10.9.10

Saya tak cukup kuat...

Bismillah wal hamdulillah...

Mcm tragedi di hari raya je sbnqnya tajuk yg plg sesuai... huhuh... sy sgt tidak cukup kuat start 2-3hari neh... td sy da mcm da meletop kot, sy nanges sekuat2+meraung semahu2nya... huk3... horrornya~!!! skali dgn aisya skali sy join nanges... aisya sgt2 meragam lately... dia mcm sakit perut skit... sat2 dia mesti terb***k... sehari tuh dlm 2-3kali gak aisya poo poo... sy xsure dia cirit atau apa... sbbnya since aisya da ubah pe'el skit neh, stock susu aisya adalah sgt menyedihkan... so adalah maktok aisya bg aisya fm skit sbb mmg stock susu sy xsmpt antaq blk masa time gheja arituh... tp aisya rejek habes2an... sanggup dia minum ayaq kosong shj sementara nk tunggu stock susu ummi dia neh... sejak tuh jgklah perut dia mcm meragam (i guess la sbb dia asik nanges2+merengek2 then dia ter'poo poo...) mebi fm tuh xsesuai dgn perut dia... maafkan ummi my dear aisya... ummi xsengaja... ummi xtau mcm mana nk buat lg... ummi rasa sgt2 keseorgan... xdak sapa nk sapot ummi... malah sgt ramai org yg kondem n memperlekehkan usaha ummi... hati ni xpayah ckp la betapa sakitnya... mcm nk meroyan je aku time2 raya neh... raya langsung xdak feel...

Perangai aisya yg xmahu terima any types of fm adalah satu petanda baek sbnrnya walaupn diriku sgt stress memikirkan susu aisya setiap hari, setiap jam, setiap minit n setiap saat... ya allah, ummi mcm cacing kepanasa arini... p beraya pn mcm xrasa nk raya... asik pkiaq pumping session bagai... waktu neh ummi sgt2 memerlukan pump yg lbh user frenly yakni yg lbh mudah dibawak ke mana2, yg lbh ringan, yg mudah digunakan, yg bleh beroperasi non-stop yg di mana jua ummi berada... xlaen n xbukan Medela FS... huhu... tp ummi xmampu lg nk bli sayang... ummi langsung xdak bajet sejak ummi bli kereta baru utk keselesaan aisya... sume bajet ummi habes utk kereta je... bayaran bulan2, down payment keta, tinted keta n mcm2 lg... smpai thn ni ummi xdak kasi duit raya pn kt anak2 nakan, adik2 n budak2 mcm b4 neh... rasa sgt pokai... xdak duit sesen pn... ya allah... sesak sgt2 rasa.... :( tsk... tsk... tsk... SAYA TAK CUKUP KUAT nk harungi sume neh serentak... mmg xcukup kuat... ummi mesti mulakan sgalanya dari mula... mmg xmudah... tp menda baek mmg jalannya selalu berliku-berduri... adehhh... ayat mmg bes kn?

Saya ni da officially bergelar ibu yg m'EP anaknya... huhu... sdehnyaaa... rmai org ckp "dah anak xmo minum susu direk,awat bg susu ibu lg???" wah mudahnya manusia berkata2 kan... ada yg nk kena neh kalu ikutkan hati ummi yg sgt panas baran neh... ANAK AKU SO AKULAH YG BUAT KEPUTUSAN... APA KES KAU MEMANDAI PULAK??? SUSAH SENANG AKU YG TANGGUNG... erkk... :P tp xdaklah sy sekurang ajaq itu kan... cuma sengeh je jawapan terbaek... kalu xmampu sengeh lari jauh2 n nanges seorg2 sbb nk melepas sakit di hati... awat sume org susah nk fhm sume neh??? setiap titis susu yg allah swt berikan ini takkan ku persiakan... itu tekadku... itu janjiku pada diri ini??? ada aku nyusahkan sesapa???

Baru2 ni masa tgh berbuka puasa bersama PIL, aisya nanges2...sy rasa dia nanges2 n meragam setiap kali p umah PIL sbb dia xkenai dgn org sekeliling+perut dia xbapa sedap sbb asik poo poo je... tiba2 FIL ckp "mebi dok bg susu yg diletak dlm peti sejuk tuh yg perut dia xsedap..." tersentak oke dgq FIL ckp gitu... nk bls mcm xwajar je... senyum je la... dahla MIL yg jaga aisya... xtaula pasneh mcm mana... rasa nk give up je utk truskan penyusuan... :( xtau nk wat mcm mana lg... sy da sgt2 penat... dahla tdoq mlm pn da xlena skrg neh... kkdg hampir xtdo langsung... bgn nyusukan aisya n pumping lps tuh... pastu sibuk lak nk wat bisnes skrg neh... mlm la masanya pn... selagi aisya xtdoq mmg xleh nk wat apa... anak baru seorg kan??? haha~!!! xtaula nk ckp... apsal sume org soh sy bg fm ekkk????? rasa nk jerit sbb sgt2 geram... sy mesti kmpul stock byk2... mesti~!!!! aduhai... mencabarnya nk perjuangkan menda baek neh+aisya slalu je dikawal rapi oleh maktok2 dia n toknek dia skali kalut...

