22.9.10

Padamu kekaseh...

Bismillah wal hamdulillah...

Tadi, ada seorg colleagues ni adala borak2 dgn dia skit... dia ni lelaki da senior pn... da nk dkt 40 rasanya... adala menda yg kami borakkan itu sy sbg isteri terlepas pandang... mebi dia sbg rakan setugas just niat nk sembang2 sbg topik perbualan kan... n sy ni kan masih lg muda bg dia... anak pn baru 1org...erm... mmg agak terasa la dgn kata2 dia tuh... kena lakukan perubahan neh!!!

en.colleagues tuh ckp, skrg neh kita da xdak masa nk berdua dgn pasangan kita mcm masa awai2 kawen dulu.... biasalah tuh bila da ada anak2 n start da ada umah sndiri... ari2 pn kelam kabut xdan nk wat apa... dgn keja lg... anak2 lg... bila anak2 da besaq baru ada masa nk berdua balek... tp takkan nk tunggu anak2 da besaq baru nk pkiaq masa dgn pasangan kita kn? kena cari ruang+celah jgk at least dpt masakkan utk suami n letakkan nasi utk suami mkn... jgn biar suami wat sndiri even dia sbnrnya leh wat sndri... tuh ja cara yg plg simple kita leh wat utk tunjukkan kasih syg pada pasangan kita...

Danggg!
Terguling!

Mmg terasa la dgn ayat power tuh... sy sgt kurang masa dgn en.somi dah skrg... tsk... tsk... tsk... terasa sgt sedih lak tiba2... kesiannya en.somi sy... arini nk blk awai la nk shopping brg2 nk masak skit n blk masak n start sendukkan nasi utk en.somi... fuhhh... asik fikir pasai aisya je... breastfeeding xabes2... truknye aiiiii... "abg... maafkan faizah na... i'll try to be a gud wife... insya allah..." kkdg tuh kita terlalu fikir satu2 menda smpai stress2 (contohnya masalah bf si cantek manis aisya....) smpai kita lupa nk fokus on menda2 laen yg lbh aula... memberi perhatian kpd en.somi adalah merupakan kewajipan jgk!!! walaupn dia sbnrnya fhm situasi kita tp kita xleh amik kesempatan n terlepas pandang... (T T) tiba2 rasa diri sgt trokkk... sy xleh fokus smpai stress+pressure sgt pasai bf... cuba setakat mampu je faizah sbb sy ni jenis xleh fikir byk menda dlm satu2 masa... kena seimbangkan... antara aisya n en.somi... kkdg kita nmpak menda ni remeh, sy sibuk 24jam m'pump... en.somi pandang je dgn pandangan sayu kerna xdak org nk layan dia mkn+sembang2... kita xpedulikkk... dlm hati... "kena pumping kerap neh... nti stock xcukup, production susu merudum bagai..." tp sy lupa redha suami tuh lbh penting+utama dari itu... kalau suami xredha kita bf anak dlm keadaan kita xamik kesah ttg keadaan suami kan da jadi satu dosa tuh?? faizah pls takes note oke~!!! dlm kepala ni kena sediakan skit ruang utk fikirkan cara, luangkan sdikit masa utk en.somi... jgn sesekali abaikan... sy mmg sibuk pumping n fikir pasai bf je lately... kkdg terpaksa tolak permintaan en.somi mntak temankan dia g memana... :( terasa sgt bersalah... ahad ni en.somi dah nk bertolak ke bali, indonesia... outstation selama 1minggu... kena cari ruang nk dating dgn en.somi neh... (aisya stay dgn maktok sat leh x??? ummi nk dating dgn ayah neh...ksian ayah tauuu...)

Mari melakukan perubahan bermula hari ini~!!!!

8 sweet persons:

Abah Yie & Ummi Na said...

salam faizah :)

erm, btol2...sy pon sejak dah ada seorang anak ni...mmg dah tak macam awal2 kahwin. masa dgn suami pun mcm dah berkurang je huhu. asyik anak...anak...anak hehe.

sy kerja hampir 9jam duk dlm opis. suami pula mengajar balik tengahari. biasanya suami sy smpai rmh dlm pukul 3 ptg. balik2 keje, dia akan kemas+sapu rmh, basuh+sidai baju (basuh guna tgn...mesin basuh takde..), menanak nasi. ini mmg tiap2 hari dia akan buat, sy balik keje just masak lauk je.

biasanya sy balik rmh, mmg letih sgt2. pas masak lauk, mlm kdg2 suami sy yg lyn anak...suap nasi terutamanya. dan dia jugalah yg dodoikan anak huhuhu.

saya?
BIASANYA sy dah tertidur kepenatan (dlm keadaan blm mandi+tak tukar baju pn lagi..) huhuhu. masa utk bersama suami? amatlah KURANG! sedihnya........

mujur suami sy memahami keadaan saya, isterinya yg selalu kepenatan+keletihan kerana hampir seharian menghabiskan masa di opis. suami sy juga byk bertolak-ansur dgn saya dlm segenap hal. dia jenis yg pendiam. tapi semua ni membuatkan saya rasa LEBIH berSALAH terhadap dia huhuhu....

