18.2.09

Jaga tepi kain? What do u say?

Bismillah wal hamdulillah...

Adakah sepatutnya begini?

Orang A: "Cuba awk tgk kawan kita seorg tuh...belum kawen lg tp da letak gmbaq tunang/pakwe dia dlm blog/frenster/hi5/facebook...teruk betul la...."

Orang B: "Jomla kita tegur dia...perbuatang dia tuh menjengkelkan...kita wat annoucement kt yahoo group...so that dia akan terasa..."

Orang A: " Ha'ah...saya akan buat annoucement nti, kepada sesiapa yg menempelkan gmbar tunang/pakwe dlm blog/frenster/hi5/facebook or seumpamanya tlglah buang oke~"

Atau sepatutnya begini....

Orang A:"Erm...kelihatan kawan kita seorg ni da ada pakwe/tunang la...ada gambar dalam blog/frenster/hi5/facebook dia..."

Orang B: "Ouh yeke? Kurang manis kn mcm tuh? Takpe...kita jgnlah hebohkan perkara ni dulu...kita tegur dia perlahan2...mungkin dia terlupa tuh...biasalah..kita pn selalu juga terlupa dan terlalai...tp jgnlah kita bgtau kawan2 yang laen...nti dia terasa hati..."

Orang A: "Yup...nk tegur org mesti berhikmah...n ikut method2 yang win-win situation...insya allah...n jgn kita xconsider perasaan n air muka dia...even dia buat salah"

Atau juga patut mcm ni...

Orang A: "Eh...kawan kita seorg ni dah ada pakwe/tunang la...ada gambar dlm blog/frenster/hi5/facebook beliau...patutkah mcm neh ek?"

Orang B: "Erks... yg awat nk menyibuk jaga tepi kain org tuh kenapa? masing-masing da besar n bleh fikir sndiri...biarlah dia nk letak gmbar sapa2 pn..."

Orang A: "Yeke mcm tuh? saya menyibuk ke?"

Orang B: "Yelah menyibuk hal org...awk jeles ke dia ada pakwe/tunang...sikit2 nk ckp org ni teruk la...org tuh teruk la...kita kena tgk gak diri kita ni...da cukup bgs ke nk ckp2 hal org n mengatakan keburukkan org...?"

Orang A: "Baek..."

Ada 3 situasi di atas...yg manakan paling releven pada pemikiran para pembaca sekalian (of course xramai pn yg baca blog ini...huhu) which one is the best? huhuhuhuhu...

Think for the best...tepuk dada tnya iman....

6 sweet persons:

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

sy stuju wrne biru nye scenario (ish, patut nye wat wrne pink je kak ;p) bukan disebabkn sy letak gmbr tunang / pakwe sy dlm fster/fcbuk, tp xslh pn pd pdgn sy nk letak. mlainkn ade ftwa kate slh.lg 1 sebab adlh utk elak org msk line ;p haha! sy xtau la xmanis kt mn.mlainkn kalo gmbr 2 mghairahkn.ape pdgn akak ;)?

tepuk kpale (kuat sket), tny otak ;p

f a i z a h 's said...

btol gak ek...huhu...apa2 pn depends la kan...mebi xmanis bg org yg ckp tuh takut xjadi kot (if baru bertunang or pakwe)...elak org masuk line tuh akak setuju sgt~! haha...biasala manusia, ada je nk cari salah kn?

kunaz said...

yes, setuju biru jugak! =D
rasanya problem bukan timbul kt orang yang letak gambar, tapi kat orang yang tgk gambar tue. huhu...

kte positif jela, kalo orang tau kita kapel/tunang baik2, orang pun akan doakan kite. tol cakap mrs li, lainla gamba2 yg menyakitkan mata.

tapi tula, pandangan org ni bebeza. ade jnis yg seme bende nmpk x btul kt mata diorang.

tp, utk diri kte sdiri, kite trima positif je seme bende kn. soal jodoh rezeki hidayah seme tu Dia yg decide.

f a i z a h 's said...

perghhh...
mmg besla pandangan faeeza n kunaz...sy akui sume tuh ada kebenarannya.....asalkan kita tahu apa yg kita wat...masing2 da leh fikir sndiri kn?
^_~

reef said...

ehems2~xpe kakak faizah~
dah dah nanti~letaklah gambar byk9~ xde sape nak sebuk2 kain2 lg~ ngeh99999999~ sabo yerk~~ skekk jek lg~~

f a i z a h 's said...

:"> yelah en.arif.....hu

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D