28.1.09

Menyucikan niat...Bismillah wal hamdulillah...

P/S: Pesanan utk diri sndiri dan sesiapa shj yg membaca entri ini...setiap amalan kita pasti bermula dgn niat...maka sucikanlah niat kita dgn keikhlasan...tanpa mengharapkan apa2 dan balasan atas setiap perbuatan kita itu...

Saya fokuskan perkara ini terutamanya dalam proses menuju alam perkahwinan...krn proses ke arah alam ini, adalah satu proses yg bakal menjanjikan kita dgn 1001 mcm ujian dan cabaran... bahkan setelah kita berjaya menjengah ke alam rumah tangga, 1001 mcm lagi ujian dan cabaran yg akan mendatangi...Maka sesungguhnya hidup ini penuh dgn ujian dan cabaran tanda kasih sayang dari ALLAH SWT supaya kita sntiasa beringat, berwaspada, tidak lalai dan leka dan sntiasa bergantung harap pada dia yg esa...

Dipetik dari sebuah kisah...SEGALANYA BERMULA DENGAN NIAT...

Suatu ketika dahulu, seorang lelaki di Mekah telah meminang seorang wanita di Madinah yang bernama Ummu Qais. Wanita itu enggan berkahwin dengan lelaki tersebut kerana mereka tinggal berjauhan. Menurut sebuah keterangan, wanita itu telah berkata, “Bagaimana engkau hendak berkahwin denganku kerana engkau tinggal di Mekah dan aku tinggal di Madinah. Sekiranya engkau mahu berkahwin dengan aku, marilah berpindah ke Madinah.”[1] Semasa peristiwa hijrah masih berlaku, lelaki itu berpindah bersama-sama para sahabat ke Madinah, tetapi dengan niat yang berbeza.

Mengetahui perihal tersebut, Rasulullah telah menegur secara terang-terangan niat lelaki itu. Menurut Umar Al-Khattab, beliau telah mendengar Rasulullah bersabda, “Setiap amalan dimulakan dengan niat dan bagi setiap orang apa yang telah diniatkannya. Sesiapa yang hijrahnya kepada Allah dan Rasul-Nya, maka hijrahnya kepada Allah dan Rasul-Nya, dan sesiapa hijrahnya karena dunia yang akan diperolehi atau wanita yang akan dinikahi maka hijrahnya sesuai dengan apa yang dia niatkan.”[2]

Walaupun terdapat perbezaan perjalanan hijrah sahabat Rasulullah dengan perjalanan mencari si dia, namun setiap perjalanan perlu dimulakan dengan niat yang betul. Di dalam perihal berkahwin, niat seseorang sepatutnya adalah mengharapkan keredhaan Allah. Bukan untuk “bercouple” atau untuk mempunyai seorang teman istimewa. Bukan kerana ingin bersuka-suka atau ingin menunjuk-nunjuk kepada orang lain. Bukan juga kerana putus cinta atau sedang dilanda kekecewaan. Bukan pula kerana mendapat desakkan dan tekanan daripada sahabat handai dan kaum keluarga.

Allah berfirman di dalam surah An-Nur ayat 32, “Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu, dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan.” Ia merupakan satu saranan kepada semua umat Islam supaya berkahwin, walaupun tidak berkemampuan.

Pada surah yang sama, di ayat 33 Allah kemudian menegaskan, “Dan orang-orang yang tidak mempunyai kemampuan berkahwin, hendaklah mereka menjaga kehormatannya sehingga Allah memberi kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya”. Allah telah menyuruh hambaNya yang berniat untuk berkahwin agar menjaga kehormatan sekiranya tidak berkemampuan dan bersabar sehingga dikurniakan kekayaan daripadaNya.

Lazimnya seseorang yang berniat untuk berumahtangga kerana Allah akan menerima dengan hati terbuka siapa sahaja yang mendatang. Asalkan yang mendatang itu menepati ciri-ciri yang disarankan oleh agama dan setelah beliau telah melakukan istikharah dengan betul. Alam percintaan dan berkasih sayang hanya wujud selepas ikatan sah terjalin.

Sebaliknya jika niat perkahwinan adalah semata-mata memenuhi tuntutan duniawi, sudah tentu pelbagai faktor seperti alam percintaan, rupa paras, kerjaya, gaya, fesyen, wang ringgit, hobi waktu lapang, perasaan hati dan sebagainya akan menjadi persoalan. Semua persoalan perlukan jawapan. Semua jawapan perlukan penilaian. Semua penilaian mungkin akan memakan masa yang panjang dan kadang-kala menimbulkan persoalan baru.

3 sweet persons:

Anonymous said...

akak..sy ske entry akak ni..sbb sy rse sy sdg bdepan dgn konflik yg same

f a i z a h 's said...

^_^
apa2 pn ikhlaskan niat insya allah hati kita akn tenang dgn apa shj yg kita lakukan without kita mengharapkan balasan or apa2...cukuplah keikhlasan hati kita ini allah swt shj yg tahu...tol x? ehe...

Qider said...

seyes..kalau boleh tak nak 'dibius' cinta manusia..takutttt ;-(

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D