25.1.09

Ziarah...

Bismillah wal hamdulillah...

Kemarin (24 Januari 2009 / Sabtu) adalah hari menziarah sanak saudara utk saya sekeluarga... ambil kesempatan cuti tahun baru cina yg baru shj bermula...seronok dpt berjmpa sanak saudara yg kkdg tuh bleh berjmpa time2 raya shj...

Kenduri kawen di bukit chabang, titi tinggi, perlis

Aktiviti ziarah kami bermula dgn menghadirkan diri ke rumah kawan lama mak abah di bukit chabang titi tinggi perlis...saya pn xpasti kenduri anak dia yg kebapa sbb tiap2 tahun dia buat kenduri kawen...hehe...dah tuh pulak anak dia kawen muda2...umur dlm 21-22thn dah pun kawen... apa yg menarek kt kenduri ini adalah, suasana kenduri yg sederhana dan yg plg bes tgk pasangan pengantin tersebut...depa mcm baru saja mengenali...haha~!!! sweet sgt tgk, sbb depa xdok dekat2 pn...si pengantin perempuan tuh asik berkepit dgn seorg adik beradik dia (mebi kakak or adik yg jd pengapit pengantin) dan husband dia dok jauh sket la...mcm baru kenai ja depa tuh dan pengantin perempuan tuh kelihatan sungguh malu2 dgn suami dia....suami dia lak berlagak slamber ja...hu...mebi malu jgk kot...xpnah la tgk pasangan pengantin mcm tuh...slalu kita tgk pasangan pengantin ni asik berkepit ja hari kenduri...nk bergambar la..jmpa kawan2 la...smbil berpegangan tangan...tp laen bg pasangan neh..dahla dok jauh2..smbang pun tak..kelihatan sungguh malu...eceli mmg xdpt dinafikan, menurut mak saya, family depa neh mmg baek2...xberkawan n bergaul bebas n no wonder ada kemungkinan jodoh depa pun family yg tentukan...sbb tuhlah depa malu2 btul...apa2 pn sy seronok gak dpt tgk mak n abah jmpa kawan2 lama mereka di situ...malah ada di antara makcik2 tuh kenai pulak dgn saya, katanya mak n abah slalu bwk saya n kakwa (kakak sulung saya) menghadiri usrah... masa itu saya masih kecil lg...huhu...skrg umur saya dah almost 25 years old thn ni...^_^

Rumah tok ngah (datuk sedara sebelah abah a.k.a ayah sedara abah)

Setelah selesai menghadiri kenduri di bukit chabang...kami meneruskan aktiviti ziarah kami ke rumah tok ngah...lbh kurang dlm kul 4ptg...

Tok ngah saya dah lama sakit...sakit tua...di usia 80thn lebih beliau terkena stroke dan kini terlantar xdpt bgn...sedih jgk melihatkan keadaannya...kami membawa buah tgn kuih muih (tepung talam) abah yg merindukan arwah ibunya (adik kepada tok ngah)... kesian dia...abah smpt menyuapkan beberapa potong kuih...fuh...even sakit beliau sgt berselera mkn...menurut anak beliau yg menjaganya (pak long din..a.k.a sepupu abah) dia mmg berselera mkn...nasik sepinggan leh abes...mcm org xsakit jgk...cumanya beliau terlantar dan xdpt bergerak...dan sering lupa...dan kkdg berkelakuan seperti kanak2... (sakit tua...biasalah...akn kembali ke dunia kanak-kanak) apa2pun, sume tuh membuatkan saya kembali insaf...kehidupan manusia ini akn melalui beberapa fasa dan alam..dari alam rahim dan akn merangkak ke alam barzakh...itu mmg lumrah yg telah allah swt aturkan utk setiap yg bernama manusia...cuma sumenya terpulang kpd kita utk mengisi setiap alam n fasa yg kita lalui itu...sama ada dgn pkr yg sia2 ataupun ibadat sbg bekalan ke alam akhirat kelak...

Rumah tok itam di utan aji, perlis (nenek kepada bakal suami saya)

Setelah selesai menziarah tok ngah, kami meneruskan lagi aktiviti ziarah ke utan aji...rumah tok itam...nenek kepad bakal suami saya...sebelum tuh berhenti solat asar di rumah tok saya yg terletak di kangar perlis...setelah solat, kami pun meneruskan perjalanan ke kampung utan aji perlis...mencari2 rumah melalui alamat yg diberikan encik tunang (sbb xpnh pergi...sblm ni nenek encik tunang warded n skrg da kembali ke rumah...so ni kira proses mengeratkan silaturahim juge la...ehe) proses mencari rumah xsusah sbb kampung kt utan aji mmg best...sumenye proper labeled...jalan n lorang dilabel dgn kemas...sign board pn mcm tuh so xsusah nk cari...setelah tiba di rumah tok itam, hati saya terpukau dgn suasana kampung yg sgt nyaman di situ... (berbeza dgn suasana kampung di rumah saya...huhu.. ntah knp...)

Masuk je rumah...kelihatan rumah kayu tradisional yg dijaga rapi menenangkan minda saya...sedikit renovation dilakukan utk menyesuaikan keadaan dgn usia rumah yg agak uzur...namun, saya sgt suka dgn suasana itu...saya menjenguk tok itam yg terbaring di pembaringan...kemas dan tersusun rapi...katil yg rapi, kipas n tv...dlm hati saya...bgs btul anak2 dia jaga tok neh...kemas n bersih sahaja...sy bersalaman dgn tok...tok kelihatan masih mengenali saya walaupun tok xdpt berkata2...tapi anggota laen dpt digerakkan dgn baek...kesian tok...makanan juga disalurkan melalui tiub yg dipasang di hidung...masa sy smpai tuh, makcik maimunah (mother in law to be...) sdg menyediakan susu utk disalurkan ke dalam tiub makanan di hidung tok... setiap 4jam, susu yang dicampurkan ubat itu disalurkan...kesian tok...dah xdpt nk menikmati makanan melalui mulut...semuanya disalurkan melalui hidung terus ke perut...sdg asyik melihat makcik maimunah memberikan susu kpd tok, beberapa org sedara mereka pn smpai...kebetulan...one of them adalah 2pupu tok saya~! huhu...mmg ada kaitan keluarga rupanya kami ni (family saya dan family encik tunang...) tgh dok sembang2 tuh, makcik maimunah memperkenalkan sy kepada sedara yg dtg tuh..."inilah tunang angah..." ehe...malunya saya... :"> (angah tuh nama gelaran dlm keluarga utk encik tunang) kira petang tuh, petang yg bahagia utk saya...dpt ziarah dan dpt juga mempereratkan silaturahim sesama kami...bahagianya keluarga kami...ya allah...kekalkanlah ikata ukhwah antara kami..rahmatilah kehidupan kami sekeluarga...masukkanlah kami dlm golongan org2 yg kau kasihi...peliharalah kami dari tipu daya dunia dan peliharalah kami dari azab nerakaMU...Ameen ya rabb...

2 sweet persons:

syma_mr said...

bestnya akak jln2...bila nk kawen?

f a i z a h 's said...

hehe ^_^
doakan akak eh...
insya allah tahun ni akak akn mengakhiri zaman bujang akak...ehe...
(^_~)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D