23.9.10

Perjuangan mesti diteruskan... (part 1)

Bismillah wal hamdulillah...

Knp hari2 yg dilalui terasa sgt memenatkan??? agaknya sy terlalu stress n xenjoy every single moments life sy kot... sbnrnya even kta bz mcm mana skalipn, andai kita enjoy je setiap saat hidup kita tuh, sure kta xakn rasa penat+letih... mebi jgk sy masih baru dgn life baru sy ini.... baru apa? baru je berpindah ke umah sendiri+baru je dpt anak pertama (xdakla baru sgt, da 4bln++ pun...huk3... tp tiap2 ari rasa mcm baru pas beranak jerk~!)+baru dgn life baru+perbelanjaan harian pn da menjadi baru... hoh~!!! mmg terasa sgt lelah ari2... mcm2 menda kena fikir... :(

2entri da ceta pasai en.somi skrg nk ceta pasai si cantek manis aisya... sy da dpt breastpump baru... alhamdulillah... arini bila di'usha2 breastpump neh rasa cam nk nanges pn ada... mcm2 perasaan menyelubungi diri... mampukah utk sy teruskan penyusuan ini slama 2thn?? walaupn aisya ni bknla fully-bf mcm bebi2 laen, tp masih lg 98% consumed susu ibu... alhamdulillah sy bersyukur mampu supply susu pada aisya walaupn da sesak nafas memikirkan stock susu aisya setiap ari... xtaula sy mampu supply smpai bila kerna sy mmg xdak stock bebyk dlm peti ais mcm ibu2 yg fully-bf anak masing2... trokkan sy??? sy akui fasa penyusuan utk anak sulung kami ini yakni si cantek manis aisya ada la beberapa kesilapan telah dilakukan... biasalah anak 1st n sy sgt2 xbiasa dgn dunia breastfeeding neh... kelas penyusuan pn xpi... ilmu bf pn malas nk cari, sbb sy ingat perjalanan penyusuan ni senang je... tp sume tuh silap semata2... sy tertipu dgn anggapan n bayangan diri sndiri... sy xcukup ilmu, sy xcukup persediaan fizikal n mental so that perjalanan breastfeed sy nmpak sgt sukar utk dilalui... sy stress je ari2 memikirkan bf... kkdg sy abaikan en.somi sy... sy sgt berdosa kn? family pn xbiasa dgn breastfeed... masing2 da campor fm awai2 lg... sy xmo gitu... mmg xmo... sy mmg da nekad nk truskan penyusuan walaupn awai2 arituh da campur fm... tp bleh je nk truskan susu ibu kn? mcm2 masalah sy hadapi n plg berat skali adalah aisya menolak direkfeeding... sy bertmbh tertekan... dgn diri asik xsihat, terpaksa kumpul stock ari2... ya allah~!!! penatnya sy... seorg diri mcm neh... merangkak je nk menyusu pn... :( tsk... tsk... tsk...

Da dpt breastpump baru neh sy kena kumpul smgt yg makin hilang ini... perjuangan ini mesti diteruskan sehingga usia aisya 2thn... sy xmau nyesal dikemudian hari... walaupn penyusuan ini hmpir gagal tp sy kena cari jln kuar jgk2... sy xmo fikir sgt pasai aisya rejek direkfeeding, tp sy nk fikir utk kumpul stock byk2... so that aisya kekal leh minum susu ummi dia neh... ummi akn tetap trus berusaha aisya... ummi harap sgt aisya jadi anak yg bertuah mcm anak2 yg dpt susu ibu yg laen... ummi nak aisya membesar dgn sihat+kuat+n anak yg sng dibentuk n dididik... ameen... sbb tuh ummi nak aisya hnya dpt susu yg terbaek... walaupun ummi sgt2 xlarat dah skrg tp mmg tetap kena usaha jgk... biarlah apa yg berlaku skalipun... ummi tetap akn maintain'kan supply susu ummi neh...

Sy akn update lg status perjalanan bf ini... next part adalah berkenaan dgn diari EP's sy... tunggu... oh ya~! kwn2 doakan sy ibu yg sgt2 lemah lagi hina ini :(

5 sweet persons:

sharEna said...

faizah, nape tulis diri 'hina' pulak. mane ade makhluk Allah yg hina. Dia jadikan kite smua sebaik2 kejadian. jgn tulis gitu lagi yer!

kite semua mmg lemah. klu rasa letih sgt dgn hidup seharian, cuba pegi holiday faizah. plan dgn suami. rehatkan fikiran tuh. insyallah nnti oke =) be strong ok! doa pd Allah spy sntiasa diberi kekuatan ok dear!!

f a i z a h 's said...

sharEna: hina di depan tuhan xpe kan? hihi :D baeklah xtulis lagi ye...

nk bercuti tuh xtaula bila...pasni da boleh kot da stabil skit nk bwk si kecik tuh...kalu x, mmg xbape yakin nk bwk dia...isau sgt xdpt handle aisya...skrg da ok skit...da yakin da...cumanya ayah dia lak bz...n asik outstation... tsk...tsk...tsk... :(

kunaz said...

medela fs ke faizah?

f a i z a h 's said...

agak2 kunaz???hihi :D apa2 pn bersyukur dgn apa yg ada n pergunakan dgn sebaek mungkin...chaiyokkkk~!!

sharEna said...

klu hina depan Allah, itu dibolehkan..heheh =p

tp mcm x besh sgt guna word tue kann? huhuh

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D