31.10.12

Reminder...

Bismillah wal hamdulillah...

Ini adalah reminder diri sndiri terutamanya...slalu sgt lupa, alpa nk kalut sume ada la... sy mmg sgt kalut orgnya...nk siap cpt atau gabra tahap gaban! tuh blom berselisih dgn org yg digosipkan dgn kita zaman skola n U dulu... rasa nk jatuh bergolek saja... kah kah ka :)) ok fine da tersasar jauh...

Ni reminder pasai membaking la...3-4kali gakla swissroll guwe masuk tong sampah takpun paksa en.abg habeskan sbb dia ckp "sedap je walaupun pecah...masuk perut jgk...mkn je la..apa masalahnya" haha! nk juai kt org kot takkan nk bg yg hancur...agak2 la sayang oit... haih... lelaki gitu la... 

Make sure sume ni ye sblm memulakan proses membaking:



1) Baca n fahami resepi btul2 dan sediakan bahan2 yg diperlukan
2) Tanamkan sifat "buat yg betul" haha! ini yg sy slalu buat yakni DERHAKA~! jgn sesekali derhaka pada resepi ye...dari segi bahan n sukatan kelak akn tahu akibatnya...dahla rugi bahan, buang masa sgala... hamekk! ai la tuh yg slalu buat T__T sebolahnya try utk stick pada resepi ye
3) Jgn membuat aktiviti lain ketika mengadun resepi. Tidak kira sekecil mana gangguan ia boleh menyebabkan berlakunya kesilapan. Again... sy la tuh... nk gak baking di siang hari...siang hari mana leh elak gangguan...wakakaka!
4) Gunakan alatan yg elok tersedia seperti mangkuk, spatula, cawan, sudu, pengukur, scala sgala. Jgn time nk buat baru nk mencari sana-sini. Again mcm cik mek faizah~! seeloknya sume perkakasan da siap basuh sume n dikeringkan
5) Gunakan acuan saiz yang sesuai, seperti di dalam resepi. Jika acuan ditukar, suhu membakar dan masa juga sepatutnya ditukar. Acuan yang besar dan dalam memerlukan suhu yang tinggi manakala acuan yang kecil dan rendah memerlukan suhu yang kurang. Letakkan acuan di tengah-tengah ketuhar. Jangan letakkan acuan di atas acuan yang lain dan jangan penuhkan oven dengan acuan (ini akan membuatkan pembakaran tidak sekata).
6) Gunakan bahan yang berkualiti dan kumpulkan bahan sebelum mula. Bahan berkualiti memberikan hasil berkualiti. Pastikan bahan segar dan berkualiti terbaik. Ini penah dipesan oleh chef alex goh, kalu nk sedap kenala bli bahan berkualiti... kalu nk murah bleh je tp xsedap la... haha!
7) Ukur kuantiti dengan tepat. Ini adalah wajib untuk membakar kek. Kesilapan mengukur adalah salah satu penyebab utama kegagalan membakar kek. Walaupun menggunakan bahan berkualiti terbaik, tetapi jika tidak mengukur dengan tepat, resepi tidak akan berhasil seperti sepatutnya.
  • Mengukur cecair: Guna cawan pengukur kaca. Ia membolehkan anda melihat tahap cecair yang diukur. Cawan pengukur mempunyai sedikit ruang tambahan untuk membolehkan anda mengukur tanpa cecair tumpah. Periksa ukuran pada tahap mata
  • Mengukur bahan kering: Guna cawan pengukur. Perlahan-lahan ceduk bahan kering dan ratakan dengan spatula. Gunakan kaedah yang sama juga untuk pengukur sudu. Tepung tidak wajib ditapis, kecuali jika ditentukan pada resepi. 
8) Setiap resepi memerlukan cara berbeza untuk mengadun. Ikut arahan pada resepi
9) Guna suhu yang betul pada ketuhar. Jangan naikkan suhu ketuhar kerana mahu mempercepatkan masa memasak. Letakkan rak sebelum memanaskan ketuhar. Jika resepi memerlukan ketuhar yang telah dipanaskan, makan panaskan dulu ketuhar sekurang-kurangnya 15 minit sebelum memasukkan adunan. Jangan buka pintu ketuhar ketika kek sedang dibakar, ini akan membuatkan kek ”turun”. Kek yang dibakar dalam ketuhar yang tidak dipanaskan juga akan rosak kerana kek akan ”naik” terlalu cepat dan ”turun” apabila ketuhar memanas.    

Cita-cita nk berbaking n berseronok di dapur dgn aisya n amira...my little angles!
 

 

Berehat sebentar...

Bismillah wal hamdulillah...

Syukur ya allah atas kurniaan rezeki dariMU... mmg dtg dari arah yg tidak disangka2... letihnya da 3hari bertungkus lumus dpn oven... baking utk order dan mkn2 kt umah... 3hari direct okeh! smpai mixer hancus guwe kerjakan... hehe :D bunyi mixer tuh pun da mengerikan plus badan mixer tuh akn terasa sgt panas kalu digunakan direct 10-15minit direct tanpa henti... ksian sgt tgk mixer uzur tuh... kena bli baru nehs... heheheh :P

So this week rehat dulu la... next week start ada order lg... alhamdulillah... seronok buat sumthing yg kita suka walaupun sgt penat... kkdg xsmpt nk mkn dgn si kecik tuh lg... huhu... pastu td timbang berat terkesima! da lost 2kgs...mebi sbb xsmpt nk mkn tuh kot..pasneh xleh la buat mcm tuh, ksian kt perut dok menyucuk2 just beralaskan ESP+horlicks je... ksian jgk kt amira susu mebi slow sket kalu xmkn... 

So far ini adalah order utk arinehs... harap2 condition swissroll n apam mekar yg sis nik azita order berada dlm keadaan baek... kali ni order diterbangkan khas ke cyberjaya... harap sgt sume dlm keadaan baek2 shj.. ameen~! isau sgt sbb swissroll tuh xsmpt nk disejukkan dahulu dlm fride... suppose kena letak dlm fridge dulu sbb filling creamcheese...harap2 xberkecai la sbb kelembapan creamcheese tuh... 

Apam mekar flavor chocolate 50pcs... free tupperware...hehe :P
Swissroll choc flavor with creamcheese filling.. tupperware khas utk swissroll...:)

 Sapa2 nk order bleh la hubungi saya ye...

SMS: 019-5588082
FB: https://www.facebook.com/nurfaizah.ramli84
Emel: nurfaizah.ramli84@gmail.com

 

29.10.12

Feeling syahdu...

Bismillah wal hamdulillah...

Sbnrnya setelah dgn rasminya sy menjadi penganggur terhormat SAHM sy mengimpikan nk buat bisnes sambil-sambilan kt umah... sambil jg anak smbil berbisnes sbb kalu nk berbisnes dgn begitu serius takut xsmpt...sbg permulaan sementara depa nk besaq sambil2 dulu la... blaja selok belok bisnes... mmg zero knowledge pasai bisnes...so kena start slow n dari bawah dulu... seronok tgk org berjaya dlm bisnes... kkdg pendapatan melebihi org keje mkn gaji... cecah rm10k sbln mmg masyuk kan?tp harap2 ujian kesenangan atau kesusahan yg allah swt beri itu membuatkan kita semakin dkt dgnNYA bukan semakin jauh...

Byk sy belajar sejak memulakan life sbg SAHM... yg plg byk sy belajar adalah erti kesabaran, ketabahan dan sy semakin dkt dgn anak2... seronok bila anak2 semakin dkt dgn kita compare to masa sy keje dulu... kkdg tuh both little girls merengek nk berdukung... fuhhh... mcm nk patah pinggang... walaupun penat xtau nk ckp tp itulah realitinya... anak2 sgt sayangkan umminya...heeee... :)

Berbalik pada topik feeling syahdu nehs... sbnrnya dlm 1-2minggu nehs sy kena bgn seawal 3-4pg nk siapkan tempahan customers sempene aidiladha... huhu...xbyk pun tempahan tp bg sy yg kelengkapan baking xbape nk mencukupi mmg kena buat awal2 n memerluka kerahan tenaga yg bleh tahan byk... sy hnya pakai hand mixer jer n oven gas... mmg bercinta nk tunggu adunan siap n adunan masak... kalu wat siang dgn anak2 nehs mmg bikin otak tensi so better tdo awal n bgn awal dgn keadaan aman n badan pun energize~ bertemankan secawan nescafe oh! kkdg kalu perut lapar ESP adalah pilihan terbaek... kalu balun nasik kul 3-4pg mmg haru lah! bertmbh gemok la ai... oh tidak... 

