13.8.10

Puasa dan susu...

Bismillah wal hamdulillah...

Hari ni hari ke-3 posa... aduh, sy rasa inilah saat plg kritikal dalam tempoh penyusuan aisya... (-_-") production sgt low lately... rasa stress sgt dgn production susu sndiri... cuba utk +ve... takut lagi kritikal kn... pastu pulak aisya baru masuk 3bln... stock 3oz per botol yg sy bekalkan kt MIL mcm xcukup... MIL la ckp... mebi sbb fasa perubahan bln so dia concume lbh... especially kalu dia baru bgn tdoq yg pnjg tuh, dia minum 3oz tuh xcukup oke~ kalu susu 3oz tuh da abes, dia merengek nk lg... rasa mcm lg stress bila MIL bgtau cam tuh... dahla production tgh low... tiba2 aisya nk lbh dari 3oz yg sy bekalkan tuh... aisya2... pls la dear... (T T) rasa nk je kasi fm sbb da xlarat nk fikir lg... tp rasa bertindak kejam kt anak sndiri... tsk... tsk... tsk...usaha je la sekadar mampu...

Tadi 1st session pumping leh x dpt 3oz je... huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... slalu average 5-6oz... rasa mcm nk nanges je tgk production susu... 2nd session td pn 3oz je... tsk... tsk... tsk... ni kira sy get ready dah utk ramadhan tp inilah yg dinamakan ujian kn... so sy plan nk mkn mkananan2 tradisional instead of ubatan2 di pasaran... seperti spirulina, habatussauda', halba, longan kering, lobak putih dsb... so td gigih cari infos pasai neh... ptg ni jgk sy nk p cari spirulina n habatussauda' kt HPA... fuh... longan kering nk cari kt mana ek? kalu try spirulina n habatussauda' cukup x? aduihhh... kalutnya daku kn? saba2 la faizah... bkn bleh nk mkn skrg pn... pas berbuka satg baru leh mkn... tp haku ni da xsabaq sgt2... rasa nk je cpt susu ni increase balek... (T T) sdehla kalu tiba2 MIL amik keputusan kasi aisya fm... habeslaaaa.... dok isau sgt2 neh... berdoa dgn tekun mg allah swt memberikan aisya yg terbaek... n ditmbhkan air susu neh... ameen... aisya be strong dear... tlg doakan ummi sama na... mg allah swt tambahkan air susu ummi... mg aisya trus dpt consume susu ummi shj... ameen... (T T) dahla xdak stock ebm... kalu x, leh bergantung hidup dgn stock tuh even susu merudum time puasa neh...

Dgn aisya xmo direkfeeding pulak neh... rasa mmg sgt2 tertekan... rasa sronok ja kalu tiba mlm sbb bila dia da tdoq, n dia mau direkfeeding... sgt rindu saat2 menyusukan aisya dulu (T T) tsk... tsk... tsk... tiba2 rasa nk nanges... aisya...

9 sweet persons:

mas said...

salam ramadhan faizah....
kite silent reader...
menda yg sgt risau kn if pose...faizah,tenang ye, +ve...
try jgk mkn bubur kacang hijau,lobak putih(wat msk air)...then air dia minum...if jmp habbatusauda,mskkn biji dia dlm mskn(sume mskn) insyaallah..usaha je byk2...dari Allah rezeki dtg,dari Nya jg kite meminta...
chaiyo!!!
moga dipermudahkn

f a i z a h 's said...

mas: tengs sbb sudi bc blog yg xseberapa neh...tengs atas cadangan2 tuh...sy pn dlm proses mencuba jgk neh...doakan sy k... (-_-")

ღnFashyaღ said...

salam faizah,

so far selama 3hari puasa ni production fashya still ok macam biasa. fashya nak ty faizah, masa nak pump tu faizah rangsang tak let down reflex(LDR)? kalau tak rangsang, better buat dl sebelum pump, bile LDR baru best masa pump, susu tu keluar banyak.cara nak rangsang main2 dgn puting sambil selawat/zikir. bila susu dah kluar dari nipple baru pump. Lagi 1 cara fashya, nak kosongkan breast perah guna tangan.

Fashya pun pengguna spectra3. Slalu skali pump dapat 5oz, guna spectra ni kadang2 dapat 2oz kanan, 2 oz kiri, so total 4oz, yang lagi 1oz tu fashya perah guna tangan, sebab guna pump ni kadang2 dah tak flow susu yg keluar, tapi bl guna tangan rupa2nya masih banyak lagi susu dlm B. so boleh topup...kan org kate tangan pump yang kedua terbaik lepas baby.

ape yang faizah mkan tu keep makan.

hope membantu faizah..:)

Puan nadxoxo said...

sedeynya baca. nad xpenah lalui lagi so xtau nak kasi pendapat apa. apapun semoga akak tabah k!

ummioked said...

Salam...sama lah macam anak ummi dah 3 bulan, mmg 2 minggu lepas dia confius nipple...so mmg agak susah nak bagi direct feeding, dah mamai2 baru nak...so apa yg ummi buat lebihkn contact skin to skin..usap nipple kat pipi baby n offer atleast sejam sekali..al-hamdulillah minggu ni dia dah ok..

Cery said...

salam dear faizah..sabar ye..bulan ramadhan ni doa mustajab....bykkan beristigfar..rileks...supplemen rohani dan fizikal kene seiring ye dear... bykkan berzikir dan berdoa.... lagi faizah stress..lagi susu tu merajuk nak kluar...rileks dear

f a i z a h 's said...

Fashya: fashya...tengs for the tips...faizah xpnh wat pn LDR tuh...leh try for next pumping session :) tengs ek...try gna tgn tuh mmg xreti...skit sgt yg kuar...menitik2 je...sgt xreti n rasa cik B sakit...huhuh

Puan Nadxoxo:nti nad bakal lalui :)

ummioked: tengs ummioked...mmg sgt memerlukan idea bg bb yg keliru puting neh..esok cuti leh cuba kot insya allah...kiranya bg bb dekat je dgn cik B kn...hihi... :D

Kak cery: kak cery, tengs a lot too... mmg dlm proses menstabilkan diri...eceli stress sama...bdn penat, byk kena fikir thats why kot production a little bit slow... :)sama2 kta mantapkan supplement mental, fizikal n rohani insya allah~

kunaz said...

faizah minum byk air masak x? kunaz ms posa nie minum sampai nk mati lemas. slalu spare air kt katil, so kalo tjage nk bfeed irfan trus minum. ms sahur pn btubi2 minum. pastu kunaz pasan kalo minum byk air, susu cam byk gak. ms subuh lps mandi nk gi keje tue dh menitik2 dh. pastu pam sesi pagi kt ofis kdg2 tu dpt 8 oz in less than 10mins. tp by ptg tu mmg dh bkurang lah. pg jela byk sket maybe sbb minum air byk sgt mlm n sahur tu

f a i z a h 's said...

kunaz: haha~! minum byk mcm nk mati lemas gak... :P tp mebi xsebyk kunaz kot...uhuhu...xpela, sy cuba je yg terbaek...n doa byk2... :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D