih mahu mkn walaupun makanan dlm mangkuk sudah habis, TAMBAH LAGI!
  • Bertenang... jgn terlalu mendesak anak utk makan. Ambil sedikit masa agar anak dpt menikmati makanan mereka sepuas-puasnya
  • Sumber zat besi terbaik utk bayi pada usia 5 ATAU 6 BULAN ialah daging
  • Tidak ada alasan tidak memperkenalkan buah-buahan kepada anak
  • Jika anak tidak sukakan sesuatu jenis makanan itu jangan paksa mereka
  • Pastikan kebersihan makanan dan peralatan yang digunakan berada pada tahap yg memuaskan
Dalam ni ada gak dia kasi carta pemakanan ikut peringkat umur bayi kita...
  • 5-6 bulan - Tekstur makanan = puree (halus) - Minuman = susu ibu (5kali 1hari) - Senarai makanan = beras, pisang, ubi kentang, bayam, lobak merah dan mangga - Perlu dielakkan = garam, gula, produk tenusu, makanan berasaskan gandum, telur, cili dan kekacang
  • 6-8 bulan - Tekstur makanan = puree yg sedikit kasar - Minuman = susu (4kali sehari), air masak ataupun jus buah-buahan yang dicairkan (1:5) - Senarai makanan = buah-buahan, sayur-sayuran, gandum, telur dan mentega kacang - Perlu dielakkan = susu lembu segar, cili, garam, telur putih, gula, ikan dlm tin, organ dalaman haiwan
  • 8-9 bulan - Tekstur makanan = lenyek atau kisar - Minuman = susu (4kali sehari), air masak ataupun jus buah-buahan yang dicairkan (1:5) - Senarai makanan = buah-buahan, sayur-sayuran, gandum, telur dan mentega kacang - Perlu dielakkan = susu lembu segar, cili, garam, telur putih, gula, ikan dlm tin, organ dalaman haiwan
  • 9-12 bulan - Tesktur makanan = Cincang - Minuman = susu (3kali sehari), air masak atau jus buah-buahan yg dicairkan (1:5) - Senarai makanan = buah-buahan, sayur-sayuran, ikan, daging, produk tenusu dan telur - Makanan yg perlu dielakkan = Telur putih, cili, kerang-kerangan, garam dan gulu sedikit sahaja, organ dalaman haiwan dan lemak
  • 12-18 bulan - Tesktur makanan = Cincang - Minuman = susu (2kali sehari), air masak atau jus buah-buahan yg dicairkan (1:5) - Senarai makanan = sama seperti keperluan seluruh ahli keluarga - Makanan yg perlu dielakkan = Telur mentah, cili dan kerang-kerangan

Rahsia anak cerdas & cergas
Buku yg satu lg neh pn besh jugak... ada sediakan jadual perkembangan bayi dan kemahiran bayi berumur dari 0 - 12bulan... ada bg bg tips cara mandikan bayi, mengelap badan bayi, memakai diapers, memakain kain lampin fabrik, memakai n menanggalkan pakaian, cara mengangkat n meletakkan bayi

Moh tgk perkembangan anak sndirik yakni aisya :D

0-1 bulan - Pandai genggam jari ibu (done!), kerap tersenyum (done!)
2-3 bulan - Dia semakin peka - bayi sgt gemar sekali melihat tgn dan jari jemarinya ketika dia mengerak-gerakkannya, teruja dgn tubuh badannya sndiri (done!), dah pandai bersosial, belajar menjadi lbh mesra. Dia sntiasa tersenyum mengerakkan badan dan menendang untuk menunjukkan kemesraanya (done juge~!)
3-4 bulan - Rasa ingin tahu makin ketara - mula belajar utk ketawa (hihi...done! sgt comel tgk aisya gelak2), da boleh meniarap (done jgk), dah boleh mengenal ibunya (ooo patutla) otaknya berkembang pesat dan sikap ingin tahunya semakin melampau, si kecil jugak tidak suka tinggal bersendirian dan akan menangis jika tidak mendapat perhatian ( ha... ni mmg sgt pun..huhu)
5-6 bulan - Makin bijak bermain emosi - tahu cara mengeksperesikan perasaannya. Bulan ini sgt sesuai jika anda memperbanyakkan aktiviti permainan utk merangsang kemahirannya (aisya mmg sgt sedih kalau ayah n ummi dia tinggal dia g mana2... tgk sayu je muka.. huhuhu...)

Ok, mari2 usha resepi2 utk solid aisya! serta permaianan yg sesuai utk aisya~!

5 sweet persons:

ღnFashyaღ said...

dulu sibuk dengan susu anak, skang sibuk dengan solid food pulak...hihihi

f a i z a h 's said...

hahah...tuhla fashya...memula sibuk dgn hal2 pregnant bagai, pastu isu dlm pantang, pastu susu so skrg solid lak...pasneh xtau apa lg...eheh :D

Qistina said...

lepas ni pasal anak dah pandai blaja bejalan n merangkak..hehhehe..saya pun dah beli buku wardina..mmg best sangat buku tu..slalu baca banyak kali...x jemu...

AQisH said...

bagus ibu2 muda skrg nih..byk info..time akak beranak 8 thn dulu x mcm ni..boleh share2 kan..tq faizah..baby no 3 akak baru 3 bln..info solid food ni akak dh carik dah hehe..;-)

AshAnas said...

tu la, mcm sy prnh ckp sblm ni... mula2 awk try sikit dulu bg solid food kt aisya n awk kena cek najis dia every time... rsnya mommaMia ada wat entry ttg kenali warna najis anak nih...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D