Mlm raya sy bgn seawal jam 2pg bertungkus lumus menyiapkan 2-3biji swiss roll... feeling syahdu di situ... terimbas story drama swasta yg menyentuh hati di mana ibu tunggal bgn awal bg buat nasik lemak, kuih muih utk menyara kehidupan anak2... kah kah kah... :))  trus feeling sendiri... wah begitu syahdu dirasakan... susah jgk kehidupan seorg ibu tunggal ye... dok tgk BERSAMAMU n drama2 je... skrg da rasa sndiri... anak kkdg smpai 10org...ya allah tabahnya ibu itu~ mg allah swt mempermudahakn urusan mereka... sy masih ada suami yg tidak lokek menyumbangkan tenaga dan wang ringgit utk membantu bisnes kecil-kecilan sy... begitu jgk mak abah... terima kasih semua... doakan smg bisnes kecil-kecilan ini menjadi besar-besaran... :) mg sy dpt membantu semua org... ameen...

Tempahan customer sis khadeeja hasmad... 2pcs swissroll... thanks sbb order



 

28.10.12

Thanks a lot darling~!

Bismillah wal hamdulillah...

Rentetan dari previous entri... bgn seawal pg utk siapkan swiss roll customer... seronok la dpt bahagiakan hati org... yela raya pakat2 order kek utk santapan ahli keluarga... xbyk pun order tp alhamdulillah duit raya kami sekeluarga :) syukur ya allah~!

Kak arnie, senior masa sekolah rendah dulu yg order... nk p antaq kt umah swiss roll tuh tp dia sibuk beraya kt umah sedara mara jd sy pun tunggu dia mai amik kt umahla... ksian pulak kena mai amik sndiri... sepatutnya kita la yg p antar baru mcm best kans... sorry na kak arnie sbb kak arnie terpaksa mai amik swiss roll tuh kt umah... :)

Apa2 pun thanks sbb sudi order...nti order lg ye... :)

Pujian kak arnie! thanks :)


 

27.10.12

Swiss roll yg tiada berkesudahan... (2nd recepies)

Bismillah wal hamdulillah...

Haha! again n again... sbnrnya 1-2hari b4 aidiladha ada buat eksperimen sket pasai resipi swiss roll terbaek yg lembut, gebu n yg pntg tak pecah bila digulung! so td da success dah... alhamdulillah syukur ke hadrat ILLAHI... hehe ;) akhirnya sy ketemu jgk recipes terbaek! (bg sy la... eceli depends pada teknik n pe'el oven sndiri jgk...so kena amik kira sume aspek)

2nd recipes adalah seperti berikut:

Bahan-bahan:

70g tepung gandum (tepung superfine)
1 sudu besar tepung susu
3 biji telur gred A/B
60g gula kastor
60ml minyak masak/minyak sayuran
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu kecil ovellet 
Pewarna ikut kesukaan

Cara-cara:-

1- Preheat oven 170c-180c. Alaskan loyang 10' x 10' dgn baking paper pastu griskan
2- Satukan semua bahan di atas kecuali minyak di dalam mangkuk adunan kemudian putar sehingga gebush... (amik masa dlm 10minit jgk) sehingga betul2 ringan, gebu, fluffy sgala lah! :D
3- Setelah dipastikan kegebuannya, tuangkan minyak masak/sayuran sedikit demi sedikit dgn kaedah kaup balik dgn spatula/senduk kayu
4- If nak buat corak2 dgn warna2 berbeza sendukkanlah 1sudu besar utk setiap warna dan warnakan. Selepas itu lakarkan corak di atas dulang. Kemudian bakar sebentar selama lbh krg 1minit utk mengeraskan motif/corak yg anda lakarkan di atas dulang swiss roll td
5- Kemudian baru tuangkan baki adunan ke atas motif setelah dikeluarkan daripada oven selama 1minit.
6- Kemudian bakarlah adunan selama lbh krg 20minit (ikut pada pe'el oven masing2) dgn api atas bawah. Sy pulak sbb guna oven gas masa utk membakar amik masa dlm 20-30minit jgk sbb api bawah je yg ada...sob3... harus bli oven len pasneh...
7- Setelah dipastikan kek telah masak (pastikan permukaan kek sedikit kuning keperangan) keluarkan dari oven dan terbalikkan atas birai. Sejukkan seketika. 
8- Semasa menggulung swiss roll anda, pastikan keadaan kek tidak terlalu panas n sejuk krn dikhuatiri kek akn merekah. Jika menggunakan filling jem anda boleh menyapu jem ke atas permukaan kek dlm keadaan panas tp jika menggunakan filling cream cheese/buttercream/fresh cream sila pastikan keadaan kek sedikit sejuk utk mengelakkan cream cheese/buttercream/freshcream menjadi cair.
9- Gulung kek dgn kemas
10- Masukkan ke dlm peti sejuk dahulu lbh krg 1jam sebelum dihidangkan.

Swiss roll strawberi flavor filling cream cheese tempahan kak arnie a.rashid... thanks sudi tempah... ^_^


 

25.10.12

Swiss roll lagi dan lagi... (tips n tricks)

Bismillah wal hamdulillah...

Kek yg sng mcm ni pun jakun ai ni uols... hehe :D sbb td try buat utk flavor coffee kek merekah n pecah! sib bek eksperimen jep! kalu yg dibuat itu adalah order org habeslah! huhuhuhu... so mmg kira terbaeklah bereksperimen td smbil gugeling tips n tricks utk menghasilkan swiss roll yg lembut, gebu dan yg pntg permukaan yg xpecah n merekah bila digulung... ha...nmpak mcm simple kans?tp bila overbaked permukaan kek leh pecah bila digulung mmgla sedap kalu garing2... tp xelok utk digulung pulak...kang xjadi swiss roll... huhu... jadi biskut pulak kang sbb rekah n berderai2... hehe... :D smbil2 gado2 manja dgn si kenit 2org nehs smbil gugel adalah sgt mencabar tp terjmpa jgk beberapa tips n tricks yg bleh di'applied... ummi depa ni xabes2 kans... smbil2 tuh smpat jgk membuat kari ikan... haha! utk santapan en.abg blk keja satlg... :)

 pnya la kelam kabut bersilat kt dapo... mana dgn swiss roll, mana dgn tiba2 amira cranky, mana dgn tgh siang ikan, mana dgn tgh cuci sekoq ayam yg bli kt pasar tani td... multitasking ummi ni! xsangka sy bleh setangkas itu didapur... wakakaka :)) sapa lg nk puji kans... tp siyes rasa mcm eh! aku ke yg buat nehs?cpt jgk siap men campak2 sgala... buat smbil2 beberpa tugasan smbil melayan anak... oh! unbelievable! sume tuh mengajar sy erti kesabaran n kekuatan seorg yg bergelar ibu n surirumah :)

Ok da tersasar jauh dari tajuk sbnr... hehe... sy nk senaraikan tips n tricks membuat swiss roll amik dari SINI dan SINI...lbh krg je...

  • Kek jgn terlalu tebal, jika terlalu tebal nanti susah hendak menggulungnya. Lbh krg 1 1/2cm - 2cm should be ok. Kalu tebal sgt nti kita akn memaksa kek utk melentur so that kek akn pecah n merekah
  • Gulung perlahan2 jgn tergesa2 nti hasil gulungan xkemas
  • Tekstur swissroll adalah lembut jadi byk telur dan sedikit tepung
  • Membakar swissroll tidak boleh terlalu lama jika overbaked tekstur kek akn menjadi kering dan akn retak dan pecah
  • Gulung menggunakan baking paper atau tuala bersih. Jangan sekali-kali menggunakan tangan. Nanti kulit kek akan melekat di tangan atau kulit kek mengecut.
  • Jangan bakar kek terlalu lama. Suhu bergantung kpd kepanasan oven masing-masing. Jika kek terlalu garing dan kering, berkemungkinan kulitnya mengelupas dan pecah-pecah.
  • Pastikan kulit kek masak keperangan. Jika tidak, kulitnya pun akan mudah tertanggal atau melekat pada kertas baking.
  • Kek gulung sepatutnya lembut, gebu dan mudah digulung
  • Kek boleh digulung samada masih panas mahupun sejuk. Terpulang pada citarasa. Jangan terlampau lama dibiarkan sejuk. Nanti kek akan jadi kering dan susah pula nak menggulungnya.
  • Untuk sapuan/filling. Boleh gunakan krim aising/buttercream atau jem. Sekiranya menggunakan jem, sila cairkan dulu jem tersebut supaya mudah untuk meratakannya pada kek.
  • Jem boleh disapu ketika kek masih panas. Tetapi jika menggunakan buttercream, sila tunggu kek sejuk terlebih dahulu
  • Jika pembakaran yg terlalu singkat pula kadangkala bahagian atas swissroll belum benar2 kering swissroll akan mengelupas semasa menggulung kerana melekat pada kertas, kain atau penggulung. Pastikan bahagian atas kek benar2 kering
  • Kalau guna oven yg ada api atas untuk mengeringkan bahagian atas kek, matikan api bawah

 

Swiss Roll terbaek~!!!