Qider said...

hurmm..spt biasa,fie musti terbalik dari keadaan org biasa hua3..hubby asik nak luangkan masa ngan anak2 dia ja,sampai tidur pun nak peluk anak2 dia,asal bgn pagi atau balik dari mana2,trus je stret p cium anak2 dia,kita ni melopong je kat tepi..smpaikan kena sound 'aik cium anak2 je,ummi?'

ekceli,dalam hal rumahtangga ni small2 things matters more than BIG things.mungkin nak masak sdap2 tu tak dapek,dpt buat air dia suka pun jadila,ataupun cium @ peluk dia pagi2 bila bgn tido..nmpak cam kecik je,tapi impaknya besau..

*dari den yang wendu kat hubby n nebes nak tempuh abeh pantang..surat mintak unpaid leave lom buat2 lagi heheh

f a i z a h 's said...

Abah Yie & Ummi Na:

Fuhhh...bgsnye hsband awk...hsband sy blk kul 6ptg baru smpai umah...mmg dia xsmpt nk tlg sgt...tp alhamdulillah dia pandai jgkan aisya utk sy...smptla nk memasak bila blk keja (kul 5ptg baru smpai umah) terkocoh2 mcm ribut wat keje umah... kkdg mkn kt luar ja sbb sgt letih... menda ni mmg berlarutan n sgt isau... weekend lak sibuk diisi dgn parents n parents in law...mmg tiap2 weekend akn tdoq kt umah salah satu la... mmg satu keperluan sbb depa nk maen dgn cucu depa...masa kami berdua??? mmg xdak :"(

Qider: eh awat fie amik unpaid leave?? xpala, syg kt anak tanda syg kt ummi dia jgk... kkdg tuh bgs jgk anak2 mau n rapat dgn ayah depa... sng skit kita nk wat keja umah...hihi :D kami kkdg lega aisya manja dgn ayah dia... dia pn skit2 nk cari ayah dia... tp kkdg jeles jgk... ehehhe :D normal la kn...

sharEna said...

emm..kite lak bile di pk2, rasanya setakat nie masih seimbang lagi atr habi & anak. masih ada masa utk manje2 dgn suami sbb kite mmg suke manje2 ngn dia hihi =p termalu plak sket hahah. sambil2 layan anak, sambil2 manja dgn dia. ade je masa terluang, gurau2 dgn dia. suke sgt klu tgk dia ketawa & senyum2 eventho dia sllu kate kite 'bengong' hahah. sbnrnya gurau2 & manje tuelah yg jdkn r/tgga 'hidup'. sampai skrg masih rasa berbunga2 cinta je dgn habi eventho skali skala bertegang urat jugak. biaselah tue kann =p

bab memasak pulak, start bln puasa lepas blh kate hari2 masak utk lauk berbuka & sahur. so teruskn ajelah smpi skrg =)


faizah kene pandai curik masa dgn habi. mmg xde masa, tp msti ada jugak sikit2 tue. time tuelah kite pergunakan sebaiknya utk eratkn lg hub. suami isteri. sama2 kite try jd isteri yg terbaik ok! =))

Qider said...

uiks,kami jeles dia dok manjakan anak2,kui3..yg part tak best bila dia takdak,anak2 sgt terasa kehilangan dia,menangis2 tahap tak hengat punyalah (mana taknya,hari2 tido kat lengan ayah depa,ummi tak celuih nak join sama)..ni blom smpai sminggu dia balik kl,fie mcm clueless nak jaga budak dua org ni..

ha adeq,apakata,weekend yg aisya dok ngan tok tokwan dia,ampa p la dating..kui3..fie pun rendu nak dating ngan hubby.

kami kena amik unpaid sbb kami cuti bersalin awai,nnti time yg sepatutnya masuk opis,kami tak abeh pantang lagi,sadis dak?abehla kpi tahun ni,kira si kembaq tu la kpi kami hua3..

f a i z a h 's said...

sharEna: bgslah mcm tuh... sy harap2 dptla wat gitu gak... hsband sy ni mmg pendiam skit orgnye...kkdg kalu kta xberckp mmg dia krg berckp...mmg cenggitulah pe'el die dari awai2 kenai pn...hehe... sy ni leh dikatakan kategori sedang2 la xdela pendiam sgt n xdela byk ckp sgt... tp dia lg pendiam dari sy la...haha...

Qider: tuhla tgh mencari celah nk p dating weekend neh...sbb ahad tuh ayah aisya da nk fly p bali selama seminggu... tsk...tsk...tsk... so haruslah m'qadha' kerinduan ini dahulu kan? hihi

kunaz said...

tol2.. mane tau berkat layan2 suami, urusan bf makin dimudahkn. huhu.. gudluck faizah =)

f a i z a h 's said...

tengs kunazz :D

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D