2.8.10

Mr. P dan tuntutan kerjaya...

Bismillah wal hamdulillah...

Planning nk pektis2 pose dlm sya'aban neh namun 1hari pn xdpt lg... alasan takut production susu merudum... pendek sungguh pemikiran kamu faizah! oke2... sy tgh lemah iman skrg... bleh wat sangkaan bkn2 pasai pose pulak kn? think +ve ja apa2 menda pn n lakukan persediaan awal insya allah sume akan ok... ok2 then haruslah pektis posa dulu b4 masuk ramadhan... so bersiap2 lah nk pose arini... skali ari sabtu ptg yg lalu... Mr. P sy sudah menghadirkan diri... hancuss plan sy (-_-) Cpt btul kan Mr. P mai sdgkan sy masih lg berjaya fully-breastfeed aisya... (tolak tepi kes masa dlm pantang yg terpaksa campur fm... xmo ceta dah kerna sedih... tsk... tsk... tsk...) setakat ni sy masih gigih fully-bf aisya walaupn mcm da nyawa2 ikan (T T) tp nak gak merangkak agar dpt capai target 6bln... bertabahlah faizah~!! cumanya ada prob skit nk menghadapi hari khamis n jummat neh... xtau nk wat gena... tsk... tsk... tsk... redha dah neh... berdoa jela... sbb xnmpak solution apa dah (T T) *nanges...* knp terlalu sukar utk melakukan yg terbaek???

Sejak mr.p ni mai... production susu skit turun... mebi sbb hormon kot... sy berusaha utk jadi seceria mungkin walaupn mmg kkdg rasa tersgt moody+letih namun sy berusaha utk lbh +ve n berdoa mg dipermudahkan sgala... alhamdulillah okla setakat neh... tp xheaven sgt mcm masa mula2 dulu... sy kena kerapkan lg pumping session sy... fuhhh...

Pastu kan..........pastu kan... ari khamis & jumaat ni sy ada program kt kuala ketil, baling... mula program kul 8pg-5ptg... ada majlis perlancaran projek sekolah pintar TM di sk tembak kuala ketil... So...................... sy kena tinggalkan aisya dlm jarak waktu yg sgt panjang n mungkin......... stock susu kais pagi mkn pagi n kais petang mkn petang utk aisya tidak mencukupi utk menampung keperluan aisya... tsk... tsk... tsk... memandangkan program start kuk 8 haruslah bertolak awai... n abes kul 5ptg haruslah bertolak balek lewat jgk... total aisya minum susu masa sy tinggalkan kt MIL adalah lbh krg 4-5kali x 3oz = 12-15oz utk 8-9jam sepeninggalan sy... erm... kkdg sy terpaksa kuar lunch hour utk antar susu utk aisya... sbb sy akn bekalkan aisya dgn 4botol x 3 oz ebm... kiranya plg kurang sbnyk 12oz per day... kkdg sy bg extra la dlm 1-2botol in case sy kena blk lewat... tp slalu ada extra la... xpenah lg xcukup... xpenah lg MIL call kerna xcukup susu... sy yg slalu call MIL isau kot2 susu aisya xcukup... huhu... tp aisya releks je... dia xdakla asik nk minum susu jer... tp MIL da bajet masa minum dia 2-3jam skali...

Ari khamis n jumaat ni mcm mana ye? ada 2hari je lg sy nk kumpul ebm... production susu lak merudum skit since mr.p da dtg neh... waduuhhh... mmg tdo xlena la 2-3hari neh... apa leh wat sy xdak stock ebm mcm org laen... sob3... sdehnya dgn nasib diri (T T) mungkin sume neh da ditaqdirkan... sy just berusaha bersungguhla setakat 2hari yg ada neh... sy bajet 1hari dari subuh b4 sy bertolak ke baling hingga lbh krg kul 10mlm aisya perlukan dlm 7-8botol x 3 oz = 21-24oz per day... fuhhh... byk gak tuh... ya allah permudahkanlah urusan hambaMU ini... 2-3kali gak kena bgn pumping time mlm... slama ni sy bgn pumping 1kali je... kali ni setiap kali aisya bgn nk nyusu kena bgn pumping skali... skit2 lama2 jadi bukit kn? tp sempat ke nk jadi bukit neh since ada 2hari je lg... (T T) padan muka sy kn?? sapa xsoh wat persediaan awai? tp nk wat gena, stock ebm yg sy wat tuh aisya akn minum.. dia kan xminum direk time siang... skrg da melarat smpai ke mlm b4 dia tdoq tuh... sabaq je la... mmg da kritikal la keadaan sy neh... dia tdoq kul 10mlm so selamat la stock ebm sy... kiranya kalu dia terbgn kul 12mlm sy leh trus je direk n dia mau je xdak masalah apa2... kalu b4 dia tdoq tuh dia nk susu n nk kasi direk mula la wat perangai... dia isap sat, pastu lepas... isap lak pastu lepas... cam xpuas isap la... geram sgt... time pas dia da tdoq tuh ok je dia isap... sy pn xphm...

So alternative in case sy xbleh nk kumpul stock dlm 2hari neh adalah FM........... huwarghhh... xmo sebut langsung kalu bleh... atau... sy skip salah satu hari tuh... so xdaklah sy terkejar2 kumpul stock... cam ne ek?? ya allah permudahkanlah urusanku ini... mmg pening pkiaq... smpai nk termuntah2 rasa pkiaq menda neh (T T) tp takkan nk biaq aisya kelaparan kn? takkan nk bwk aisya p kuala ketil? sapa nk jaga dia sdgkan sy ada tugasan di sana... ya allah byknya menda kena pkiaq.... tlg~! sapa2 ada cadangan plg bernas?? sob3....

3 sweet persons:

Cery said...

Faizah dear..if period.mkn ostematrix 4biji sehari...ada kan?..ni entry akak ttg kehadiran period insyaAllah tak menjejaskan susu.. http://everybodylovescery.blogspot.com/2010/04/return-of-menstruation-does-not-mean.html

AshAnas said...

awal jugak faizah dh period... tp normal je tu faizah, sbb kwn shira mmg fully bf anak die, suri rumah lagi, mmg xpernah cmpur fm lgsung. dia mai period ms anak dia 2 bulan..

sy fhm situasi faizah tp insya'Allah, ada rezeki utk aisya... positif ya... Allah akan bantu kita...

f a i z a h 's said...

Kak cery: ye kak..ada..tengs ek akak...

AshAnas: tuhla...mmg terkejut btol la...xsangka lak leh period awai sgt...adeiii...haruslah berhati2..keh3

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D