Bismillah wal hamdulillah...

Sbnrnya dari kecik2 dulu sy suka swiss roll...sy panggil kek gulung je... bli kt sebuah bakery islamic kt kangar... ada perisa pandan, vanila, coklat kalu xslp sy berintikan buttercream... mmg sedap yummeh... lembut  gebu je teksturnya... rajin ajak mak p bli pas skolah n cpt je habes kalu da bli tuh...so 2hari lps sy cuba buat sbb chef alex goh tuh ada tunjuk cara plg senang nk buat... n sy try... ok fine admit it xdela sesusah yg sy bayangkan... apsal ingat susah ek?huhu... mebi part nk menggulung tuh kena ada teknik2 tertentu...jgn merekah n jgn pecah... :)

Bila gugel rupanya ada mcm2 jenis swiss roll dgn mcm2 perisa, bentuk n deco2 yg comel2... mmg sesuai utk dijadikan buah tgn atau one of the menu utk event2 mcm birthday party ka atau acara makan2 kt opis... sbb senang nk handle, yg pntg mmg sedap, xmudah comot, senang nk potong n ngapppp :) nak membaking swiss roll pun xdakla sesusah n selama mana...sat ja...

Terima kasih kpd yg sudi order swiss roll dari sy... mg murah jg rezeki kalian... alhamdulillah rezeki anak2 sempena aidiladha... mg allah swt trus memurahkan rezeki kami sekeluarga... ameen~!

nyomel3 :D


 

24.10.12

Sudah 4 tahun...

Bismillah wal hamdulillah...

Lupa pulak nk update pasai besday blog ini... eceli sy buat blog ni tanggal 22 Oktober 2008 yakni 4thn yg lalu bersempena dgn my birthday yg ke 24 thn.... masa tuh tgh feeling2 dalam hati ada taman sgala al-maklum ler baru je bertunang... haha! :)) so sy bajet xdak org nk berminat baca blog sy atau pendek kata blog ni bakal jadi mcm diari sy je... sbb sy mmg suka sgt menulis... apa2 kejadian pun sy suka la nk tulis... menulis nehs buat sy rasa release atau lega... lagipun bgs utk recall blk apa2 kejadian if sy xingat tarikhnya... ^_^terutamanya perkembangan anak2.. itu penting! byk sy recall blk pasai aisya nk compare dgn amira... eh bkn nk compare anak mana lg bgs ke tak tp dari segi breastfeeding, perkembangan fizikal n mental, berat badan n mcm2 lg... blog really helps me! :) alhamdulillah sy rajin update pasai aisya dulu... oh! pasai pregnancy pun byk membantu jgk utk sy recall blk... petua2 ke, atau apa2 tanda n perubahan diri... i loikeee... manusia ni kan sering lupa... sapa la nk ingat kalu bkn diri sndiri yg buat catatan peribadi.. :)

Ouh anyway ni entri pertama saya... haha lawak! :)) bahasa skema gila... xsangka sy yg menulisnya... xdak skill langsung tulis blog! eh tulis blog pun kena ada skill ka?ntah! asalkan sy fhm sudeyyy...  apa2 pun sy mengharapkan tuan blog nehs rajin la kot nk update blog pasnehs slagi dikurniakan usia yg pnjg, ruang waktu yg ada insya allah blog ni akn berupdate... da 4thn so sgt syglah kalu nk dibiarkan berkubur... nak2 layout yg comei hasil nukilan Acu... hehe :D thanks acu~! template blog ni acu nk kasi FOC kans?? haha :)) thanks again~!

YA ALLAH kurniakan aku usia yg barokah, rezeki yg luas dan murah serta kehidupan dunia n akhirat yg sntiasa KAU rahmati bersama insan2 yg aku sayangi... ameen ya rabb...

 

Strawberry swiss roll...

Bismillah wal hamdulillah...

Agak malas nk update blog 1-2hari nehs... adoi... byk menda nk update... xpala skit2... masa p demo class chef alex goh arituh dia ada tunjuk resepi plg simple n mudah utk buat swiss roll...since dlm peti ais ada lebihan cream cheese buat cupcakes pelangi arituh sy buatla kemarin dgn aisya... anak2 pun behave je so leh berbaking sat... :D

Sbnrnya resepi swiss roll ni method dia sama dgn kek caramel cuma xdak caramel la...keknya haruslah ringan mcm kek caramel... yakni kena ada bahagian utk buat meringue tersebut... haish bebel2 pulak... moh ler kita tgk cara2nya... senang ja n sgt sedappp... sy buat filling cream cheese sbb dah ada cream cheese yg xabes tuh... pasneh leh try filling buttercream pulak... sedap ke tak...

Eceli amik resepi kt Citarasawan...mcm2 jenis n design swiss roll ada... cari je... mmg best n menguirkan bila tgk... :)

Resepi Strawberry Swiss Roll Cream Cheese Filling

Bahan A

3 biji kuning telur
74g gula castor
50ml air
40ml minyak jagung/minyak masak
80g tepung gandum (sy guna tepung superfine)
1sudu teh esen vanila

Bahan B

3biji telur putih
2sudu teh gula castor
1/8 sudu teh cream tartar

Bahan C

Buah strawberi secukupnya (xletak sy ganti dgn strawberi emulco)
Pewarna pink (corak strawberi) perwarna hijau (corak daun)
Coklat emulco (buat corak bintik2 kt buah strawberi)
Loyang 10 x 10'

Cara-cara:

1-Pukul bahan B sehingga meringue. Ketepikan
2- Pukul kuning telur dan gula hingga kembang. Diikuti dgn minyak, air, esen vanila dan tepung. Pukul dgn kelajuan tinggi hingga adunan kembang, gebu.
3- Kaup balikkan dgn adunan B
4- Ketepikan 2 1/2 sudu besar adunan tambah pewarna pink dan 2sudu besar tambah pewarna hijau. Masukkan kedua2 ke dlm piping bag kecil dan lukis bentuk buah strawberi
5- Setelah siap melakar corak strawberi masukkan sebentar di dalam oven anggaran 1-2minit utk mengeraskan corak
6- Tuang adunan baki ke atas motif strawberi tadi dan ratakan dgn spatula.
7- Bakar dgn suhu 170c selama 10-15minit
8- Keluarkan dari oven dan sejukkan selama 10minit dan terbalikkan ke atas kertas minyak yg lbh besar
9- Lapik sehelai lagi kertas minyak ke atas motif strawberi dan terbalikkan. Sapu rata krim/cream cheese ke atas lapisan yg kosong. Letak buah strawberi jika mahu. Kemudian gulung perlahan-lahan.
10- Simpan dalam peti ais sblm dipotong n dimakan



 

23.10.12

Pendapat peribadi sahaja...

Bismillah wal hamdulillah...

Berkira2 nk tulis mengenai 1perkara nehs tp mcm berbelah bagi...ok fine tulis je la... ni pendapat peribadi...so sila jgn amik hati, mkn hati atau apa2 yg berkaitan dgn masalah penyakit hati ye... heheh :D ni pendapat peribadi je... setiap org berhak nk ada pendapat sniri kan... 

Perniagaan merupakan sunnah rasulullah saw malah rasulullah saw pun ada berpesan 90% sumber pendapat dtg dari perniagaan so sy mmg sgt menyokong sahabat2, kawan2, sedara-mara yg berniaga tp kena ada tapi... mestilah kena pada caranya... sy pun sdg dlm usaha nk belajar mengenai selok belok perniagaan so entri ni sbg peringatan utk diri sndiri terutamanya sblm nk bgtau org len... huhu

Byk sbnrnya menda yg kita kena selidiki n amik kira dlm business nehs kalu kita nk rezeki yg halal, pelanggan n org sekeliling pun senang hati dgn kita... basic je kot sbb sume org mengharapkannya kalu kita berurusan (jual-beli) yakni KEJUJURAN! so jgn dek kerna nk lariskan jualan kita men redah je menjual tanpa mengambil kira hak pengguna n hak pelanggan kita kira kes naya org la tuh... terutamanya kalu jual produk kesihatan/supplements/ubat herba/makanan kesihatan atau seumpamanya... bg sy seeloknya produk tuh kita guna jgk n kita sndiri rasai keberkesanannya... satu lg kalu nk beri nasihatan mengenai kesihatan (terutamanya bg mereka yg ada penyakit laen contohnya thalessemia dan mcm2 lg... ada sesetgh vitamins mereka xleh amik, atau ada penyakit2 kronik yg laen... atau pengguna tuh tgh pregnant atau menyusukan anak... so kena alert pasai nehs... kalu xda apa2 penyakit okla kans just nk improve kesihatan dalaman...