Oh berckp pasai aisya slalu dikawal rapi... ptg td kt umah PIL... sgt lapar oke~ kerna menu utama umah PIL adalah laksa+ketupat+lemang... sy masih berpantang laksa n sgala makanan berpulut... xtau nk mkn apa...perut da berkeroncong sgt2... so p umah tok cari makanan... haha... mmg kebuloq la org utagha ckp... sib bek umah tok sebelah tuh je kn... adalah ikan masak cabai+sayuq+ikan goreng... smbil tok maen2 dgn aisya sy pn mkn la... lega dpt nasik... yelah da byk menda xleh nk mkn lg... tsk... tsk... tsk... tok mcm xmo lepas aisya je... merata dia dok dukung aisya... sy da tgk2 jam sbb nk kena alert time nyusu aisya... sy habaq la kt tok yg sy da nk blk neh... so sy p la prepare2 brg aisya masuk dlm kereta... siap2 sume p umah tok blk nk amik aisya... tgk2 da xdak... cari2 kt dlm umah xdak jgk.. g umah jiran belakang tuh pn xdak... sy da cuak oke~! yelah, umoq tok sy da 70++ dia pn da xbapa kuat sgt... slalu je penin2... aisya tuh makin memberat... takut lak jadi apa2...dahla cuaca panas masa tuh... tercari2 la sy dgn en.somi... skali dia 'sorok' aisya kt atas... kt master bedroom dia... bleh x dia dok senyap je yg sy kt bawah di terpekik terlolong mcm org nak gila cari anak??? sy bkn xbg tok bwk aisya tp since tok pn da xlarat nk dukung2 aisya lama2... tok pn pnh ngadu dia lenguh dok dukung aisya... sy ada letak stroller kt umah PIL in case tok nk gna bwk aisya jalan2... sy xbapa prefer tok dok dukung2 sgt sbb tok da xlarat... aduhai.... menyirap darah waktu tuh... aisya tdoq... so sy nk bwk balek aisya since stock susu aisya da xdak... kena bwk blk dia dulu... blh x dia soh sy blk dulu n tinggalkan aisya??? bengang giler~!!! stock susu aisya xdak oke~!! kalu dia bgn terpekik2 mcm mana tok nk diamkan aisya??? geram dah haku time tuh... hangin sgt2... tok xphm2 xbg jgk2 sy bwk blk aisya dgn alasan aisya tdoq... oh no~!! ingat sng sy nk tinggalkan aisya cam tuh je???? awatla sume org xphm nehhhh... ramai yg nk conquer aisya... sy concern byk menda pasai aisya... since stock susu aisya sgt limited sy kena slalu dgn aisya... sbb sy akn sokmo pumping... awat org xphm ekkk????

Terasa nk keje luaq dari perlis... terasa sgt terkongkong dekat2 cam ni... nk wat apa pn xleh... sy jrg stay kt umah sndiri kerna maktok aisya sgt risaukan aisya sbb aisya slalu wat perangai sejak dia masuk 4bln neh... see........................... mmg susah kn?? umah kami tuh da terbiar seminggu... jiran pn kami xpi ziarah lg... xtaula...stresssssssss ssgt :(

Ok xmau cite dah....sdeh2.... tsk... tsk... tsk....

6 sweet persons:

kunaz said...

faizah, if nk beli medela freestyle, blila kt mybreastpumpshop.com. dia buat kutu byr ansur2 bulan2. kunaz pn bli kt sana dulu. faizah nego la nk turn yg bulan pertama. jgn give up eh faizah. yakin ade hikmah seme ujian tu k?

sarahtebuan said...

Jgn give up.. Saya dulu pun mcm tuh.. Stok susu my myra dr dia 6 bln mmg dh luak smpi skng ni, tpniat nk kmpul stok ttp ada.. Alhmdulillah, masih mmpu btahan fully bf smpi 10 bln wpun susu x smeriah mana.. Theres sumbody dat always support us :)

f a i z a h 's said...

Kunaz: yeke??? i'll try...ada gak view fesbuk n blog dia...harap2 dptla..tengs for ur sapot :)

sarahtebuan: tengs sbb sudi visit blog sy yg xseberapa neh...harap allah swt memberi perlindungan kpd ibu2 yg nak bf anaknya n mg allah swt memberi kekuatan kpd kita...

sarahtebuan said...

bukannya nk promote. tapi medela freestyle is a good investment for me. rasa nya bf journey tak sampai 10 bulan kot kalau me pakai harmony jer..jenuh nk tunggu time2 kritikal huhu sometimes even pam masa driving ;)

f a i z a h 's said...

sarahtebuan: fuhhh...sgt excited rasanya utk meneruskan hasrat membeli Medela FS... harap2 kesampaian la....ameen... :)

Qistina said...

sabar eik kak faizah,..tau lah org mcm2 peel...kekadang org x paham...
hope akak lebih sabar dgn cabaran ni yer

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D