15.5.09

Menjadi bakal... (part 2)

Bismillah wal hamdulillah...

Lagi mengenai menjadi bakal *tutt*

Syukur, rmai sungguh org yg prihatin kepad a sy yg ingin menjadi bakal ini... ehe... tengs to all sbb tanpa berat mulut memberikan beberapa kata nasihat n petua yg sgt2 berguna... arini ada seorg lagi ustazah memberikan nasihat kepada saya... berkenaan dengan kesihatan dalaman wanita... adeh... plg segan+malu utk diperkatakan... beliau menyarankan kepada sy untuk mengambil supplement ACID FOLIC sebelum bernikah... erkssss... *blushing* untuk pengetahuan yang tidak mengetahui, acid folic adalah supplement yang diambil oleh bakal2 ibu yg sudah pun pregnant~ tp sy blum pn pregnant n blom pun kahwin... apakah fungsi acid folic?

Acid folic - Salah satu unsur vitamin B yang terbentuk di dalamnya dapat mengelakkan kecacatan saraf tunjang seperti spina bifida pada bayi yang belum lahir sebanyak 80%. Jadi tingkatkan pengambilan acid folic SEBELUM KEHAMILAN dan ketika 12 minggu pertama kehamilan. Di minggu-minggu awal ini, organ dan sistem badan bayi mula terbentuk. Acod folic banyak terkandung dalam bayam, kacang buncis dan panjang, produk soya, kekacang, makana2 yang diperkaya seperti jus, bijirin, buah-buahan sitrus, ayam dan ikan.. (hasil rujukan buku penjagaan ibu dan bayi; koleksi PA&MAL; karangkraf)

Berbalik pada cite asal... ustazah tersebut menyarankan saya sedimikian n melihatkan saya terkejut, beliau membawa buku rujukan bertajuk "Penjagaan ibu dan bayi" utk saya rujuk dan baca n ternyata benar seperti kenyataan yg letakkan di atas... sy musykil sgt2... sy rujuk encik tunang n encik tunang ckp, better xpyh lagi in case apa2 sbb bkn atas nasihat doctor... yg penting jaga pemakanan n mulai skrg makan makanan2 yg berzat...terutamanya makanan yg kaya dgn acid folic... erm.. sy pn setuju dgn saranan encik tunang... mcm cuak jerk nk makan acid folic awal2... kalu doctor yg sarankan mebi laen sikit...ntilah, bila2 saya jmpa doctor n bertnyakan hal itu... (adik saya kt UK pn bleh... saya akan rujuk kemudian sbb tak terfikir pn...ehe) tp kalu ada sapa2 yg terbaca post ini n mengetahui lbh lanjut leh la share2 oke... saya sgt isau... ustazah ini menyarankan sedemikian krn beliau baru sahaja keguguran n puncanya adalah krn bayi kekurangan zat sbb beliau tidak tahu beliau pregnant masa tuh... so mkn pn kurang n beliau pn xambil sbrg supplement untuk tujuan penambahan zat dlm badan... jadinya development bayi beliau tidak berlaku dgn baik... rezeki n taqdir allah swt mengatasi segalanya, bayi beliau gugur pada usia 4-5bulan... kembar pulak tuh... kesiannya... apa leh wat... allah swt menyayangi kedua2 anaknya itu... jadi beliau pn menyarankan agar bersedia lbh awal... in case berlaku kehamilan yg tidak disangka n dirancang... at least bebi itu ada back up sbb mak dia da amik supplement utk persediaan hamil... errr... sungguh ragu2 n bingung... btol ke ek... adesh...


6 sweet persons:

twisted-dolly said...

Salam. Thank you for ur support and nasihat. appreciate it very much. Btw, pasal folic acid tu mmg penting. Ive seek advice with my cousin, doktor pakar perempuan, and she adviced me to take folic acid, at least 400micrograms 3 months prior to pregnancy and up to 3 months of pregnancy. So if you are planning to get pregnant, you can take prenatal vitamins. Its like taking supplement/multivitamin in ur daily life jugak. and it wont do any harm to you. And if u take extra of the folic acid pun, it will get excreted out in your urine. So tak salah untuk kita yg belum pregnant utk ambil tu, sbb itu salah satu preparation utk body kite for pregnancy. but of course, healthy and balanced diet mmg penting. hope this will help any kemusykilan.

eisya layyinan said...

slm.yup btol kate twister n ustazah faizah tu.
ikot ape yg saye blaja acid folic mmg patut diambil oleh sume child-bearing age woman.xkesah la die da kawen atau blom.kalau da nak kahwin amek lg bgs sbb pregnancy xdpt dijangke bile berlaku time da kahwin nnt.so amek awal2 lg bgs.

f a i z a h 's said...

Salam...ouh really appreciate u too.. prenatal vitamin? sounds good.. i ada search jugak pasai prenatal vitamin, n one of prenatal vitamin types is folic acid..tengs sarah~ ^_~ baru la clear skrg...

f a i z a h 's said...

Eisya Layyinan: awk bakal doctor kan? ehe..so lbh tahu la ek...so awk pn patutla amik folic acid tuh sbb awk pn nk kawen kan? jom amik sama2...:P

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

kalo ikt sy pn, sy stuju ngan tunang akak, amik mknn yg ade acid folic rather then vitamin acid folic. 1st sbb mls p famasi ;p 2nd, mknn yg ade acid folic lg ori n fresh n xde bhn2 campuran.ngeh2.

f a i z a h 's said...

Mrs.Li Faeeza: ahaha... so skrg faeeza amik yg mana? acid folic vitamins ke atau amik makanan yg ada acid folic? kena tnya org yg da kawen kn? akak lom kawen lg...ehe ^_~

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D