So beware lah takut jd apa2 kat org dah kes penganiayaan dah... kalu xtau atau xpasti better jgn suka suki je bg pendapat... rujuk kpd pakar dulu takpu doctor... mereka lbh tau dari kita sbb depa blajaq...kita ni byk berguru dari buku je... huhuhuh... :)

 

22.10.12

28

Bismillah wal hamdulillah...

Bgn seawal 5am pg td... tunai hajat nk buat rainbow cupcakes... cupcakes sudey kerna xrajin nk buat version cake... dahla loyang xcukup, mixer pinjam pun da start bunyi krok krek krok krek dah... kalu lbh 10minit berputar badan mixer tuh da start panas... rasanya mmg menunggu masa je kot... dahla mixer mak... huehuehue... hbslah kena bli ganti len... mmg lenjan habesla mixer tuh... 

Bersenang lenang arini berblog kerna en.abg bercuti arinehs... en.abg yg tdokan amira...best! dan sy sibuk tunai hajat baking rainbow cupcakes... ala kadar je...kena improve skill buat creamcheese frosting lg... xcukup keras td utk mendeco...da biar sejuk sket pun susah... erm...any tips sapa2 bleh bg x??? :D

Pas p demo class baking oleh chef alex goh arituh smgts nk baking adalah maximum... haha :)) p borong brg2 nk buat 2resepi utama nehs cecah rm100 gak la... mahal kan brg2 baking skrg... nak2 cream cheese n whipping cream...adeiii pokai mak! no wonder la cheese cake mahal! so jgn byk songeh ek kalu order cheese kek yg lazat tiba2 komplen ckp mahal sgala... brg mahal nak2 cik kak cheese... utk 250g cream cheese berharga rm11.80 di  perlis...xsure kt tmpt laen... ni utk jenama philadelphia... xsure la brand laen...ouh shakira ckp antara brand yg murah adalah Tatura... bleh cuba pasnehs... lagi?anchor, vegan courtmet etc... apa yg pntg cari yg halal ek! :)

Tiramisu hazelnuts in cups

Tiramisu ni honestly bila try masa demo class arituh trus jatuh cinta... ramai org ckp muak mkn tiramisu...mebi muak sbb tuh sy transform letak dlm cups so bleh buat byk2, sng nk bg2 org n sng nk mkn jgk...xpayah nk potong2 bagai sbb tiramisu ni jenis kek yg creamy n kena mkn dlm keadaan sejuk... 

Resepi Tiramisu

Bahan A

1- Cream cheese 250g
2- Gula 55g

Bahan B

1- Whipping cream - 350g (add on 10% sugar utk menambah kualiti whipping cream bila dipukul)

Bahan C

1- Pes kopi
2- Parutan chocolate
3- Hazelnuts kisar

Cara-cara:

1- Putar bahan A sehingga ringan. Selepas itu pada bekas yg sama putar bahan B sehingga keras... Jangan over beating nti whipping cream tuh rujuk SINI bg tips to beat whipping cream.
2- Campur bahan B yg telah dipukul dlm bahan A tadi
3- Campur bahan C (pes kopi) dan adun sehingga rata (bleh cmpo bahan2 lain jika mahu. Sy cmpo dgn hazelnut kisar utk menambah rasa dlm tiramisu tuh... nk biar plain/kosong pun bleh)
4- Tuang sedikit adunan ke dlm cup/jar dan letakkan sekeping kek span (yg telah dipotong mengikut bentuk cup/jar anda) di atas ulang langkah ini sehingga selesai.
5- Kemudian tabur, parutan coklan/hazelnuts kisar
6- Simpan dalam peti sejuk dan biar ia menjadi keras

Tiramisu hazelnuts in cups
my version :)


Rainbow cupcakes with cream cheese frosting

Bahan A

1- Butter/mentega - 200g
2- Gula castor - 300g (bleh kurangkan jika mahu)

Bahan B

1- Telur - 2biji gred A
2- Esen vanilla

Bahan C

1- Tepung superfine/gandum - 300g
2- Baking powder - 2sudu kecil

Bahan D

Susu segar jenis Anchor (sy guna susu full-cream milk jenis dutch lady je) - 260g

Bahan E

6 jenis kaler yg anda sukai (sy guna 4jenis kaler ja sbb malas nk cuci bekas...haha :)) )

Cara-cara:

1- Putar bahan A sehingga ringan n gebu
2- Campur B sebiji demi sebiji
3- Campur bahan C berselang-seli dgn bahan D sehingga habis
4- Tuang adunan dalam piping bag dan pipe ke dlm paper cups/jar (sy guna sudu je sbb malas nk bazirkan piping plastic yg dispo tuh...ngee)
5- Bakar dlm suhu 175c (ini depends pada saiz cups anda. Tapi bg jar lama sket kena bake dlm 30-40minit dgn kaedah double boil) tp kalu cupcakes bakaq sat ja kalu overbake nti kek leh lekang dari paper cups tuh...

Resepi cream cheese frosting version chef alex goh

Cream cheese - 300g
Gula icing - 35g
White choc - 125g
Butter - 125g

Cara-cara:

1- Putarkan cream cheese n gula icing sehingga licin dan gebu. Tambah white choc (sblm tuh cairkan white choc dgn kaedah double boil tp jgn cair sgt...ala2 pekat sket sbb nti nk pipe atas cupcakes). Lembut-lembikkan (kata chef alex...hehe) butter dulu baru masukkan ke dlm adunan... Siap! da bleh pipe'kan... sy ltk kejap dlm peti ais tp sat ja dia keras utk pipe ala2 roses...pastu da start melt... ada sapa2 bleh bg petua x?? Ouh utk buat coloured version of cream cheese frosting rujuk tutorial SINI ye :)

My rainbow cupcakes cream cheese frosting... :)

Rainbow cupcakes colored cream cheese frosting...sedapppp :)


 

20.10.12

Demo baking class dan amira ditinggalkan...

Bismillah wal hamdulillah...

Kemarin adalah hari yg agak mendebarkan... ada 2debaran, debaran nk p klas baking (haha! ini pun debes ke?) n yg plg penting amira nk ditinggalkan dgn maktoknya... sbnrnya ada 1menda yg nak di'revealkan, dah 1bln amira tidak ditrain dgn bottlefeed jadi percentage dia nk rejek botol adalah tinggi... ini sume dek kerna kemalasan si ummi utk memberi latihan yg cukup kpd amira...satg akan diceritakan dgn lbh lanjut

Demo class baking by chef Alex Goh

2minggu awal da register nk join...beriya! sbb mampu la jgk setakat rm100 je seorg...kalu cecah rm200-rm300 mmg xmampu la kot... tp xde hands-on so itu yg xbest... penat menyalin sgala nota, tips n petua penting dlm proses membaking nehs... kata chef "cara mau betul maa..." haha! sy main buat je ikut sedap tgn nk buat... sbnrnya ada cara2 tersendiri nk kasi adunan kita menjadi...mmg ada tips... itula kot kelebihan menghadiri kelas... at least kita leh blaja tips dari professional mcm dia... :)

So ada 3resepi sume yg dikongsi yakni 1) Tiramisu in jar 2) Rainbow cake with cream cheese in jar 3) Bavoroise Chocolate (dessert) start kul 2pm-5.30pm... so far sonok sgt byk tips baru dlm baking yg sy baru tau...leh improve... ouh eceli chef neh ada jual 1buku best... buku hasil penulisan beliau sndiri yakni cara utk berbisnes dgn dunia baking...cenggitu la lbh krg... hehe.. dia ajar mcm mana nk deco kek2 yg kita buat utk dijual, kira bajet, kira harga jualan segala... currently buku tuh ada 2bahasa shj, bahasa cina n english...dia ckp dlm 2-3bln lagi akan keluar bahasa melayu... nk beli lah 1buah! :D mana tau bermanfaat...

Bila tgk dia baking rasa mcm eh byknya yg aku xtahu especially pasai ingredients n teknik2... men taruk ja apa yg dijumpai...wakakaka :D pasai susu brand mana yg mmg susu asli, bukan susu yg bacuhan tuh, pehtuh pasai butter, whipping cream, chocolate... chocolate ni ada 2jenis rupanya ye... hihi :D jakun jap... ingat ka sama je... 1) jenis couverture whereby kalu xslp sy dia ckp keasliannya chocolate yg optimum yg sedikit pahit... lbh mahal n lbh berkualiti... meh sy quote dari 1website nehs... sila baca...

