6.8.09

Menjawab persoalan...

Bismillah wal hamdulillah...

Wah~! lusa sy akan jadi pengantin baru balek~ besnyerk... ehe... mengembalikan kenangan saat menjadi isteri about 2months n 1 week ago... dah agak lama kn... pejam celik ja... dah 2bulan rupanya... sntiasa berdoa agar bahtera dan mahligai yg dibina n dilayari bersama akn dirahmati allah swt... n berkekalan hendaknya... serta dikurniakan zuriat yg soleh dan solehah...ameen

Menjawab persoalan...apakah persoalannya...

"Dah ada isi ke?"

"Dah preggy ke?"

Wah...cptnya... erm... jawapan mudah n ringkas....

"Belum lg..."

Dalam hati mmg nak anak cepat... tp sume tuh bkn dlm kuasa kita kn... kita mampu berusaha dan berdoa shj...dlm hati kuat menyatakan allah swt belum lg memberikan rezeki zuriat kerna tanggungjawab sy pada suami pn masih belum terlaksana sepenuhnya... what if tiba2 ada anak, kesian encik suami kn? apa yg pasti setiap yg terjadi n berlaku itu ada hikmah yg tersumbunyi... eceli ada satu peristiwa baru2 ni yg berlaku... mebi sume neh sbg petanda atau ujian dariNYA... Nk tgk sejauh mana kita bersabar menerima segala ketentuanNYA...

Begini...

Baru2 neh Mr. P sy kelihatannya lewat.... berdebar jugak dlm diri... tp ignore je n assume Mr. P akan menghadirkan diri jgk nti... tunggu pnya tunggu... demam pulak~! n sy mkn ubat ikut suka ati jerk...rmai yg trigger sy n ckp

"Ntah2 pregnant..."

Gulppp... telan liur... dalam hati berdebar2 ok... sbb sy langsung xfikir pregnant seawal ini tp xmustahil kn... tiba2 perasaan risau menyelinap ke hati kerna sy langsung tidak menjaga mkn, mkn ubat pn xberjaga2, siap mkn jamu lg oke~!!! what if kalu sy btul2 preggy.... waaaa.... sian bebi sy.... ( T T ) carelessnya sy....trus berdebar2.... n Mr. P delay sehingga hampir 1bulan... test n the result +ve yg sgt2 blurry.... tp agak lama baru appear result itu...gulp.... waaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... nangis... gembira+risau... (T T) masa 2nd week delaynya Mr. P sy da test but the result was -ve... syukur... but still berdebar2 jugak... knp Mr. P xdtg2 gak... sy penah delay Mr. P tp maximum delay tuh just 2weeks... musykil sungguh diketika itu... encik suami pulak jauh di mata... jumpa doctor n doctor siap scan... memandangkan sy demam siap mual2...pening2... erkkkk... apakah simptom2 ini... aneh sungguh...siap sakit pinggang, sengal ari2... doctor said

"Simptom pregnant n period hampir serupa... n apa yg bleh kita buat adalah tunggu for the next cycle...mebi berlaku perubahan hormon selepas kahwin...but result scan masih blur n xnmpak apa2... sy xbleh nk sahkan apa2... so just wait oke~ jgn lupa jaga2 permakanan..."

Berdebar oke....


3rd week++ delay period, maka Mr. P pn datang dgn sendiriknya....tp sgt sakit... siap xdpt tdoq malam... keluar ketul2 seumpama perut ikan... agak byk...gulpppp... adakah misscariage (T T) mendapatkan nasihat daripada beberapa rakan yg berpengalaman... kata mereka...

First opinions...

"Mebi jgk nak pregnant...tp xjadi sbb janin xkuat sbb tuh result pada UPT (urine pregnancy test) tuh +ve yg blurry...sbb akak pn penah jadi gitu..." (adakah kerna sy mkn ubat mcm2 tanpa pengawasan... serta jamu yg mmg ternyata panas... pastu trus stop n xmkn dah jamu2 bagai... terdetik juga rasa kesal tp xdak sapa leh lawan kuasaNYA kn?)

(T T)

Second opinions...

"Mebi UPT test kit tuh dah rosak / expired so that result dia error... sume tuh perubahan hormon baru kahwin"

(-_-")

Third opinions...

"Tak ada rezeki lagi... sabar ye...sume atas kehendak n kuasaNYA"

Terus berjmpa doctor n the doctor pn agak musykil... dia pn melakukan scanning n the result xdak apa2 dah pada rahim sy... i dun know... sama ada btul2 misscariage ataupn cuma perubahan hormon... tiba2 rasa sdeh... ntah knp...huhu... encik suami xhabes akan mengusap perut sy berkata:

"Sayang ada bebi neh..."

Everyday oke...waaaaa sdehnya.... xpnh tgk encik suami sedemikian rupa... dia nak bebi rupanya... (T T) sabar yang.... mebi sume tuh petanda rezeki bakal diberikan allah swt... sama2lah kita usaha....

So kesimpulannya, sy masih lg belum berisi lg till skrg... berisi dgn lemak adala...hahahha ~! doakan daku kawan2... tibe2 rasa nak / kepingin zuriat pemanis rumahtangga kami...uhu...

2 sweet persons:

FAKHRATI BT AZIZ said...

sje nk kongsi ngn awk..sya slalu bace blog awk..samala mcm sya, simptom yg sama lepas kawin.2 bulan pas kawin, period jln x betol...lewat 5 hri,pas tue hmpir 2mgu..until now da 5 bulan kawin.orng kata hormon pas kawin lain....simptom yang sama gak time bulan ke3 bila sya muntah2,sakit pinggang mcm org pregnant...tapi belum rezki lagi...sama2 kita doakan..n x terlewat wish slamat pengantin baru..moga kekal hujung nyawa...:0)

f a i z a h 's said...

erk..mekaseh atas komen...sama2 kita usaha agar kita menjadi ummi ek pasneh...insya allah...ameen

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D