28.8.10

Antara tanggungjawab seorg IBU dan seorg ANAK...

Bismillah wal hamdulillah...

Ok, smpt nk hapdet blog smbil pumping... since aisya dibawa berlari oleh maktok, tokwan n tokneknyaa p berjalan2... jenuhla ummi n ayah nk bwk aisya pasneh time ptg2... aisya skrg ni nk pandai da... kul 430ptg- 5ptg dia da ready2 celik mata kalu tdoq... dia tau time tuh ummi slalu bwk balek aisya dari umah MIL pas blk gheja... so kalu time cuti pn dia akn get ready time tuh utk berjalan2... fuhhh... kalu x mmg dia akn merengek spnjg ptg tuh la... mnta dibawak berjalan naek keta... aduhaiiii... aisya.... mmg tau dah time ptg dia akn wat perangai cam tuh... MIL slalu bgtau, kul 430 je dia xmau tdoq or wat apa2 dah... get ready ja tunggu ummi mai amik... pandai na... nmpak ja sy nk bwk blk dia mula eksaited n sengeh2 je... mula la wat muka sombong kt maktok dia... haha... takut org xkasi dia naek keta la tuhhh... masuk je dlm car seat xpandang kiri kanan dah... huhu... :P aisya2... pnya la eksaited dlm car seat dia... :D

Ok berbalek pada topik asal td... sy sbnrnya jadi serba salah... yg mana yg patut sy utamakan... td tiba2 mak sy ckp "Kalau aisya minum susu botol bleh la mak bwk p mana2 atau tdoq di sini (yakni umah maktok n tokwan aisya)" tersentak jgk dgn kenyataan mak ni... sy phm... kkdg mak sunyi jgk sbb cucu2 yg laen berada jauh diperantauan... (ayat skema laks... tsk... tsk.. tsk...) so kiranya aisya ni da jadi mcm cucu 1st la pulak... weekend je sy n en.somi mcm wajib bwk aisya mai jmpa mak n abah... weekdays aisya mmg stay umah maktok maimunah (MIL) n tok ayah (FIL) dia kt kangar.. so bergilir2 la jaga aisya... n kami as parents n anak mcm kena prihatin bab neh... xmau mana2 pihak terasa kn... tuh yg buat mcm tuh... weekdays turn aisya stay kt umah mak tok maimunah n tok ayah suhaimi... n weekend je turn ke umah mak tok jannah n tok wan ramli laks... bergilir2 la gitu... sbb masing2 nk maen2 dgn aisya kn... sy ni mcm mana lg... aisya mmg minum susu ibu jerk skrg... so xleh la mak tok dia nk bwk aisya p berjalan mana2 lama2... plg lama pn 1hari je la... tuhpn sy kena bekalkan ebm yg mencukupi utk aisya... sy harap sgt mak phm situasi sy nk bg aisya hnya minum susu ibu AT LEAST smpai umuq dia 6bln... skrg dia baru nk masuk 4bln... kenala sabaq skit kan... pas 6bln dia da start mkn solid, takdakla dia depends pada susu semata2... sy mcm tersentak sgt dgn kenyataan mak td... dangggg.... oh! mak masih xphm dgn niat suciku ini... xtaula bapa kali nk explain... tsk... tsk.. tsk... kkdg nmpak mcm mak phm... tp kkdg nmpak xphm... nk gak cmpur fm... rasanya niat mak cuma satu, nk bermanja2 dgn cucu dia... tp bila aisya minum susu ibu, susah la skit nk berenggang dgn ummi dia neh... but please sume ni utk kebaikkan aisya sndiri... :( macam mana nk ckp lg pn xtaulaa...

Saya mcm sedikit penin n dlm dilema... antara tanggungjwb sy sbg seorg ibu yakni memberikan yg terbaek utk aisya... dan tanggungjwb sy sbg seorg anak yakni mengembirakan hati seorg ibu... :( tsk... tsk... tsk...

3 sweet persons:

AshAnas said...

sabarla faizah... sy dulu pun alami situasi yg sama... cabaran sy dgn MIL & FIL saya... lg susah sy nak explain... bila sy mntk tolong hasben explain kt depa pun, susah jugak...
masalah skrg, depa tak nampak betapa pentingnya susu ibu utk 6 bulan pertama or sampai 2 tahun tu... sbb zaman depa ni la FM mula diperkenalkan kat negara kita... kebanyakan dah terima yg FM tu boleh membantu dlm tumbesaran bayi...
kita sbgai anak, kena bg depa faham... sy dulu explain zaman skrg dah xsama dgn zaman dulu. zaman skrg lg byk penyakit berbahaya utk baby, dan hanya susu ibu je yg boleh bagi nutrisi terbaik dan antibodi utk baby. sekurang2nya dlm 6bulan pertama ni...
cerita baik2 kenapa awk pilih susu ibu... insya'Allah depa akan faham...
saya dulu ssh nk cerita mulut, sy tulis dlm blog, sbb mak sedara akan baca dan dia yg akan sokong pendirian sy depan MIL saya...
Selamat berjaya...

f a i z a h 's said...

trimas ksh shira...sy da xlarat nk explain dah...berulang2...kkdg diperlekehkan...sy wat derk je la... sbb sy tau apa yg sy wat...sy harap sgt dpt meneruskan penyusuan aisya smpai 2thn...doakan sy ek...menyusu bknlah satu beban...tp 1pkr yg sgt mencabar...mana menda2 baek yg kta nk buat mmg akn hadapi mcm2 cabaran n rintangan kn? BERJUANG ITU PAHIT... KERANA SYURGA ITU MANIS :)

AshAnas said...

Yeah mmg byk cabaran.... Blom lg cabaran org keliling bising2 sbb kita xbg air masak kt baby dlm 6 bln pertama tu.... Blum lg cabaran org campurkan fm bg kt anak tanpa pengetahuan kita... Org pk kita dera anak dgn xbg fm, kononnya susu ibu semata2 xmengenyangkan n xbantu dlm pembesaran.... Sy smpai skrg msih alami sume tu... Bila anas xcmpur fm, sume salahkan sy bila anas mcm xcukup makan, bila berat dia x naik2.... Sy bersabar je... Ssh nk perjuangkan benda yg betul nila org x phm kn?....

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D