"Couverture chocolate has more cocoa butter in it than any other type of chocolate. Up to 40%. That means couverture chocolate melts and pours more readily than other types of chocolate. It also means it spreads more easily and coats more evenly (and thinly). And, provided it’s tempered properly, when it firms up it has a more brittle snap and a glossier sheen. Add it all up and it’s easy to why it’s so desirable as a coating for bonbons"

Kalau nk buat bisness nehs mahal la sket...customer bkn nk phm kalu kita charge mahal2 kans...sbb jenis chocolate ni mmg mahal...n sy try mkn mmg sedap...dia pahit2 sket n tak berminyak mcm chocolate murah..xmanis n rasa dia just nice...perfect la! sbb tuh mahal kot sbb pure coco butter...ok itu antara tipsnya... byk lg tak terkongsi di sini... rasa xrugi join klas dia... kalu nk harap nk gugel je mmg takla...haha :))

Dapat bwk blk 3makanan tersedap ini...rasa nk buat lg...mak kata kena cuba buat cpt2 la satg lupa cara2 nk buat... hehe ;) baeklah mak! akan ku sedekahkan tiramisu n rainbow cake itu kpd sedara mara ^_^



Amira Humaira ditinggalkan...

Ini part plg tragis...nk cerita pun xbest... last month ada tggl amira kt mak n alhamdulillah dia masih mahu bottlefeed lg... pakai botol MAM mcm kakak aisya... sy releks2 je la mak pun ckp insya allah ok sbb mak tau nk handle EBM sume...syukur mak sgt support breastfeeding dah skrg cuma kena remind mak slalu...tgh dok berseronok dlm klas baking tersebut tiba2 rasa mcm cik B berat jep n mmg engorge la kans... masa tuh mmg tiba2 leh teringat sgt2 kt amira... trus call mak...yesss! amira xmo minum susu tp mak habaq tuh releks je...sy da cemas da waktu tuh...yela sy kt jitra kot...amik masa 30-45minit nk smpai perlis...itupun kalu jalan xsibuk...kalu tak maunya 1jam jgk... da gelabah ayam...mak ckp xpa mak cuba bg lg... sy tgk jam da kul 4ptg...last amira bf kul 12.30tgh hari... haish...harus amira da lapar kans... so trus join the class smbil hati sgtla xtenang... 

Kul 4.45ptg call lg... n again mak ckp amira xmau minum langsung...suap guna cawan n sudu pun xnak...dia luah... amira tgk je botol terus nanges xhengat...bila xtunjuk botol dia diam je... mak ckp yg hairan tuh dia senyap je smbil isap jari...tdo pun atas baby cot...mak ckp sgt kesian tgk dia... mak smpai menitis air mata...haha! :D maktok emo dah... maktok isau cucu dia lapar... sy pun elok hbs jek klas dpt 3jars tuh trus blk la... sib bek da buat full-payment utk klas kalu tak mmg kna tunggu byr lg...

Pastu bermula la aksi pecut memecut di jalan jitra-kangar itu... huhuhuhu...jalan tuh dahla sibuk, traffic lite spnjg jalan...sy drive 130km/h dlm keadaan jalan byk kereta tuh mmg bahaya... tp mmg xleh nk fikir dah waktu tuh...fikir amira je...lapar ke dia, sakit perut ke dia, nanges ke dia... ya allah dahsat sungguh perasaan di kala itu! hanya allah swt shj yg tahu... tgn tgk jam dlm hati dok kira da bapa jam amira xminum susu pastu terbayang amira nanges2 kelaparan... dok fikir lg mcm mana nk buat bg dia nk botol blk?tukar botol?guna syringe? beli botol MimiJumi yg mahal tuh...adoi sgalanya menyerabuti kepala... hadoi...ummi pun satu xajar awal2 guna botol...eceli bkn xnak ajar...ada 2faktor la sy xajar amira guna botol awal2... 1) Takut dia nipple confusion mcm aisya itu lg tragis... ajar amira pakai botol masa hari ke35..dia nak dgn maktok dia je... 2) Amira xnak sy bg botol since hari ke35 tuh lg...dia nk maktok dia SAHAJA...so takkanla setiap kali nk bottlefeed sy kena antar amira ke umah maktok dia..dahla sy xkeja...huhu

Masa otw blk dari jitra tuh jalan sesaks sgt... sy rasa mcm nk terbang lekas2 smpai umah mak...1jam gak baru smpai sbb ari jumaat keta byk... ntahla pasai pa... sapa ja umah mak xsmpt nk ngangkut bag sgala masuk umah dl n trus cari amira... tgk amira tenang je smbil isap2 jari...huhuhuhu...ksiannya anak ummi lapaq ka xminum dari tgh hari td... skrg da kul 6.30ptg... mak ckp amira ni puasa setgh hari dah... hoho... dukung je amira trus dia merengek2 nk sembamkan muka kt dada...dpt je cik B bf smpai ternganga n tertdoq... ksian sgt tgk amira...mlm tuh merengek smpai kul 11mlm...sy isau perut dia sakit sbb masuk angin ke apa tp sbrnya nk bermanja dgn ummi...nk ummi pelok2 baru la tdoq...  mcm mana la tiba2 ummi kena tinggal kamu amira? susah hati da skrg... tp malas nk fikir secara kronik... releks2 sudah... mak ckp bg ja amira maen2 dgn botol susu dia... kot lama2 dia nk isap2 botol tuh... -___-" Ummi hnya mampu berdoa smg allah swt bukakan hati amira nk minum susu guna botol...


 

18.10.12

Update pada 4.30am...

Bismillah wal hamdulillah...

Bgn utk menyusukan my little amira... penat sgt arini gamaknya smpai tak tersedar amira merengek nk susu last2 skali dia meraung baru terbgn... hoho...slalu kalu dia bunyi "hek...hek...hek..." tuh umminya nehs da bgn utk menyusukan...arini super penat sbb amira cranky je xtau punca...aisya seperti biasa dgn perangai terrible twos dia bikin ummi rasa nk botak kepala... ~X(

Entahla kkdg rasa bersalah dgn anak2 bila xsmpt nk melayan karenah seorg2.. kakak aisya la plg kesian sbb ummi xsmpt nk melayan dia mcm dulu... kkdg perangai n sikap over acting dia tuh disebabkan dia nakkan perhatian... last2 kna marah dgn ummi pastu bwk diri p maen seorg2... ksian jgk ummi tgk kamu sayang... tp serius ummi xlarat nk handle both of u yg masing2 merap merengek2 xtau punca...xtau apa yg adik amira n kakak aisya nak dari ummi... perhatian mungkin... tp ummi penat sgt nk melayan dari pg smpai kamu berdua masuk tdo... kul 11pm td tugas ummi selesai melayan karenah seorg2.... ksian ummi tgk kakak aisya dibiarkan seorg2 kt luar melayan video pingu mintak ummi n ayah layan... oh skrg kakak aisya buat perangai baru yakni bila tgk ummi sibuk nk tdokan adik dia sibuk buat bising... arituh da kena skali cubitan manja ummi...meraungnya bkn maen kuat lg smpai amira xjadi tdo... mmg bengang la kans sbb penat si kecik ni buat hal jgk kkdg nk berdokong spnjg masa...so masanya utk rehat kejap bila dia tdo tp yg sulung pulak saja je cari pasai xkasi adik tdo... phewwwww~! tolong bersabar n bertenang faizah~! mmg itu je yg sy cuba pujuk n ckp kt diri sndiri berulang kali... kalu tak mmg nk kena tampar n cubit la si aisya nehs... :( bgn awai pagi nehs nk buat PP (Power Pumping) sbb terasa seperti flow breastmilk adalah sgt slow skrg... xtaula kot perasaan je...lgpun slalu pump pas amira bf... harap2 hasil pumpingku adalah masyuk sperti dalam pantang... skali pump bleh dpt smpai 8-9oz... besttt... alhamdulillah syukur... rindu saat itu... anak2 please behave arini... ummi xsuka lalui hari2 penuh stress+penat dgn karenah anak2 yg membuatkan sy kesedihan xdpt nk tahan amarah kkdg... serius mmg xmau ada rasa geram+marah dgn anak2...nak2 smpai terpaksa angkat tgn... nauzubillah... ya allah kuatkan kesabaran n ketabahanku dlm menguruskan rumahtangga dan anak2ku... ameen...

