9.12.12

Segala peaks~!

Bismillah wal hamdulillah... 

Sementara sy menanti white eggs mencapai suhu bilik utk buat pavlova sy nk share pasai 2terms ni dlm dunia baking... kt mana sy dpt istilah nehs?sy dpt dari buku chef alex goh "Fabulous Cake Business" sgt informative buku nehs terutamanya bg yg nk memulakan bisnes mcm sy... buku ni ajar cara2 nk kira kos setiap kek. Sgt best cuma xsmpt nk belek2 satu resepi yg ada kt dlm buku nehs...

Ok meh nk share apa yg chef alex goh ni bg dlm buku ni serba sedikit... sy pun baru tau eceli... hehe :P yakni terms hard peak n soft peak... slama ni tau soft peak ja, xtau pulak ada hard peak pulak dah... ok apa bezanya, kegunaan sume...

No Peak

Slps beberapa minit memukul telur putih telur putih menjadi buih2 halus dan masih lg kelihatan cair dan tiada bentuk yg terhasil apabila mengangkat 'beater' 

No peak

Soft Peak

Bila telur putih dipukul sehingga kelihatan bekilat dan bila kita angkat 'beater' atau pemukul mixer tuh akan kelihatan adunan melentuk tp tidak jatuh. Selalunya kita akn pukul telur utk ke tahap 'soft peak' sblm gula dimasukkan ke dlm adunan telur putih. Soft peak sesuai digunakan utk adunan 'japanese cotton roll', 'cheese cake', 'tofu cake' and etc

Soft Peak

 Firm Peak

Stage 'firm peak' ini dicapai antara 'soft peak' dan 'hard peak' di mana apabila mencapai tahap 'firm peak' dan beater diangkat adunan akan statik tegak beberapa ketika dan melentuk seperti keadaan soft peak selepas itu :)



Hard Peak / Stiff Peak

Tahap 'hard peak' akan dicapai apabila gula dimasukkan ke dlm adunan telur putih yg telah dipukul ke tahap soft peak td. Nak tau mcm mana hard peak bila angkat 'beater' atau pemukul mixer adunan akn kekal terpacak tak melentuk dah... hehe :) 'hard peak' ini sesuai utk membuat pavlova, meringue cookies and etc...

Hard/stiff peak
 
Sekian, terima kasih :D

 

0 sweet persons:

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D