Oh nk update pasai milk booster... dulu rajinla cari milk booster yg plg sesuai dgn badan... xsemua milk booster setiap org tuh sama okeh... so pandai2lah try n error... eceli milk booster terbaek adalah bila kita rasa happy n enjoy menikmati satu2 jenis makanan tuh... bg sy la...kalu rasa terpaksa je telan mmg susah kot nk serasi... lagi satu jgn terlalu depend pada milk booster kalu malas pump mcm sy... ekekke :D sib bek 24jam direct-feeding so production adalah menten...xdakla merudum terus mcm aisyad dulu yg byk depend pada aktiviti pumping semata2 n df hnya pada waktu mlm... begitulah kot dugaan jatuh bgn perjuangan utk menyusukan anak sepenuhnya dgn susu ibu... setakat nehs masih lg EBF bil makna Eksklusid Breastfeeding... sgt xbest nk memasuki fasa FBF yakni fully-breastfeed only... haa... ada beza tuh ye EBF dgn FBF... rasanya sume mommies yg breastfeed mengerti kot erti EBF n FBF ini... next entri la explain... ;)

Update blog neh smbil2 buat PP... pump 10minit dan rest 10minit... releks2 amik energy baru... positif thinking utk dptkan blk flow yg laju n lancar... ameen...

p/s: tak gelabah ayam ke bila pumping siang td just dpt 3oz je instead of 8-9oz b4 nehs...tuh yg gigih ber power pumping...tp haruslah releks2 sudah... positif sokmo keh smbil2 layan gmbar si permata hati yg ummi cintai n sayangi selamanya...tidak pernah ummi rasa sayang kt org seperti mana ummi menyayangi kamu berdua... harta dunia akhirat yg tiada galang gantinya walaupun berjuta2 duit ummi dpt...uhuhu... *mode sayang kt anak2 membuak2*

Cinta pertama ummi... mg jd anak yg baek n solehah aisya nafisa mohd asyraf! ameen
Cinta kedua ummi... mg amira humaira' mohd asyraf menjadi anak yg mudah dijaga, solehah n sentiasa mendoakan ummi n ayah... ameen~!

 

 

17.10.12

Perjalanan Penyusuan Saya (Part 16: Kembali kepada rutin pumping...)

Bismillah wal hamdulillah...

Hari nehs nk ckp pasai penyusuan pulak... agak kelam kabut 2-3hari nehs... adik amira a bit cranky 2-3hari nehs xsure knp... makan sy tiap2 ari adalah sperti hari2 sblm nehs...xda beza pun... beralih bulan?erm...mungkin baru masuk 5bln kot...penat jgk ari2 berdokong, mengempeng je keja... mengempeng tuh xdak sgt cuma nk berdokong je...letak je mula meraung2 mcm kena cubit... penin jgk dibuatnya... xtau punca knp begitu...adakah menda normal?huhu...

Entri blm nehs ada sy sebut ttg konflik EBM di mana byk da stock EBM yg expired...adala lg ha dlm freezer yg sy malas sgt nk tgk... sdeh :(( almost stok yg sy buat dlm pantang dulu sumenya xdak rezeki amira...xdakla sume tp almost 70% jgkla...amira xmo bottle feed dgn umminya...jadi kalu nk bottle feed utk hbskan EBM tuh kena p antar kt maktok dia aka my mom... bila da jadi surirumah nehs malas la nk berhantar anak pulak kans... huhu... 

So arini sy start pumping blk sbb nk kumpul stok utk ke klas baking petang jumaat nehs... xtaula smpt ke tak... mlm ni la smbil2 buat PP... Flow breastmilk adalah a bit slow kalu nk dibandingkan masa dlm pantang mebi sbb dlm pantang sy rajin pump... amira tdo je sy trus buat keja pumping... setiap hari leh collect 12-15oz tuh dlm anak dok breastfeed jgk selang-seli... kira okla kans... pagi td amira xtdo langsung... tgh hari baru start nk tdo smpai skrg lom bgn lg... sy smpt la pump dlm 10minit je slps 2-3kali amira mengempeng sejak dari kul 7pg td... dpt dlm 3oz je... sentap kejap! huwaa... adakah production ku da merudum?atau sbb amira da minum 2-3round dah since pg td? sy pump kul 10.30pg td pas amira bf... ingat nk buat PP pg td tp disebabkan amira cranky so xdptla... mlm kang la buat...kena tdoq awai bgn kul 12mlm ke atas utk PP...harap2 flow laju kembali seperti dlm pantang... sy da stop pump almost 3months dah... fokus pd df ja sbb klau pump sy fikir membazir je EBM xguna... tp skrg fikir pump je la in case terpaksa tinggal amira kejap2... mana tau dpt keja ka...haha! :)) xsalah berangans n ada cita2... 

Kalaulah dpt EBF (Eksklusif Breastfeed) ja kan best smpai 2thn... oh ya...ada beza ek EBF dan FBF... jgn tak tau :) tp apa2 pun both masih menggunakan susu ibu...

 

16.10.12

Projek tergendala pavlova...loba... loba :D dan tempahan apam mekar...

Bismillah wal hamdulillah...

Adeii...arini xsmpt nk update blog...dok kalut berapam lagi arini atas request cik puan deeja yg tgh berbadan dua...ehehe :D pastu pulak si adik amira nehs cranky xsudah2...xsure la sbb apa...da 2hari cenggini... nk kata sakit perut ke apa pas da dukung2 bleh pulak gelak2... cuma nk berdokong je... haish...ni yg lemah sket nehs...ok off topic anak moh nk story morry pasai cik pavlova dan cik apam mekar...

Berkurun da rasanya dok tertunda2 projek nk wat pavlova tuh...padahal Nano da buat berkurun da siap da amik byk tempahan...sy baru nk cuba tp tak tercuba2 jgk... haha! rasa cam susah kott... kohhkoff tang nk cari bahan tuh... kt perlis ni kekurangan buah-buahan import yg segar... nak2 strawberi (teringat ngidam strawberi masa pregnant aisya...sanggup p smpai alor staq nk cari strawberi...of off topic :)) ) da merata perlis cari yg jmpa cuma cik abg kiwi shj... pastu berkira2 nk beli buah dlm tin je la... kalu letak tembikai ka, epal ka aci x?leh diterima tak? ok je kan why not?tp ntah tekak mkn strawberi jgk! plus warna dia ngancam sgt... hehe :D tuhla cerewet sgt so sudahnya tertunda la hasrat nk berpavlova...

Awat pavlova org leh juai mahal2 smpai ratus2 ek?sbb nk membuat tuh xdakla susah sgt... cuma kena pastikan meringue tuh menjadi maka jadiklah pavlova... btoi dak Na? huhu... td ada gugel harga pavlova terkini da xdak cecah ratus dah...dlm rm60-rm70... ok tuh kira masuk akal lg sbb pavlova tuh 2layer... kalu 1layer je murah sket... yg mahal tuh tang whipping cream (harga bleh tahan mahal... 1L = RM15.90 jenama Anchor...xsure kt tmpt laen), pastu buah2 import tuh mahal la sket... kiwi arituh ada 5biji buah berharga lbh krg rm8... strawberi rasanya mahal jgk kot... da buat pavlova baru terjmpa rupa pavlova yg Mat Gebu buat...alahai comelnya dia deco2. xdakla seketoi debuk xdak rupa bentuk... rupa pavlova yg matgebu buat comel je bentuk dia...  

Pavlova Mat Gebu yg sgt2 comel...xdela nampak seketul gedebuk...kemas sket wat mcmni :)
 Oh! Anyway utk sis najwa...sy amik resepi pavlova dari Nano pnya blog.. sy paste kt sini la ek... sy gugel2 resepi pavlova sume lbh krg sama jerp...cumanya tang topping cream tuh ada yg letak whipping cream yg diputar kental shj n ada yg add on whipping cream dgn sedikit gula+esen vanilla... sy rasa kalu letak coklat lg sedapla rasa cam kena dgn rasa crunchy2 pavlova tuh :)

Resepi Pavlova
Sumber: Nano

3biji putih telur gred A
Cuka 1 sudu kecil
Esen vanila 1 sudu kecil
Gula halus yg diblend setgh cawan
Tepung jagung setgh sudu besar

Cara-cara:

1- Putar putih telur bersama gula smpai meringue (syarat utama agar pavlova anda menjadik)
2- Campo esen vanila, cuka, tepung jagung ke dlm adunan n kacau dgn kaedah kaup balik
3- Panaskan oven 150c
4- Loyang alas dgn kertas minyak. Pastu letak adunan meringue atas tuh
5- Bakar selama 1jam dgn api atas bawah (100-120c) sehingga betul2 nmpak garing
6- Guna 1cawan whipping cream atau lbh krg 250ml (kotak kecil). Sy guna brand Anchor kotal 1L jadi sy guna 1cawan je...putar dgn mixer sehingga berkrim n berlemak
7- Pastikan pavlova yg dibakar td betul2 sejuk ke suhu bilik baru letak cream kt atas then hias dgn buah-buah ikut selera masing2. Jgn letak durian sudeyyy :D

Ok itu cerita pavlova yg sy buat... pastu mlm td sis deeja request nk mamam apam mekar flavor chocolate n strawberi... preggy mommy kenala penuhi permintaannya... hehe :D eceli sonok nk buat kalu dpt sambutan cenggitu... thanks deeja order dgn akak... nti order lagi ek... ;) pg td bgn awal pg utk m'apam... alhamdulillah 50pcs apam mekar berjaya disiapkan b4 lunch pastu tunggu en.abg blk utk g bli brg utk packing n pos... alhamdulillah sumenya dipermudahkan :) 

Jom layan gmbaq~

Ni apam tempahan deeja...memula akak nk letak dlm box ni memandangkan kena pos so akak takut box ni membuatkan apam2 tuh penyet...terpaksa letak dlm tupperware... :)

Pavlova ku lihat hijau...

Setelah siap dibakar... baked elredi...

Pavlova 1st trial...

Apa yg penting??kena meringue~!

Pavlova encik hijau saya...


 

15.10.12

Rentetan kisah dari ESP...

Bismillah wal hamdulillah...

Harini sy ada post status pasai ESP (Energizing Soy Protein) Shaklee...ada lbh krg 3org pm tnya pasai ESP... so terpaksa explain seorg2... ramainya adalah ibu menyusukan... ok meh kat sini sy nk share ttg keajaiban ESP nehs semua dgn izin allah swt jua :) sbg muslim itu jgn lupa ye!

ESP mengandungi beberapa kriteria berikut yg membuat ESP lain daripada jenis2 protein soya yg laen...:

Kacang soya yang tumbuh membesar secara organik


Kenapa kacang soya mesti ditanam secara organic? Ini kerana kajian penanaman secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Dari segi kajian pula sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates. Jadi amatlah penting pesticides, fungicides dan herbicides tidak digunakan sepanjang proses pembesaran kacang soya 

Kacang soya ESP merupakan soya NON GMO (tidak dihasilkan secara genetic)

Kenapa kacang soya mestilah non genetik engineered? Secara umumnya kacang soya yg dari jenis genetic ini adalah murah utk dihasilkan (lebih kurang seperti vitamin sintetik dan vitamin natural) dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos dan semestinya menggunakan kacang soya yang dihasilkan secara genetik. Dr. Louis J. Pribyl as Brazilian government scientist menekankan yg berdasarkan kajian toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan.

Kacang soya yang mengandugi 9 asid amino

Badan memerlukan kesemua 9 asid amino untuk menghasilkan hormone, jus penghadaman, antibodi dan enzyme. Jika salah satu asas asid amino hilang, immune sistem boleh depressed 30% dan banyak fungsi badan akan terhenti.

Kacang soya yang diproses semasa pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dengan air bukan dengan alcohol

Alcohol itu haram dalam Islam tapi jika dicuci menggunakan alcohol ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone sehinggan 88% sedangkan isoflavone itu diperlukan untuk mengurangkan risiko cancer paru-paru dan sebagainya. Isoflavones juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang

Kacang soya yang mengandungi bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan

Soya yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance sedangkan jika kekurangan bahan2 ini akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature dan restless leg syndrome. Jadi haruslah mencari produk kacang soya yang menggunakan proses penghasilan kacang soya yang mengekalkan bahan2 ini untuk mengekalkan paras asid amino yang tertinggi dan isoflavones dimana sangat sensitif dengan haba/kepanasan

Kacang soya yang dibuat sebaiknya tanpa proses pemanasan

Asid amino sangat sensitif dengan suhu yang panas dan dalam sesetengah kajian, protein yang dimasak membuktikan telah termusnahnya hampir 50% asid amino penting dalam protein. Jika seseorang itu masih lagi mengamalkan pengambilan protein yg kurang dengan asid amino mereka akan mengalami masalah berkembangan otak dan hormon atau perkembangan tisu badan bermasalah.

Kacang soya yang ditambah dengan unsur kalsium semasa proses soy isolate. Kenapa?

Kajian melaporan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yang demikian unsur kalsium yang secukupnya mesti ditambah dalam protein soya itu untuk meneutralkan kembali serbuk soya tersebut. Kebanyakkan pengusaha/pengeluar protein soya tidak menambah cukup kalsium ke dalam produk mereka. 

ESP merupakan protein bukan GMO yang lengkap dengan 9 asid amino yang diperlukan:

Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya yang terbaik. ESP menyediakan 14gram protein soya bukan GMO berkualiti tinggi dengan semua asid amino yg tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk keperluan 9 asid amino penting berbanding protein daripada sumber daging, telur dan tenusu ESP adalah rendah lemak dan bebas laktosa dan kolestrol


Kelebihan ESP Shaklee:

  • Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yg konsisten
  • Protein Soya membantu mengurangkan kolestrol
  • Mengandungi lima vitamin B penting, separuh daripada keperluan kalsium harian dan isoflavones soya Kajian menunjukkan yg soya membantu mengawal kestabilan hormon semasa tempoh putus haid
  • Protein soya bukan GMO ini dihasilkan dibawah satu program digelar Identity Prservation Program (IPP) di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam sehinggalah saat pemprosesannya. 
 
Disclaimer:- These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

ID Shaklee: 846059
Email: nurfaizah.ramli84@gmail.com
Phone: 019-5588082/019-5917117
YM: syauqatul_wardah_nur_faizah 
 
 

Santai-santai ahad...

Bismillah wal hamdulillah...

Weekend adalah masa yg sesuai bwk anak2 berjmpa dgn para maktok2, tok wan, tok ayah, tok nyang, tok nek anak2... huhu... sume request bwk aisya n amira jmpa mereka2... yela cucu cicit yg dok dkt pun aisya n amira je lah...jadi mmg weekend sntiasa m'bzkan diri bwk aisya n amira ke sana sini... fuhhh... ummi yg penat habes... anak2 da melepek letih... aisya lg la skrg buat pe'el suka tdo ptg pastu mlm xnak tdo... rekod arituh tdo kul 4pg! saja nk membuli maktok... masa tuh tdo kt umah mak abah... ingat ka aisya da tdo, skali sy bgn kul 3.30pg tgk aisya segar bugar je ngadap video mickey mouse dgn maktok setia tunggu dia layan mickey mouse smpai tersengguk2... bertuah pnya cucu... huhu...

Sejak aisya da masuk 2thn 5bln n amira masuk 5bln masing2 da ada pe'el baru yg bikin kepala ummi makin botak... wakakakaka =)) botak sbb penin nk melayan karenah seorg2 yg adakalanya buat ummi tergelak sndiri tgk gelagat anak2... haih... tuh baru 2org da meriah suasana umah kami nehs da rupa ada 10org budak... ruih-rendah masing2... mcm mana agaknya nti ada 3,4 or 5org anak??? ada beransss??? kih3 :D

Amira skrg da pandai merap! (dah byk word ni sy guna dlm entri2 sblm nehs...harap sume fhm apa maksud merap...hehe) da kenal org since 4bln lg... org xkenal mmg dia xnak... org yg dia xknal if hulur tgn mula la dia paling tgk muka ummi smbil buat muka sdeh...pastu kalu org tuh amik n dukung dia jgk mula la bukak corong radio... nanges xmau2... atau sekadar meleleh air mata takut ummi tinggal~ cpt je rasanya amira da knl org camtuh... sy kot xpasan yg amira da cpt membesar... maktok2 aisya n amira ckp, si tecit amira nehs xbleh berenggang dgn ummi... asik berkepit je dgn ummi da mcm handbag... wakakaka :D sy isau sbnrnya kalu tiba2 sy kena kerja...mg allah swt mempermudahkan urasan sy... amira mmg xleh dipisahkan dgn sy... skrg ni dgn ayah dia pun dia xnak... nk tggal kejap2 pun kkdg terkejaq2... sy soh gak en.abg handle amira, pakaikan baju ke pasneh tlg mandikan n basuh poo poo amira lak... mebi en.abg jarang sgt uruskan amira sbb tuh dia xnak dkt ayah dia... jenuhla ummi cenggini amira...

Arituh sy g kedai dgn en.abg n amira... cik kak aisya kt maktok dia...biasalah kalu da start sonok men dgn maksu n maktok mmg xnak blk... jenuh pujuk2 last skali terpaksa ditinggalkan... kejap lg maktok antar blk... sy tinggalkan amira dgn ayah dia sbb ujan kalu nk turun 3beranak pun kan...just sy je turun g bli brg... tgh syok shopping tiba2 en.abg call...terdgr amira melalak2 dgn kuatnyer... sy da gabrak ayam dgr sora amira yg kuat smpai serak2 dah tuh terus xsmpt bayar n campak je brg2 yg dah diambil tuh kt atas rak2 blk...hehe :D mmg terkezut dgn amira menjerit2 tuh... bila masuk kete je tgk amira da tersedu-sedan menahan tangis... smbil menolak2 badan en.abg... agaknya pasan kot sy xde... aduhai amira... jenuh lagu nehs ummi nk tgglkan kamu dgn ayah kejap je... nmpak je ummi terus haa pelok2 xnak lps... teresak2 mcm kena pukul... trus je bf dia sbb nk pujuk smpai tertdo nanges... konon2 kena tggal agaknya....tp insya allah dgn mak sy ok kot...harap2... sbb jumaat ni nk tggal amira kt mak sbb nk g kelas baking... harap2 okla... ameen~!

 

14.10.12

AMANI Birth?

Bismillah wal hamdulillah...

What is Amani Birth?



Childbirth Education Program

Amani Birth is an Islamically based childbirth education and doula certification program designed to prepare professionals in a field of natural birth. Our primary goal is to teach trust in ALLAH SWT first and foremost and that birth is a form of worship. We do not provide any medical advice and services and recommend that all expectant parents seek out proper attendance for their birth. Amani Birth Certified Childbirth Educators teach the following principles:

1- ALLAH SWT is in control of all things
2- Birth is a natural life event
3- Birth is inherently safe
4- The mother's role is maximizing birth's safeguards
5- Trust in birth is trust in ALLAH SWT
6- Physiology of pregnancy
7- Physical preparation for labor/birth
8- The importance of good nutrition during pregnancy
9- Natural techniques for labor pain
10- The importance of avoiding drugs in pregnancy and labor
11- Parental resposibility starts in pregnancy 
12- Birth consumerism is an obligation of good parenting
13- Making informed decisions during pregnancy n birth
14- Self-advocacy is a right and a responsibility in birth. 
15- The birth experience matters for a lifetime
16- Empowering a woman in birth
17- Educating partners to support mother in labor
18- Breastfeeding is the best nutrition for babies
19- Thanking ALLAH SWT for the birth experience
20- Trust in ALLAH SWT's plan for our births and our lives


HAPPY HEALTHY MOMS & DADS & HAPPY HEALTHY BABY

Website: www.amanimalaysia.blogspot.com

Email: amaniamalaysia2012@gmail.com

Fb Group:  http://www.facebook.com/groups/331096896968967/

Fb event page: http://www.facebook.com/events/306700852756424/


 

Natural Islamic Parenting (Part 2: Hubungan ibubapa-anak dalam Islam)

Bismillah wal hamdulillah...

Sumber: Islamic World

Saja je nk refresh blk isu ini...nmpak cam remeh je tp sy sndiri pun bleh lupa... skrg da jadi ibu baru nk teringat nk baca n hayati betol2 apa yg dah islam gariskan... bkn setakat kita je yg bertanggungjwb terhadap anak2 tp anak2 jgk bertanggungjawab terhadap ibu n ayah... mmg suci hbgn antara ibu bapa n anak2...masing2 ada peranan n tanggungjawab masing2...

Islam menyatakan bahawa institusi kekeluargaan merupakan 1unit sosial yg utama n dititikberatkan iaitu dari hbgn suami-isteri seterusnya menjadi hbgn ibubapa-anak.

Hak ibu bapa (tanggungjawab anak terhadap ibubapa)

1-  Hak utk dihormati dan dipatuhi

Seorg ibu dan ayah itu berhak utk dihormati dan dipatuhi perkataannya selagi tidak melanggar syariat Islam oleh seorg anak. Jadi telah menjadi tanggungjawab anak utk mematuhi apa yg dihajati oleh ibu n ayah. Kemarahan ibu ayah kerana anak2 melanggar apa yg disuruh boleh mengundang kemurkaan allah swt (peringatan utk diri sndiri). Tp zaman skrg ni ramai ibu bapa yg menyerahkan sgala kptsn di tgn anak2... sbb mereka fhm n tahu anak2 zaman skrg da pandai buat kptsn yg terbaek. Tp sbg anak2 kita MESTI n WAJIB dengar dan berbincang dgn ibu n ayah dahulu utk menyelesaikan apa2 permasalahan. Walaupun terkadang pendapat kita bercanggah tp berbincang dgn baek. Ibu dan ayah mesti suka n menghormati pandangan kita jika kita menghormati hak mereka sbg ibu n ayah n mengutamakan mereka dalam sgala hal.

2- Hak utk memarahi dan melindungi.

Ibu ayah mmg berhak memarahi anak jika ada tindakan yg boleh memburukkan keadaan fizikal dan mental anak mereka. Jika anak masih kecil, sudah menjadi tanggungjawab ibu bapa melindungi anak2 dari sbrg malapetaka yg tidak diingini. Begitulah jg jika anak-anak sudah dewasa, ibu bapa berhak memarahi anak2 jika ada tindak tanduk anak2 yg menyalahi islam dan mengundang bahaya terhadap anak2 itu sendiri.

3- Hak utk dijaga bila usia tua

Sejak lahir ibu n ayah tidak jemu menjaga n menyayangi anak2. Jadi apabila anak2 sudah dewasa dan berkerja menjadi tanggungjawab anak2 pula utk menjaga ibu ayah dari segi fizikal dan material. "People ask you (O Prophet) how should they spend. Say, ‘whatever you spend should be spent on Allah (in good cause), on parents, near relatives, on orphans, destitutes and travelers (who fall short of money in foreign lands)".

4- Hak utk dibantu oleh anak-anak

Bila usia da tua ibu n ayah berhak dilindungi n anak2 WAJIB membantu ibu ayah. Jadi ringankanlah tulang utk membantu ibu n ayah selagi terdaya

5- Hak utk ibu-bapa dilayan dgn baik dan bercakap dgn perkataan2 yg baek

Dalam al-quran ada menyatakan arahan utk bercakap secara lemah lembut dgn ibu ayah. Anak-anak yg bersikap kurang ajar dgn ibu ayah akan diazab oleh allah swt. 

Hak anak-anak (tanggungjawab ibubapa terhadap anak-anak)

1- Hak-hak anak

Seorg anak berhak utk diberi makan, diberi tempat tinggal, makan dan pakai yg cukup sehingga mereka dewasa sbb itu tanggungjawab seorg anak adalah patuh dgn perintah ibu ayah kerana susah payah ibu ayah membesarkan mereka sejak dilahirkan sehingga dewasa

2- Hak utk diberi pelajaran/dididik

Dalam islam, pendidikan tidak terhad kpd buku dan menghantar anak ke sekolah shj, ia termasuk pelajaran agama islam, morals, adab dan sopan sbg seorg muslim dan byk lagi. Jadi di sini homeschooling sgt digalakkan dlm islam di mana ibu ayah menjadi guru terbaek utk anak-anak. Menjadi contoh tauladan yg plg sempurna utk anak-anak. Tradition of the Prophet (PBUH) that acquisition of knowledge is a must for every Muslim boy and girl. Another Hadith says, "The best of you is one who gives a good education (intellectual and moral) to his children". The Prophet (PBUH) once said, "He who provides good upbringing to 3 daughters shall go to Paradise". A man asked, "what if one has only two daughters". "He also shall go to Paradise". Another man asked, "and what if one has only one daughter?" "He too", replied the Prophet ().

3- Hak utk diehsani dan disayangi

 Seorang anak kecil wajib diberi layanan dgn kasih sayang, dipeluk, dicium, disayangi dan dibelai oleh ibu ayah. Rasulullah SAW jg sgt sayangkan anak kecil. Malah Rasulullah SAW suka mencium anak-anak kecil dijalanan menunjukkan baginda sgt mengasihi kanak-kanak. Kasihi anak2 agar mereka dkt dgn ibu ayah bkn menjauhi ibu ayah dan berilah mereka tunjuk ajar agar mereka membesar dgn baek dan menjadi anak yg soleh solehah

4- Hak utk diberi tempat tinggal, mkn dan pakaian (materially)

Harta n wang ringgit yg kita cari bkn utk kesenangan peribadi tp sy percaya rezeki yg allah swt beri melalui kita adalah hak dan rezeki utk anak2... Sebab itu setiap gaji yg sy dpt dulu sy akan beli sedikit keperluan utk anak-anak...walaupun xbyk... kkdg 1bln tuh mmg byk guna duit tp ada gak skit sy simpan utk anak-anak... sama ada utk simpanan anak2 bila depa dewasa ataupun utk beli pakaian, susu, diapers anak2... abah slalu pesan apa yg kita bli utk anak2 adalah dikira sedekah yg plg afdhal... A Hadith says, "It is better for parents to leave their children well provided (financially) than to leave them in poverty".

Sama-sama renungkan dan selamat beramal~! ;)